Društvo Pokazalo istraživanje DFC-a

CdM u vrhu po povjerenju građana

CDM logo

Istraživanje javnog mnjenja o upotrebi medija i medijskoj pismenosti u 2022. godini predstavlja longitudinalnu studiju praćenja zastupljenosti stavova građana Crne Gore o upotrebi medija i kritičkom sagledavanju dostupnog medijskog sadržaja, koje je rađeno na reprezentativnom uzorku punoljetnih građana (1022). Istraživanje je pokazalo da građani najviše vjeruju portalima Vijesti (27,8 odsto) i CdM (14,9 odsto), a slijede RTCG, Portal Analitika i IN4S. Istraživanje je realizovao Digitalni forenzički centar od 30. marta do 15. aprila 2022. godine.

Prema dobijenim odgovorima, više od tri četvrtine građana navode televiziju kao medij koji svakodnevno koriste. Međutim, taj procenat (76,5 odsto) je znatno niži u odnosu na podatke iz 2021. godine (87,8 odsto) i naročito 2020. godine kada je televiziju svakodnevno gledalo 91,6 odsto.

Kada su u pitanju ostali mediji, skoro dvije trećine ispitanika koristi društvene mreže (64,7 odsto). Portale prati skoro 60 odsto ispitanika, dok manji broj sluša radio (46,7 odsto) i čita dnevnu štampu (28,6 odsto).

Grafikon 1
Grafikon 1

Analizirajući dobijene odgovore o stepenu povjerenja u medije, najveću srednju ocjenu dobili su radio (3,35) i televizija (3,23), dok su najnižu ocjenju povjerenja građani dali društvenim mrežama (2,84). Upoređujući podatke iz prethodne dvije godine, bilježimo blagi rast prosječne ocjene povjerenja u televizije.

Grafikon 2
Grafikon 2

Građani u najvećoj mjeri vjeruju Televiziji Vijesti (32,2 odsto), Dnevnim novinama Vijesti (40,8 odsto), te portalu Vijesti (27,8 odsto). Od ostalih televizijskih kuća, 26,4 odsto građana, odnosno svaki četvrti, primarno najviše vjeruje RTCG, dok 16,6 odsto ispitanika svoje povjerenje daje Prva TV, a 13,1 odsto navodi televiziju Nova M. Slijede TV 777, TV Adria, Gradska TV i Al Jazeera TV sa procentima ispod pet odsto.

Grafikon 3
Grafikon 3

Kada su u pitanju portali, nakon Vijesti građani najviše vjeruju portalu CdM (14,9 odsto), a slijede RTCG, Portal Analitika i IN4S.

Grafikon 4
Grafikon 4

Tek trećina ispitanika (32,8 odsto) smatra da su crnogorski mediji objektivni i profesionalni u svom izvještavanju, te da se pridržavaju etičkog kodeksa, dok svaki četvrti ispitanik (25,3 odsto) negativno ocjenjuje medijsko izvještavanje u kontekstu profesionalnosti, etike i objektivnosti.

Grafikon 5
Grafikon 5

Iako 41,5 odsto građana navodi da mediji ne utiču na formiranje njihovih stavova, istraživanje pokazuje da uticaj medija na lične stavove građana raste u odnosu na prethodne dvije godine mjerenja.

Grafikon 6
Grafikon 6

Nešto više od polovine crnogorskih građana (52 odsto) smatra da crnogorski mediji imaju političke afilijacije. Čak 48 odsto ispitanika smatra da mediji rade u interesu političkih struktura. Svega 7,5 odsto ispitanika ocjenjuje da mediji rade u interesu građana.

Grafikon 7: Mediji i političke afilijacije
Grafikon 7: Mediji i političke afilijacije
Grafikon 8: U čijem interesu rade mediji?
Grafikon 8: U čijem interesu rade mediji?

Trećina ispitanika izjasnila se da mediji koriste činjenice pomiješanje sa glasinama u svom izvještavanju, dok nešto manji procenat smatra da mediji ne provjeravaju temeljno informacije koje objavljuju. Značajan je i procenat ispitanika koji vjeruju da mediji često ili gotovo uvijek različito izvještavaju o istom događaju u odnosu na druge medije (38,4 odsto).

Grafikon 9: Mediji, činjenice i provjera informacija
Grafikon 9: Mediji, činjenice i provjera informacija

Istraživanje je ukazalo da je više od tri četvrtine građana barem jednom uočilo lažne vijesti u crnogorskim medijima, što govori da je u odnosu na 2021. godinu porastao broj građana koji svakodnevno ili često primjećuju lažne vijesti. Većina ispitanika navela je da se to dogodilo na internetu (65,3 odsto), dok su lažne vijesti najmanje zastupljene na televiziji, radiju i štampanim medijima.

Grafikon 10: Da li ste ikada primjetli lažne vijesti?
Grafikon 10: Da li ste ikada primjetli lažne vijesti?

