Društvo

Vjernici pokrenuli peticiju da se CPC dodijeli plac u Podgorici za izgradnju hrama

Mitropolit Mihailo

Vjernici i poštovaoci Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) pokrenuli su onlajn peticiju za dodjelu placa u Podgorici za izgradnju saborne crkve CPC.

Obraćajući se gradonačelniku Ivanu Vukoviću i Skupštini glavnog grada, potpisnici peticije navode da se osjećaju diskriminisano i omalovaženo, te da im je uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Mi Crnogorke i Crnogorci istočno-pravoslavne hrišćanske vjere smo jedini narod koji u državi Crnoj Gori ne može sa sveštenstvom svoje Svete Crnogorske Pravoslavne Crkve koristiti crkve i manastire koje su naši preci podizali. Osjećamo se diskriminisano i omalovaženo, ljudski i duhovno! Jedno od osnovnih ljudskih prava nam je uskraćeno. Nije suvišno podsjetiti da je uzurpacijom hramova koje su gradili i održavali naši preci, od samog utemeljivača Crnogorske pravoslavne crkve Svetog Ivana Crnojevića, gospodara crnogorskog, još 1484. godine, podigavši Cetinjski manastir pa sve do 1918, kad smo vojnom okupacijom od strane Srbije izgubili državu, crkvu, kraljevsku dinastiju… osnove crnogorskog identiteta”, ističe se u peticiji.

Oni navode da se i danas, sveštenstvo CPC “moli Bogu, služi svete liturgije, krštava, vjenčaava i vrši ostale obrede našem pravoslavnom crnogorskom narodu pod vedrim nebom”.

“Mi, vjernici CPC, na čijem je čelu njegovo Blaženstvo Mitropolit crnogorski Mihailo (Dedeić), zahtijevamo od Glavnog grada da nam ustupi adekvatnu lokaciju u centru Podgorice za izgradnju saborne crkve posvećene ‘Saboru crnogorskih svetitelja’ onoliko, i ništa manjoj, koliko zauzima Hram Srpske Pravoslavne Crkve Histovog Vaskrsenja u Podgorici”, naglašava se u peticiji.

Kako se napominje, potpisnici ovom peticijom ne žele da se upoređuju sa pomenutom “neregistrovanom crkvom, čije je sjedište van države Crne Gore”, već isključivo da ukažu na neophodnost njihovih duhovnih potreba koje imaju pravo upražnjavati kroz “domicilnu, obnovljenu i jedinu crkvu pravoslavnog crnogorskog naroda Crnogorsku pravoslavnu crkvu”.

“Stara narodna poslovica kaže: Ko želi da učini nađe način, a ko ne želi nađe opravdanje. Bog i pokoljenja će suditi i što je čije. daće svima! Smatramo da u glavnom gradu Crne Gore ima toliko prostora koji mogu biti ustupljeni za izgradnju saborne crnogorske pravoslavne crkve počev od brda Gorice, samog centra grada i još par lokacija koje bi bile prikladne. Saborna crkva će biti po uzoru na stare crnogorske sakralne objekte sa primjesom modernih arhitektonskih pravaca, ne odstupajući od savremenih potreba vjernika, ne odudarajuci od ambijentalnih uslova, i potpuno u skladu sa prirodom duhovnog poziva”, navodi se u peticiji.

Naglašava se da ova crkva u Podgorici mora imati sve atribute kojim će se ponositi grad, država i nacija.

“Namjera nam je da ostvarimo san ne samo savremenih generacija crnogorskih vjernika istočno pravoslavne vjere, već i predaka koji su izginuli za našu slobodu, misao, vjeru i život, ali i da ostavimo potomstvu legat ovog teškog vremena i iskušenja, koji će znati da cijene, imajući istinsko svjedočanstvo surovosti dešavanja. Važnost buduće saborne crkve je sad nama, ali i za budućnost naše đece, potpuno jasna”, dodaje se u peticiji koju je do juče potpisalo preko 200 građana

250

avatar
1000
92
158
0
 
169
ZokaMesija 'No.1'Mesija 'No.1'Mesija 'No.1'Mesija 'No.1'
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoka
Gost
Zoka

Svaka čast i vratitihramive sve što je SPC uzela ostaviti im samo sto su oni gradili od kad su ugasili CPC

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Mi moramo povratiti Crnogorske vjerske objekte koje nam je otela spc. Ja sam za to da istjeramo okupatorske popove kojima upravlja beograd iz nasih Crkvi i Manastira. Panek oni onda idu u republiku sumsku da tamo sire lazi i manipulisu narod sa vjerom.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Ni sami pobornici crnogorske autokefalne crkve ne spore da je Mitropolija Crnogorska ulazila u sastav Pećke Patrijaršije, dakle Srpske Crkve, sve do njenog nasilnog gašenja od strane Turaka, odnosno sultana Mustafe III 11. septembra 1766. godine. Potom ostaje praznina od nekih osamdeset godina, gdje oni takođe nemaju ni na šta da se pozovu.

VasilijeCT.
Gost
VasilijeCT.

A KAKO mozes ti reci da crnogorska crkva nije bila AUTKEFALNA, pise u Ustav najveci pravni ako, gdje tako pise da je vjera istocno pravoslavna, nidje srpska ?? u USTAV Svetog sinoda pise isto, ti elementarno poznavanje nemas o crkvi i vjeri u CG samo mlatis bzv.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

VasilijeCT. U dokumentu se kaže da Velika Crkva, tj. Carigradska, ne pominje u svom “Sintagmatu” Mitropoliju Crnogorsku kao autokefalnu, a ona bi najprije trebala da to učini, kao prva po časti među svim Pravoslavnim Crkvama i kao Majka Crkva svih slovenskih Crkava.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Ruska Crkva kanonski nije imala pravo da pravoslavnoj Mitropoliji u Crnoj Gori daje autokefalnost. Ralis i Potlis takođe ne navode na osnovu kojih činjenica je u ruskoj “Sintagmi” Mitropolija Crnogorska uvrštena u red autokefalnih Crkava. Na osnovu zvaničnog saopštenja Moskovske Patrijaršije 1994. g. vidi se da je Ruska Crkva u XIX v. samo pomagala Srpskoj Crkvi preko Mitropolije Crnogorske, poštujući… Više »

VasilijeCT.
Gost
VasilijeCT.

Kad sti procitao clan 40 Ustava KNJAZEVINE CRNE GORE iz 1905. godine, o autokefalnosti crnogorske crkve i vjere pravoslavne sta si zakljucio?

