Društvo

Vezirov da bude Bratonožićki most

Vezirov most trebalo bi preimenovati u Bratonožićki most u slavu stvarnih graditelja i podržaćemo taj predlog, kaže Radomir Prelević, predsjednik Fonda za razvoj Kuča “Marko Miljanov”.

“Predstavnici Bratonožića trebalo bi da upute takav predlog Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova. Dugo već to pominjemo i želimo da damo zvaničan predlog. Most koji se zove Vezirov, na rijeci Morači, dobio je ime po turskom poglavaru Mehmed-paši Bušatliji po čijem je naređenju rađen, a od bratonožićke imovine” rekao je Danu Radomir Prelević.

Jedno vrijeme most se zvao i po narodnom heroju Vaku Đuroviću, a Prelević smatra da je prema Bratonožićima učinjena nepravda jer je most nazvan po veziru koji je poharao to pleme u 18. vijeku.

“Taj most je napravljen mukom bratonožićkom i kučkom. Danak su platili pogotovo Bratonožići, prvo su im pobili četiri glavara kod Sahat kule, a onda im oduzeli imanje i stoku i od te muke je napravljen Vezirov most”, rekao je Prelević.

Predlog da se promijeni naziv osim Fonda za razvoj Kuča podržaće i Udruženje “Vojvoda Radonja Petrović”.

“Predlažem da se Bratonožići organizuju, naprave predlog koji će uputiti Savjetu za davanje predloga naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada, a Fond za razvoj Kuča “Marko Miljanov” i udruženje “Vojvoda Radonja Petrović” će potpisati taj predlog zajedno sa njima”, saopštio je Radomir Prelević.

Vezirov most koji spaja obale rijeke Morače između Maloga brda i Gorice, povezuje naselja Momišići i Zagorič, građen je od 1775. do 1778. godine. Rušen je tokom ratova i nekoliko puta renoviran.

Po predanju, kreč za gradnju zagasivan je umjesto vodom jajima i u takvom stanju je morao ostati tri godine da sazri, pa je tek upotrebljavan za zidanje.

111

avatar
1000
74
37
0
 
84
LjumasusedRealistaprekomoracaninSamo urbano
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuma
Gost
Ljuma

Jeli zbog mackovog krsa ili zbog ljeninog duba koja bjese iz kuca,bratonozici ga prekrstise u jelin dub.

sused
Gost
sused

sto se kititi tudjim perijem paneka naprave sebi most ineka mu daju ime kako hoce niko im nebrani

Realista
Gost
Realista

Koliko sofinizma u narodu postoji onda nije ni cudo sto nema mira i ljubavi medju tim narodima.Kukate za Turke a na drugoj strani vam njihova imena smetaju .A sta su izgradjivali to nije vazno.Cudna li naroda?

prekomoracanin
Gost
prekomoracanin

eo trcimo

Ano
Gost
Ano

Vezir ga je napravio, a Mugi prosirio. Neka se zove vezir-mugi lapo, lapo

Brato123
Gost
Brato123

Zasluzeno i ako ovo novi gradinacelnik uradi to ce mu biti od boga najljepse nesto sto je uradio za predhodbe generacije koje su se casno i posteno mucili za zivot i branili i nikad nikome odmogli i svakome pomogli u to ime duzni smo kao narod da ovaj most bude “Bratonozicki”.

Brato123
Gost
Brato123

Zivjeli casni bratonozicki sprsko junacko plene!!!

MMM
Gost
MMM

Ne, ne treba mijenjati. On govori o istoriji Podgorice kakva god je bila. Svlavno pleme Bratozice treba uvaziti ali na drugi nacin.

Kompromis
Gost
Kompromis

,,Most Bratonožiće i njihovog vezira”!

dali
Gost
dali

ja imam predlog da se zove Brskutski most nesto mi je najljepse i tako je melodicno ime i konkretnije je ime.

Markisa1
Gost
Markisa1

U narodu je ostao vezirov most i tako se uvjek zvao a na njemu piše na prilazu sa bilo koje strane po kome se zove
Ne mogu da vjerujem ovoliko neznalica i mracnjaka

Marv
Gost
Marv

Pa sad kad pogledas da je Bosnjacima problem da imaju Njegosev praznik u CG, jer im gadja emocije zbog nekih poema, onda budi posten i priznaj da Crnogorac moze rec pa mene su Turci ugnjetavali 500 godina necu nista da imam sa njima. U svojoj su zemlji. Pa ako necemo da radimo stvari koji iritiraju druge onda to mora biti… Više »

PIPER
Gost
PIPER

hahaha koji mehmed paša bušatlija avetinje i neznalice, most je sagradio mehmed paša ali OSMANAGIĆ, koji je bio dobar čovjek.ovima što smeta, ja bih kao pravoslavac, želio onda da ga nazovemo OSMANAGIĆA MOST i nikako drugačije, a kuči lukavi podmeću da ga je gradio bušatlija, koji su to paćenici..džabe vam je i što ste prešli u pravoslavlje 1638 godine, ostali… Više »

KUČ
Gost
KUČ

ja bih da se zove MOST VOJVODE MIRKA PETROVIĆA.

Muč
Gost
Muč

ja bih da ti obršiš ka taj!

Mir mir
Gost
Mir mir

A da Bratonozici izgrade jednu spomen plocu i objasne sve to?

Send this to a friend