Gotovo svaki treći ispitanik ocjenjuje da je problem lažnih vijesti i dezinformacija problem prilično izražen (29,4 odsto), a 7,9 odsto ispitanika smatra da je ovaj problem u potpunosti izražen.

Grafikon 11: Percepcija problema dezinformacija i lažnih vijesti
Grafikon 11: Percepcija problema dezinformacija i lažnih vijesti

Trećina ispitanika je navela da najvjerovatnije ne bi uradili ništa ukoliko bi primijetili lažnu vijest na društvenim mrežama, te bi vjerovatno ignorisali takvu informaciju. Taj udio ispitanika je nešto niži u odnosu na podatke iz 2021. godine kada je isti stav imalo 36,6 odsto ispitanika. Kao način reagovanja na lažne vijesti, oko trećine ispitanika je navelo da bi o tome razgovarali sa svojim prijateljima i kolegama i članovima porodice.

Grafikon 12: Reakcije na lažne vijesti i dezinformacije
Grafikon 12: Reakcije na lažne vijesti i dezinformacije

Iako se u odnosu na prethodne dvije godine smanjio procenat građana koji smatraju da je potrebno da država kontinuirano nadzire i kontroliše medijske sadržaje na internetu sa ciljem zaustavljanja dezinformacija i lažnih vijesti, taj broj je i dalje prilično visok (43,7 odsto).

S druge strane, raste broj ispitanika koji smatraju da država ne treba da kontroliše medijski sadržaj na internetu, dok svaki peti ispitanik nema stav. Građani koji ocjenjuju da je kontrola medijskog sadržaja neophodna u nekim slučajevima naglašavaju da ne bi podržali nikakvu formu cenzure.

Grafikon 13: Državna kontrola medijskog sadržaja na internetu
Grafikon 13: Državna kontrola medijskog sadržaja na internetu

 

18

avatar
1000
15
3
0
 
15
AlienwareAlienwareAtlas1985mimoMilos bd
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alienware
Gost
Alienware

22 godine pratim CdM…zadnje 2, 3 godine ste ocito pod kontrolom DPS-a, jer se filtriraju komentari. Nisu samo Cetnici i SPC problem CG, dosta stvari ne stima i o svemu treba pisati, ako ste objektivan medij…

Alienware
Gost
Alienware

Citam CdM jer ima dobar interfejs i lako se koristi, dosta toga saznas samo iz naslova i brzo se “prelete”. U komentarima vidis sto misli obican narod, nesto pametnih i logicnih, al uglavnom buzdovani komentarisu…ima dosta i placenika. DPS je glavni pokrovitelj sajta, pa se dosta filtriraju komentari te nije objektivno. Mada ima moderayora koji sve objave, al im ne… Više »

Atlas1985
Gost
Atlas1985

Ja ne znam koji buzdovani citaju i gledaju tv vijesti,ima 6-7 godina da nisam gleda i cita njihov portal. Ja sam tv vijesti gleda samo kad su prenosili kosarku. Svaki portal ima dobrih i losih stvari ali vijesti su kao kurir.

Pobro
Gost
Pobro

CdM number one

Mama striptiz D
Gost
Mama striptiz D

Najbolji.

VlaDo jedinac D
Gost
VlaDo jedinac D

Najmiliji ste mi.

VlaDo jedinac D
Gost
VlaDo jedinac D

Istina.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Čim sam bio u mogućnosti ja sam bio vaš vjerni čitalac.

Pedja*
Gost
Pedja*

Iskreno, razocaran sam . Za mene je CDM najbolji .

Role je king
Gost
Role je king

Odlicni ste samo se pazite Dritana,opasan je

Azov
Gost
Azov

Ja vas pratim stalno ali praćenje i povjerenje nisu isto. Malo vas mržnja sputava i neobjavljivanje komentara da budete bolji

Sprint
Gost
Sprint

Najjači!!!

Čitalac
Gost
Čitalac

Da niste takvi antisrbi imali bi još veću podršku. Ja sam Srbin ili Crnogorac, kako god, i redovno vas pratim jer dajem prostor normalnim i objektivnim stvarima koje objavite. Smanjite antisrpsku retoriku i favorizovanje DPS politike i bićete u vrhu. Samo budite novinari!

Milos bd
Gost
Milos bd

Pa sta bi onda rekao za in4s ako ti cdm nije objektivan

mimo
Gost
mimo

Šta je in4s?! Kako bi to nazvao?! Aj vucaj se tamo! Sram te bilo!

pop Cira
Gost
pop Cira

Nego sto nego najbolji!!!!Nije ovo kurir I in4

Joksim
Gost
Joksim

Uh,ovakva vam je sva istina,objavite ovaj komentar,objavljujete samo sto vam se svidja

sičija
Gost
sičija

nosi ti poštu, i uzgred je otvori…čisto radi “informisanja”…

Send this to a friend