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Pored Cetinjske Mitropolije, od djelova nekadašnje Pećke Patrijaršije još tri Crkve: Karlovačka, Bukovinsko-dalmatinska, i Crkva u Kraljevini Srbiji. Znači u njegovo vrijeme postojale su četiri Srpske autokefalne crkve. Gledajući iz današnjeg ugla, i po logici autokefalaca, današnja Srpska Pravoslavna Crkva morala bi se podijeliti u četiri autokefalne crkve.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

U čije je vrijeme Mitropolija Crnogorska postala autokefalna, po katalogu Carigradske Patrijaršije, da li u vrijeme mitropolita Save, Petra I ili Petra II?

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Ono na sta se Autokefalci pozivaju jeste Ustav Knjaževine Crne Gore, donešen 1905.iako su vjerskog karaktera nemaju adekvatnog i jasnog kanonskog utemeljenja. U njima je naznačeno da je Crkva u Crnoj Gori autokefalna. Nije međutim naznačeno, od koga je ona tražila autokefalnost, niti ko joj je i kojim aktom dao, što znači da je ovo bila samoproklamovana autokefalnost, bez dosledne… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

De siiii VasilijeCT. sto velis de su ti istoriski fakti de ste duduci hajde pisuvajte ahahahahahahaaaa

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Petar II Petrović Njegoš 1833 zavladičen u Petrogradu (Sankt-Peterburg).

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Sveti Petar Cetinjski 1784 postao vladika u Sremskim Karlovcima.

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Po toj tvojoj pogresnoj logici bi i onaj koji stekne zvanje na primjer doktora u beogradu trebao da bude srbin a bolnica u kojoj radi srpska. Cini mi se da pogresno razmisljas.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Vladika (funkcija koja objedinjuje državnu i crkvenu vlast) Danilo I Petrović Njegoš rukopoložen u Pečuju 1696.

VasilijeCT.
Gost
VasilijeCT.

Kaze se VLADIKA I VLADAR. On je bio VLADIKA I vladar. Nego reci mi – Zasto je Knjaz Danilo Petrović Njegoš pitao Novicu Cerovića jesu li bolji Srbi ili Crnogorci_ Kad smo mi Srbi? *nikad bilo naravno. samo pravoslavni crnogorski narod.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Prvi put 1459 ukinuta Pećka Patrijaršija.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) formirao Zetsku eparhiju na prostoru današnje Crne Gore.

Tako je..
Gost
Tako je..

Svaka cast,sve ste.u pravu..za pravo,cast i slobodu crnogorske pravoslavne crkve!

mne mne
Gost
mne mne

Sultan Selim II je ustoličen u bijogradu 1566. god

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Иван Црнојевић (умро 1490) је био владар српске средњовековне државе Зете, односно Црне Горе у раздобљу од 1465. до 1479. године и поново од 1481. до 1490. године. Био је син и наследник Стефана Црнојевића.

VasilijeCT
Gost
VasilijeCT

Mozes pisat do preksjutra, Ustav 1905. najveci pravni akt, Ustav Svetog sinoda 1904. CRNOGORSKA crkva je autokefalna, vjera pravoslavna, mozes jos 100 godina pistati, nikad nece biti srpska Nova godina, vec pravoslavna itd itd …pravoslavac uvijek SPC nikad.

Окле
Gost
Окле

Василије, ако је тако и ако је била аутокефална, зашто није имала свог патријарха? Ако си независан, онда и сам постављаш врховне чиновнике (најпростија логика). Даље, српска нова се каже зато што само се Срби и Руси “орјентишу” по јулијанском календару, па је глупо говорити српско-руска нова година 😂. Штокавци су Срби, они који ложе бадњаке (једини у свијету) и… Više »

VasilijeCT.
Gost
VasilijeCT.

Bicu tu da ti sve odgovorim ako ukucas gogle Ustav CG 1905. clan 4o eto samo toliko…pogledaj pa se javi. Svi Ustavi su na internetu, Sad, Francuske, VB nema nego zakonima regulise…to nije javna tajna, nego javno svake zemlje, vazeci ne vazeci su na internetu. Evo cekam pogledaj i javi se.

bravo
Gost
bravo

Po julianskom kalendaru se skoro citav svijet rukovodio dok nijesu utvrdili da je pogresan, znaci i grci i rumuni i ostali iz pravoslavlja pa su i tada srbi zvali srpska , a ne pravoslavna tako da su te i zato slagali, pa ti preporucujem malo se potrudi svojom glavom da dodjes do istine

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Нови турски султан Бајазит II се мири са насталом ситуацијом и крајем 1481. или почетком 1482. прихвата Ивана као господара Црне Горе и свог сакупљача харача.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Да би показао оданост и признање врховне власти новом турском султану, Иван је 1485. године свог најмлађег – четрнаестогодишњег сина Станка (Станишу) послао султану као таоца. Турци су младог Станка преобратили у ислам и том приликом он је добио име Скендербег.

crna gora
Gost
crna gora

sledece pokrenuti se crnogorci moji za vracanje otetog od spc a i srbije..

Gaga
Gost
Gaga

Potpisala,sa srećom

Daka
Gost
Daka

Vjernici a polovina potpisanih nisu iz Crne Gore pošto se odakle su a imena su dobrim dijelom nisu pravoslavna

Fkbalsic
Gost
Fkbalsic

Hahahahaha e sprdnja

Sportista
Gost
Sportista

…”Mi Crnogorke i Crnogorci istočno-pravoslavne hrišćanske vjere smo jedini narod koji u državi Crnoj Gori ne može sa sveštenstvom svoje Svete Crnogorske Pravoslavne Crkve koristiti crkve i manastire koje su naši preci podizali”….
U Boki ni vi, ni vaši preci nisu podigli ni jednu crkvu ni manastir…

Korona pivo
Gost
Korona pivo

Jedina nacija kojoj se ne da da ima svoju crkvu sto je nekad imala i to u svojoj drzavi i to zbog okupacije sekte iz SPC. Sramno da sramnije ne moze bit . Nema svak ima svoju crkvu i da sjašu Svetosavska sekta sa ovog naroda vrijeme će pokazati dje ce se ko molit. Čega se boje sektaši ako se… Više »

Bozo Becarac
Gost
Bozo Becarac

“Vjernici” hahahaha

Bokelj
Gost
Bokelj

Hram u PG je vlasništvo CG. Čim se promijeni ova nakaradna vlast, hram treba dati na upravljanju CPC-u, a srbijansku sektu pošto je u CG zvanično i nema, proćerati iz CG, za vazda.

Hogar
Gost
Hogar

I Cetinjski manastir je u vlasništvu prijestonice,nekim čudom.Najvažnije bi bilo iseliti sektu iz njega,za početak.

pojilo
Gost
pojilo

Podrzavamo, treba cpc dat neke prostorije

Joanikije
Gost
Joanikije

Eto malo hramova i crkvi imamo u CG pa nam treba jos koja.Sve te vjerske stvari treba zabranit u CG i ukinut pa kome se ne svidja siroko mu polje.Za prave vjernike Isus je rekao “Podigni kamen i tu ces me naći,zovi moje ime i ja ću ti doći”

Stanko
Gost
Stanko

Super eto sada cemo znati koliko ima crnogorki i crnogoraca koji ce glasati i dobro bi bilo odmah poslije ove akcije da online se oglase i donatorii.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Вјерници скупите за плац, а ми ћемо вам помоћи за градњу.

Zvezdan
Gost
Zvezdan

I da obavezno preobrate ove srbijance što lutaju po cg

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

za one koji se rugaju broju potpisnuka …
isus je imao samo 12 sledbenika … 😘

Dragutin
Gost
Dragutin

Ja bih da mi ovo napravimo od našijeh para. Plac da kupimo kod Trga nezavisnosti i hram da sagradimo.Ne treba nam ni cent državni! Ko je za braćo moja?

Ћук
Gost
Ћук

Sad bi drugi vjernici trebali da pokrenu peticiju da se ne dodijeli pa da vidimo kojih ima više

Nick111
Gost
Nick111

Nebitno je koga ima vise. Bitno je da Crnogorci imaju pravo da grade nove bogomolje u svojih rodjenoj drzavi. Kako Crnogorci tako I Srbi I svi ostali. Ovo je gradjanska drzava, svih nas.

Jednakost
Gost
Jednakost

Sloboda i jednakost veroispovesti je zagarantovano pravo u civilizovanim drustvima cuku jedan. Al ljudska prava nisu vase po rucje. Cpc je registrovana I ima svako pravo, pitaj ex. Inace je diskriminacija!!!

Laban
Gost
Laban

Crkva mora svojim izgledom da bude reprezent crnogorske crkve.Ovo nije samo vjerskko već i političko pitanje.Treba sakupljati priloge ,nemamo se na koga osloniti ,sem na na same.

Centar
Gost
Centar

na trg Nezavisnosti!

bljesak❤oluja❤
Gost
bljesak❤oluja❤

to je davno trebalo , i to mora biti veci od srbijanskog hrama

Radosav
Gost
Radosav

Podrzavam gradnju uvijek…
Ali otimanje ne…

JoKso
Gost
JoKso

danas sam registrovao u mup, pravoslavnu crkvu cg(pccg) oću i ja plac.

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Crnogorci… kasno smo se sjetili.. braćo moja.. laku noć domovino moja mila.🇲🇪

Pop
Gost
Pop

Nisi ti crnogorka kad tako plačeš.
Nego neki sendvičar.

Laban
Gost
Laban

Ne može tako.Crna Gora ne bi opstala da su se Crnogorci tako ponašali.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Laku noć podjrlsna, krađi…

Role je king
Gost
Role je king

Nikad nije kasno! Nikad nemoj da se predas!

JoKso
Gost
JoKso

laku noć, dobro jutro njegoševa cg.

Jednakost
Gost
Jednakost

Jokso u njegosevoj cg je bila CPC ne SPC

JoKso
Gost
JoKso

Laku noć milogoro, dobro jutro crna gori

Ssssss
Gost
Ssssss

Dje ces, rano ti je

Schumi
Gost
Schumi

Ajd sa srecom!!!!

Opa
Gost
Opa

Premjestili ste Sv Vasilija Ostroskog iz Ostroga, kapirate li vjernici sekte SPC kakvu karmu nosite?

Pop
Gost
Pop

Neka im se smiluje.

djjdjd
Gost
djjdjd

ahahahaha cus reci za kanonski priznatu crkvu da je sekta LOL LOL LOL

Dps
Gost
Dps

Je li,a gdje je sada?

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Ako ćemo realno, ovo je pokušaj pravljenja pandana sa crnogorskim nacionalnim predznakom svetosavskoj mega sekti. Skroz pogrešna strategija jer društvu trebaju osviješćeni, razumni i odgovorni građani a ne povratak u srednji vijek. To ne isključuje religioznost ali razumnu i bez agresije prema drugima.

Pop
Gost
Pop

Sendvičar broj 2.
Izuči istoriju Crne Gore i njene Crkve.
Olimp pravoslavlja na porobljenom Balkanu.
Zato se i otima.

marius
Gost
marius

A ima li iko,u ovu drzavu, da se sheti, pa da pokrene kakvu tuzbu ,pred necesovim medjunarodnim sudom, protiv ovih iz SPC, da nam se vrnu nase crkve, koje su gradili nasi preci. Pred nasim sudovima nema se sto pokretat, jer su oni svi na stranu ovih svetosavaca. Pokupite dokumentaciju , i pravac medjunarodni sud, koji se bavi ovim stvarima.

Pop
Gost
Pop

Ima i već je pokrenuto sve.
Bez brige.

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Nemoguce je vratiti nesto sto nije vase. Pokusavaju mnogi ali ne ide. Jedini nacin je izdvajanje mcpspc iz spc a to vjernici ne zele bar za sad. Crkva tezi jedinstvu. Ko je vjernik zna. Ko nije mozda nekad nauci

Atos
Gost
Atos

Mislim da se toga neko sjetio i da je u mislim oko 50 puta pred CG Sudovima pokretati takvi i slični postupci, i Sve finom Crkva. Toliko o otimaju

Putnik
Gost
Putnik

Prvo sud,pa zalba,onda vrhovni sud,i onda tek medjunarodni sud. Sve zajedno,ne manje od 20tak godina.

Mirko
Gost
Mirko

Srusiti beko i atomsko skloniste i dici ogromni hram svete Crnogorske pravoslavne crkve! Amin!

xxx
Gost
xxx

Srušiti BEKO, početi da se gradi hram u čistom crnogorskom stilu! Imamo hramove iz 5, 6 vijeka nadalje, treba nam i jedan iz 21. vijeka! Atomsko sklonište samo preurediti u Kriptu đe mogu da se čuvaju relikvije i arhivska dokumentacija, povelje i sl! I u Barseloni se gradi hram preko 300 godina, još ga ne završiše!!! MI MORAMO POČETI VEĆ… Više »

Pametan
Gost
Pametan

Demokratski je da pripadas ili stvaras ali ne da oduzimas ili osporavas jadni mirko Mora da si bjezao sa casova kad si bio mali

Radenko
Gost
Radenko

Vrijeme je da Crnogorci povrate svoju predjasnju slavu koju su prije 100 godina pokusali da ugase posrbice i izrodi. Vrijeme je da Crnogorci budu svoji na svome!

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Sad ili nikad!!!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Svako je svoj na svome !

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Na što nas je srbadija naćerala,da u 21 vijeku moramo da gradimo crkve?A moramo na žalost jer su nam otete svetinje zaslugom ace palikuće!?

Ane
Gost
Ane

Sa srećom, daće Bog

Mina
Gost
Mina

Što je ovo ??????

Milan
Gost
Milan

ne razumiješ ti to

Fortuna
Gost
Fortuna

Treba postovati sve CRKVE, DZAMIJE, BOGOMOLJE, NECEMO U CRNOJ GORI DA SE MRZIMO, HOCEMO LJUBAV, HARMONIJU, POSTOVANJE RAZLICITOSTI I SVI CEMO BITI ZADOVOLJNI, SVADJA NIKOME NE DONOSI DOBRO, treba da svi ljudi u Crnoj Gori dobiju ono sto zele👍🌹👍❤️👍🌹❤️👍🙋‍♂️👍🙋‍♀️

Bevanda
Gost
Bevanda

Đe se može potpisati peticija?

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Imaš link u tekstu…

Neko1966
Gost
Neko1966

To je glupost! Pa cije su nase crkve?

Djoko
Gost
Djoko

Reci ce ti Strasbur jednog lijepog dana.

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Ja nisam neki vjernik, krstio sam se 90tih u Herceg Novom kad se ta crkva zvala pravoslavna crkva u Crnoj Gori, čim su joj promjenili ime u SPC i stavili barjak ja tu ne ulazim. Ne vjerujem da cu i u Crnogorsku ulaziti ali apsolutno podrzavam da Crna Gora mora imati svoje crkve. Kamo sreće da smo ih gradili kad… Više »

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Dobar si. E zamisli sad da su crnogorcima zaista otete crkve 1918 bili oni ulazili u njih? Nebi. Ali posto im nisu otete oni su ih do komunizma redovno posjecivali.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Црква се и тад и данас звала МЦП, а ти вјерник нит си био нит си сада и нејасно ми је што си се и крстио.

Haha
Gost
Haha

Pa ti zlato kad “nisi neki vjernik” onda i ćuti

Mongro
Gost
Mongro

Šta nam radi srpska sekta?!!! Jesmo li mi svoji na svome? Ne vjerujem u to dok god je srpska sekta na ovim prostorima! Nema mira u CG dok je srpskih popova ođe.To su klice mržnje i zatiranja svega crnogorskog! Oni smatraju naše crkve njihovim? To im je dps dozvolio!

Hogar
Gost
Hogar

Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905, u aktu lex superior, sa stanovišta državnog prava, u članu 40 normirano je slijedeće:
“Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori

Hogar
Gost
Hogar

Vaseljenski patrijarh Joakim iz Carigrada 1910. godine piše Mitrofanu Banu:
“Gospod neka podari bogate darove Vašem Visokopreosveštenstvu, svetoj Crnogorskoj crkvi, blagovjernom gospodaru i pobožnom narodu”.

Edw
Gost
Edw

Nisam vjernik. Ali ovo je umjerena crkva. Nema proglasa mržnje i kletvi. Ne može druge vjere. Samo mogu da podržim.

Edw
Gost
Edw

“ne mrze”

Rob Roy
Gost
Rob Roy

Crnogorci, ooo Crnogorci, što smo doživjeli u svoju (“rođenu”) Crnu Goru – da se moraju “peticije” pokretati da bi se našoj Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi dao plac – jer se “protivi” Svetosavska crkva – IZVANJAC!!!

Atos
Gost
Atos

Ne mora peticija, dajte plac. Jer ako da Država,morali bi svakoj Nvo koja stavi da je Crkva, pa već je to Lajović uradio…
I nazvano Dukljanska Eparhija, na isti način kao Miraš

Цуца
Gost
Цуца

Никад није била то Црногорска црква већ НВО.
Едукуј се мало

Baki
Gost
Baki

Baš tako!!

Njegoš
Gost
Njegoš

Njegoš o srpstvu: “Vala se vi Srbi narobovaste”

Radius
Gost
Radius

“Osim Crne Gore ima jop Srpskih zemalja, u kojima žive naša braća Srbi, neki su ka mi slobodni a neki nisu no su pod tuđinom”
Ako ćemo da citiramo…

Njegoš
Gost
Njegoš

Radius, razumiješ li ti sebe i to što si napisao?!? Ti izgleda ne znaš jesi li pošao ili došao, hahahahahahahahhhahahahhahahahahahahah

Radius
Gost
Radius

Nije to Fizika, nema što tu posebno da razumijem. Vidim da di ti rszumio.
A ovamo velite Srbijancima treba rečnik za Gorski Vjenac, a vi svaku rečenicu, tumačite obrćete..
Čitaj kao što piše

Vaso
Gost
Vaso

Njegos je pod srpstvom podrazumijevao pravoslavlje, cime danas manipulisu Srbijanci da bi nas prikazali kao jedan narod. Njegos je toliko volio Srbiju da u nju nikada krocio nogom nije, a napamet mu nije padalo da se s jom ujedinjuje

J.j.j
Gost
J.j.j

Jes jes. Bice da jeNjegos bio glup. A sto nije govorio grcke ili ruske zemlje

Edw
Gost
Edw

To je tad bio sinonim za pravoslavce. Kao što je za muslimane bio Turci.

CiNick
Gost
CiNick

“Srbske zemlje” — zemlje srbske, pravoslavne vjere; “naša braća Srbi (Ruši,, Grci)”, čim “braću:” vjeruješ znači da su nešto drugo, nećeš pisat ” naša braća Crnogorci” to sr podrazumijeva

Vala ljeposava
Gost
Vala ljeposava

Poistovijetis srbe sa juznim slovenima I dobijes “srpske zemlje”. Zna se da je to glupost politicka.
Da ne ulazim u istorijske falsifikate u kojima je termin crnogorstvo prepravljeno u srpstvo.

I jeste da je Podgorica oslobodjena isto kada I Srbija, ali je zato Cetinje oslobodjeno 6 vjekova ranije. Hahaha.

Pop
Gost
Pop

Srpskih=pravoslavnih.
Prouči Njegoša i shvatićeš.
Do prije njega ,nema termina srpski u Crnoj Gori.
Kad ostanete bez Njegoša ostaje vam Musa Kesedžija i Marko Kraljević i vazalni DNK u krvi.
A mi Crnogorci ostasmo iznova.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

@radius
,,naša braća srbi’
ne piše: “mi srbi”
nego: ,,naša braća srbi”
mi crnogorci se nadamo da ćete jednog dana zaista postati naša btaća, ne samo preko pravoslavlja (na koje upućuje njegoš, a vi spinujete) nego primarno po pitanju antifašizma.
🇲🇪✌🏻🇷🇸🇭🇷🇽🇰🇧🇦🇦🇱
ne želimo ni cm tuđe teritorije, ali ćemo svaki cm svoje otadžbine braniti. 💓🇲🇪

ilke
Gost
ilke

Jeste jeste, a dobili ste nezavisnost iste godine kada i Srbija. Kada je oslobodhena Podgorica od Turaka. Kada Bijelo Polje, Berane, Pljevlja,…. Mitovi i legende.

Opa
Gost
Opa

Vi se zalazete za Kralja Nikolu a on izjavio da smo okupirani od Srba.

Doxford
Gost
Doxford

Ti stvarno pojma nemas..Crna Gora je bila nezavisna drzava,prije srbije

Rob Roy
Gost
Rob Roy

Jesu vala… a sada robuju Svetosavskoj sekti…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Lako je bilo podlovćenskoj Crnoj Gori da bude slobodna, kad su je Brda branila od Turaka ! Crna Gora sa sedmoro Brda……..

Pop
Gost
Pop

Tako tebi bilo lako ne daj Bože.
Nikome.

Posrbice
Gost
Posrbice

Dobar dio Crnogoraca i danas drži da su Crnogorci Srbi. Naučna ispitivanja govore drukčije. Na osnovu relevantnih genetskih istraživanja Srbi su najbliži Hrvatima, zatim Bosancima, pa Makedoncima i Bugarima, pa (zamislite!) Rumunima, pa tek na kraju Crnogorcima.

Segio
Gost
Segio

Jeste, još veruju Njegošu

Edw
Gost
Edw

U vrijeme Njegosa Srpstvo je prvenstveno bila religija, a ne nacija. On je tu i tamo koristio narodne termine, poput “srpska vjera”, “turska vjera” umjesto pravoslavlje i islam. Na drugim mjestima je veoma jasan, te koristi termine Crnogorac i Bošnjak.

Radius
Gost
Radius

Evo vam dio đe odvaja to Naciju od Religije..
Dio đe čak dozvoljava da neko promjeni vjeru ali pod uslovom da zadrži ime naroda kome je pripadao.
“Prosto Vjeru što prigrli drugu, no mu ne prosto bilo pred Bogom, što ocrnje ime pred Svijetom što se nešće Srbinom zvat”
Sve je Njegoš nspisso samo treba da čitate, pokušaj

Vazi
Gost
Vazi

Nije Njegoš nažalost doživio izdaju od ‘braće’ Srba, jer bi mu druga priča bila. Što li bi na srpsku izdaju rekao naš veliki Vladika i prosvetitelj…

Rob Roy
Gost
Rob Roy

Serbljani su “najbliži” Bugarima – isti su… ka’ da ih je jedna majka rodila…

CiNick
Gost
CiNick

Najsmješnije je što ni Srbi nijesu Srbi

Branka
Gost
Branka

CiNick
Bravo. A ovi kod nas oće da budu Srbi iako ni Srbi nijesu Srbi.

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Pa sve im je lažno. Pa i nacija čak…

Daka
Gost
Daka

A kome su to najsličniji onda Crnogorci to nam ne reče. Po halpogrupama su najsličnije Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna, Makedonija i Rumunija. Bugarska je najsličnija sa Albanijom, Turskom i zamislite sa Libijom

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Crnogorska Pravoslavna Crkva je utemeljena 4. januara 1485. od Gospodara Ivana Crnojevića, a uz saglasnost blaženjejšega Mitorpolita kir Visariona, preosvećenoga episkopa kir Vavile i monaškoga klira, s katedrom u Manastiru Roždestva Presvete Bogorodice na Cetinju – kako i stoji u hrisovulji o osnivanju Mitropolije i Cetinjskoga manastira.

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Zasto se uporno sluzite neistinama? Crkva da bi bila samostalna mora znaci mora imati Patrijarha a ne Mitropolita ili Vladiku. Nikad CG nije imala Patrijarha sto znaci da je uvjek bila dio neke crkve tj Srpske. Nemojte tako jednostavne stvari da uporno pokusavate sakriti i izvrnuti.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Brđanine, pošto pričaš neistine, informiši se malo što otac tvoje nacije, Dobrica Ćosić kaže o srpskoj laži.

Radius
Gost
Radius

A što kaže naš Kralj Nikola o nama.. koje brastvo krade, koje laže, koje smrdi, čijeg kumstva se Teba čuvar, čije ljubomre, čije hvale…

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Evo mi reci koji je to Patrijarh crnogorske crkve ikad bio? Neko laze, ja ili ti? Ili je bilo ili nije vrlo je jednostavno znati ali vi ste se prodali pa necete da priznate no gurate glavom kroz zid. Ljudski je priznat a neljudski zivjeti u lazima.

Stevan
Gost
Stevan

Crna Gora je imala patrijaha prije 1925. godine, dok je arpska crkva nastala tek 1920. godine

CiNick
Gost
CiNick

Znači priznaješ da lažete da ste kupili autokefalnost? Sava Nemanjić je bio arhiepiskop!

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Brdjanin idi u brda tamo ti je mjesto. Složit ćemo se da se ne slažemo. Mi na istinu vi na laž ( ka i vazda) .

Bozidar
Gost
Bozidar

Ne montenegro ja sam negdje pročitao da je prvo utemeljena Crnogorska pravoslavna crkva a onda su se pojavile Amebe.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Božidare, zar ti znaš da čitaš?

Edw
Gost
Edw

Amebe= metafora za izdajnike.

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Boli istina posrbice. Manjina ćete bit i ostat. Džaba vam sve laži i podvale😭😅

Roro
Gost
Roro

Ada,dako neko časti plac?Hihihihihi

Simon
Gost
Simon

Ne bi bilo lose, onamo nedje u city kvart, da je sve blizu

Окле
Gost
Окле

Одлична одлука. Мој савјет вам је да не дижете превелику цркву пошто је напунит нећете, довољно вам је за 20-30 људи 😂

Titograd
Gost
Titograd

Pođi u neđelju u hram svetosavske fašističke sekte u Pg pa izbroji koliko “vjernika” ima na liturgiji. Prošle neđelje je bilo 7.

Ssssss
Gost
Ssssss

Titograd- Otkud znas? Aooo kako se provali 😅 Bravo, nastavi da ides ❤

Putnik
Gost
Putnik

Znamo evo 20 i kusur godina za Bozic koliko vas se skupi na Cetinje 😂😂😂 a koliko SPC.

ALOKIN
Gost
ALOKIN

Sto se tvog komentara tice koliko god nas je bar smo srcem tu dje jesmo i ciste duse , ne zato sto nekoga ima vise ili da me vidi komsija … Vjernici na baterije i “od aktuelnog trenutka” nikad nisu niti ce biti dio nas .

Branka
Gost
Branka

ALOKIN
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪 SVE SI ISTINU NAPISAO.

Окле
Gost
Окле

Алкон, да си вјерник, не би био ту ђе јеси. Ваше вјерно тијело је родио комунизам, зато и немате вјернка.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

20-30 hiljada će biti. Na tvoju žalost. 🙂

Fortuna
Gost
Fortuna

Bice ih vise, nego je narod cutio I trpio nije imao gdje da se pomoli, ali. MI POSTUJEMO SVE VJERSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI, VISE DEMOKRATIJE I ZNANJA NAMA TREBA👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Vazi
Gost
Vazi

20-30 hiljada? Toliko Srba nema u Cg, a ne srpskih vjernika 😂

Ssssss
Gost
Ssssss

Pa dje ste bili na plivanje za Casni krst? Ne dodje nijedan od 20 30 hiljada 😅

Jeremija Krstić
Gost
Jeremija Krstić

Хладно им је а и лењи су.

Pop
Gost
Pop

Crnogorci nisu novotarci i nikad nisu plivali nego su ginuli za KRST.
A vi i dalje plivajte ….

Tajfun
Gost
Tajfun

Postujemo sve Srbe bez obzira sto su nacionalisti,ali Crnogorske Posrbice su izdajnici svoje zemlje.Niko izdajnika ne voli,pa ni onaj kome sluze,i Srbima se gadite,vjeruj mi.

Ateista
Gost
Ateista

Ko vam brani da gradite crkvu? Kupite plac, kao sav normalan svijet, pa gradite crkve i molite se. Grdonacelnik Vukovic i bilo ko drugi nije naslijedio zemlju od oca, pa da dijeli kome on hoce.

ALOKIN
Gost
ALOKIN

Oteto nam je sve , ako treba i kupicemo dok svoje ne povratimo . Otimat necemo nicije .

Ateista
Gost
Ateista

Odlicno, kupite i gradire. Ako neko hoce da donira iz svog dzepa, neka donira.

Stevan
Gost
Stevan

Prvo ćemo vratit manastire i crkve koje su nam posrbice uzele

Maśa
Gost
Maśa

A hram u Podgorici nije izgradjen velikim dijelom od drzavnih para?

Oki_doki
Gost
Oki_doki

Traži se jednak odnos prema svim vjerskim organizacijama. Ako je država za sektaški hram SPC izdvojila preko 10 miliona eura, može i za većinsku Crnu Goru da izdvoji bar toliko, prije nego što vratimo ckve otete od strane ndh irineja, kačavendi i ostalih opskurnih srbski popova.

Ksabaras
Gost
Ksabaras

A što da kupujemo? Ni SPC nije kupila plac za izgradnju hrama u Podgorici već je dobila na poklon od opštine, čak su joj opraštane komunalije a Vlada je pomagala izgradnju. Isti aršini i za CPC, koliko je novca dobila SPC od opštine i države za izgradnju hrama u Podgorici neka isto dobije i CPC.

Stevan
Gost
Stevan

Pa ko je dao plac na kojem je danas izgrađen hram “hristovog vaskrsenja” u Podgorici? Niko drugi nego dps, ko im je finansirao izgradnju hrama? Niko drugi nego dps

Svasta
Gost
Svasta

Ko su ovi?

ALOKIN
Gost
ALOKIN

To su oni cistog obraza i duse , a ko ste vi ?

JoKso
Gost
JoKso

Putujući cirkus

Zadužbinar
Gost
Zadužbinar

Šta je ovo, udruženje Ateista hoće da ima prostoriju za druženje i špijuniranje. Lomi nek vam da, on vam je ktitor a ima para dosta je pokupio.

Vazi
Gost
Vazi

Postojali su Crnogorci i prije Lomija, postojaće i poslije na veliki žalost vas izdajnika. Da je vječna!

Branka
Gost
Branka

Zadužbinar
Nijesmo mi kao vi i vaša sekta. Mi ne špijuniramo i ne izdajemo svoju državu. Ovim komentarom si samo potvrdio ko ste vi, čime se bavite i kako dolazite do novca.

Deda mraz
Gost
Deda mraz

Primice se Nova godina.

Kika
Gost
Kika

Pa sto ne date vjernici od svoga no trazite da se dodjeli hahahha kako narod ovoj zloj i okupatorakoj srpskoj crkvi daje i sakom i kapom hahahhahahah kako to?kako su ljudi davali imanja,novce i sve sto imaju za izgradnju hramova..a vi,koliko vas je,ne mozete jedno parce zemlje da date za bogomolju…eeeee….ruzno je to!a znamo mi kako biste vi bili vjernici-iz… Više »

Oki_doki
Gost
Oki_doki

Ti si posrbica, drugog opravdanja za ovaj glupi komentar nema.

Opa
Gost
Opa

Kao sto ste vi dali SPC-u? Niko nista SPC nije dao, sve su oteli.

Stevan
Gost
Stevan

Hhahahahahahha narod ne daje, pa isti pokojni Risto je radio sa Đukanovićem, isti dps je poklonio plac onoj sekti od spc, i istu izgradnju hrama je finansirao dps

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

“Vaše Viskopreosvještenstvo, Visokodostojni gospodine Mitropolite! Raduje se danas sveta pravoslavna Crnogorska crkva slaveći dvadestpetogodišnjicu revnosne službe Vaše Bogu, prijestolu i otadžbini, i prinosi toplo blagodarenje Božjem promislu, što Vas je sv. Blagoslovom svojim pratio na putu duge teške apostolske službe Vaše i udijelio da ona bude plodonosna i korisna sv. Božijoj crkvi”. – Član Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve Kiril… Više »

Kolašin
Gost
Kolašin

Uz pomoć Oca, Isusa i Sv Duha CPC će postati ponovo Autokefalna Crkva kao korak ka oslobđjenju Crne Gore od rusko-srpskih okova.

Atos
Gost
Atos

Onda i MANS može da bude Autokrfalna

Titograd
Gost
Titograd

Atos, da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Atos
Gost
Atos

Lagano

Titograd
Gost
Titograd

I ja kažem lagano, Atos!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Ustav Knjaževine Crne Gore
Član 40.
Državna vjera je u Crnoj Gori istočno-pravoslavna
Crnogorska je crkva autokefalna
Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori

Petar
Gost
Petar

Zamisli da Srbija pocne da citira Dusanov zakonik i kaze e sad 2020 vracamo se na stanje iz 1346 i npr. Sitonija i Atos su srpski. Eto nasta lici taj vas pokusaj vracanja na 1918. To ne postoji nigde i niko nikada to nije radio. Manite se corava posla. Koliko znam istoriju Boka Kotorska nije bila pod Crnom Gorom do… Više »

Burin
Gost
Burin

Dajte plac da se izgradi kuca razuma za nas ateiste. Da mogu djeca da odaberu…

Mims
Gost
Mims

Podrska za vas Mitropolite ❤️Potpisacu peticiju za hram

bar
Gost
bar

sa zadovoljstvom cu potpisati i priloziti novcana sredstva od 1000 eura i ako sam katolik,crnogorci -pravoslavci potonja je ura da se odbrani identitet i drzava,uz vas smo braco nasa!

Fortuna
Gost
Fortuna

Da se izgradi CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA, NEKA NAM JE SA SRECOM👏👏👏👏JER DOSTA NARODA POD VEDRIM NEBOM NEMOZE DA ZAPALI SVIJECE ZA ZIVE I MRTVE, IMAMO PRAVO NA TO, TO JE DEMOKRATIJA 💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒💒🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪mozemo traziti I donacije za IZGRADNJUNEKA JE VJECNA CRNA GORA!!!!

Данило
Gost
Данило

Уз сво дужно штовање, када постанете канонски призната и самостална не аутокефална црква, сматраћу вас сектом и НВО!!! До тада нећете постојати у цивилизованом свијету!!!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

U Tomosu SPC iz 1922. Godine piše: Ukidaju se Autokefalna Crnogorska Crkva i Autokefalna Karlovačka Crkva a Pećka je Mitropolija.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Sve sa je postojala drug, ne može grupa ljudi da uplati 5€ taksu i ode u Mup i kaže mu smo Crkva, ta što je ukinuta, da li se ti sprda.
Eto isto tako je Lajović napravio Dukljansku Crkvu, na isti način

Mario
Gost
Mario

Pa neka traze kanonizaciju. Trebace vremena ali neka cekaju i bore se za to. To pravo niko nikome ne moze zabraniti. Zakon o vjeroispovjesti ne bi trebao da dira SPC, ali takodje da ne ogranicava drugim crkvama djelovanje. Meni licno to ni najmanje ne smeta i tu ne vidim nikakav problem.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Naravno da ne treba da ograničava nikome, ali tu treba ubaciti sve.. Znsš lu kolko i a po Americi tih “Crkvi” kolko hoćeš

Dobar dan
Gost
Dobar dan

Viševjekovna autokefalnost crnogorske pravoslavne crkve je prekinuta/ukinuta kriminalnim radnjama. SPC je u Crnoj Gori tek od 1920. CPC je vjekovima u Crnoj Gori. Zato nikad SPC neće moći da pokaže neki dokument o svom postojanju u Crnoj Gori kad se to od njih zatraži, a da je stariji od 1920, jer ga prosto NEMA. NE POSTOJI. Ne postoji nijedan istorijski… Više »

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Danilo, ko vam daje za pravo da sebe posrbice stavljate u isto koš sa civilizovanim svijetom. Vi ste svjetlosnim godinama udaljeni od civilizacije.
Batali priču da ti se ne bi civilizovan svijet smijao.

Mario
Gost
Mario

Treba da dobiju hram. Taman da je dvoje ljudi u njemu. Neka imaju svoje svestenstvo i svoj kalendar. Neka slave svoje svece, ako hoce ne moraju imati slave, kako god. Ja sam za. Ko hoce da ide u CPC neka ide slobodno. To je po meni prava sloboda vjeroispovjesti. Svako neka ide tamo gdje zeli i kraj svake price.

Fortuna
Gost
Fortuna

To je prava SLOBODA VJEROISPOVIJESTI, ZIVJELA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA🇲🇪👏🇲🇪👏🇲🇪👏

Branka
Gost
Branka

Fortuna
Tačno tako. Sve potpisujem 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Fortuna
Gost
Fortuna

Branka tako je, svuda je u SVIJETU DEMOKRATIJA I SVAK IMA PRAVO NA SLOBODU MISLJENJA I PRAVO DA BIRA SVOJE SVETO MJESTO I CRKVU DJE CE SE POMOLITI BOGU, polako a sigurno stize nam sloboda misljenja, mora narod da se oslobodi STRAHA I STEGE I DA BIRA SVE U ZIVOTU, a ne da mi neko naredi dje cu se BOGU… Više »

Branka
Gost
Branka

Fortuna
Potpuno si upravu. Sad se potvrđuje ona stara “Nije svako zlo za zlo”. U ovome zlu koje pokušava da nas poništi dobro je to što smo shvatili koga smo primili i hranili u ovoj našoj državi. I što se probudio narod da brani svoju vjeru, naciju, pravo, čast i slobodu.

Fortuna
Gost
Fortuna

Ne treba biti zao covjek niti pun MRZNJE, iako smo primili izbjeglice, to je DOBRO DIJELO, ALI JE LOSE OD NJIH KAKO SU NAMA CRNOGORCIMA TO LOSE VRATILI, treba li su 30.avgusta glasati za CRNOGORSKI BLOK, jer je to nasa DRZAVA zasluzila, ALI NADAM SE DA BOG SVE VIDI I ZNA DA JE U PROSLOSTI POSTOJALE CRNOGORSKA CRKVA, Branka respect… Više »

Oki_doki
Gost
Oki_doki

Bravo mario, šta ti bi? Jedino još treba vratiti crkve otete od sektaša SPC, puna sela ekavičara, šta je to… Kako ljudi pristajete da vam crkvama koje su vam gradili preci rukovode srbijanski popovi iz beogradske patrijaršije, da se ne pita narod ko će mu biti mitropolit? Nego neki glibaći masni i halapljivi iz Beograda i ostalih ćićevaca. To stvarno… Više »

Mario
Gost
Mario

@oki-doki, e tu bi mi sad mogli razviti temu do sutra. Isto kao sto se ni katolici puno ne pitaju u svojoj zemlji ko ce im biti kardinal, tako i ovdje. To je sve uredjeno po nekim sistemima koji treba strogo da budu odvojeni od drzave. Ja sam samo za to da svako ima pravo izbora, a kako su te… Više »

Ssssss
Gost
Ssssss

,, ako oce nek imaju svece, a ne moraju u stvari ni imati slavu, nek vide sami..” – hahahhahahahha ladno sami izmisljaju pravila 😂😂😂😂

Branka
Gost
Branka

Eesesovac, pobrkao si nas sa tvojom sektom. Imaginacija i izmišljanje vjere koja nikad nije postojala su vaše karakterne osobine. Odnosno osobine koje pokazuju apsolutni nedostatak karaktera.

Urke
Gost
Urke

Tako je crnogorci necemo sigirno dje je Risto sebi nastelovao hram i grob

Putin
Gost
Putin

Koliko njih ? Dvoje, troje, ili svih cetvoro ???

Sekulagovno
Gost
Sekulagovno

Jedan

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Svakoj Nvo treba sat plac

Podgorica
Gost
Podgorica

NVO je SPC. Zapravo uljez, kukavičko jaje, podmetnuto takvim praznoglavcima poput tebe, tamo 1918-te.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Idi ti kod Miraša, tvoja stvar, ali se ne ljuti kada kažem da je Nvo jer je tako registrovano.
A kao Crkvu, je niko ne priznaje.
I što bi se ja pravio pametan da znam više o tome od Vaseljenskog Patrijarha

Maśa
Gost
Maśa

Pa sto onda komentarises? Sto te je briga onda?

joko
Gost
joko

[email protected] ne kaze se kukavičko nego kukavičije a sto se tiče 1918 da je nije bilo ne bi se ni xnalo za CG. Ali istorija CG je od 2006, jeli de.Sa ovakvim narodom neka vi je sret no.Od CG ostase jos 2 nahije ostslo sve prodato.

Podgorica
Gost
Podgorica

Joko ti očigledno ne znaš da je Crna Gora bila medju svega 14 nezavisnih država Evope na berlinskom kongresu 1876. A praviš se da mnogo znaš, a ne znaš ti ništa, samo malo jadne semantike. “Ne bi se znalo za Crnu Goru”. O junacima iz istorije Crne Gore se zna i na Novom Zelandu! Onaj napadač je pisao imena Marka… Više »

Bogoljub
Gost
Bogoljub

Vladika CPC GOSP. MIHAILO JE HIROTONISAN PO SVIM KANONIMA PRAVOSLAVNOG HRIŠĆANSTVA KAO I SVE VLADIKE IZ KUĆE PETROVIĆA . MI SMO TAJ POSAO ZAVRŠILI SAD ČEKAMO SUD U STRAZBURGU DA NAM VRATI OTETO I OPLJAČKANO.
TO JE CIJELA PRIČA.

AKY
Gost
AKY

I vjernici i mi druge vjere, jer je to ispravno!

Ana
Gost
Ana

Hahahahahhahahahah!!!💖

Ana
Gost
Ana

Haahahahhahahaha!!!🤣

Dijamant
Gost
Dijamant

Koliko ima vjernika CPC u Podgorici?

Tenda miraš
Gost
Tenda miraš

Svih 2

Amfi korona
Gost
Amfi korona

Ima puno

Djole
Gost
Djole

Vise nas ima “dijamante” nego vas na Kosovo i Krajinu zajedno !

Veljko
Gost
Veljko

120000

PG CG
Gost
PG CG

Ima nas dosta. Da se iznenadiš. Samo smo manje bučni od vas orangutana, pa se čini da nas je malo. Inače i Cetinjski manastir će da preuzmu Cetinjani i vrate nazad u okrilje CPC.

Simbolika
Gost
Simbolika

Koliko god da ima nisu izdajnici svoje nacije i imena. Generalno vjernike i to pravoslavne najmanje treba da interesuju administrativne stvari jel zavedena crkva nedje crkva, da bog licno neki pecat udara pa ajde..ali cg pravoslavna crkva mora da postoji ka sto je postojala dok spc nije, ili dok su joj sultani birali svestenstvo. Ova sekta srbijanska treba da vrati… Više »

Dakaton
Gost
Dakaton

Ljudi koji bi i potpisali tesko saznaju gdje bi to uradili, jedan broj peticija nedostupan svim gradjanima,,,,

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nije pravoslavna crkva koja nije kanonski priznata, to zna svako i prema tome niste vi vjernici crkve koja nije kanonski priznata, a činjenična stvar je da se tu radi o nvo cpc i vi ste samo članovi nvo cpc registrovane u stanici milicije na cetinju.

KOMIT
Gost
KOMIT

A SPC “kanonski priznata”, posluje kao neregistrovano privredno društvo, gospodari otetim zemljištem i objektima i ne poštuje nijednu božju zapovjest niti crkvene kanone.

Lisboa
Gost
Lisboa

Da je tako kako bi mogli da joj obračunavaju poreze(ima pib) , kako bi mogla pred Sudom da nastupa

Putnik
Gost
Putnik

Kanonski priznata…tu staje svaka prica 😉

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Kad si već onaj koji sve zna, ajde navedi jedan zvanični dokument u kojem se pominje srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori prije 1922-e. Crnogorska Autokefalna Crkva se pominje u ruskom Diptihu i vaseljenskom Katalogu 1855-e, Ustavu CG 1905-e, srpskom Tomosu 1922-e… Navedi samo jedan ovakav dokument…

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Opet nerazumiješ.Za kanonske pravoslavne crkve postoji samo jedan dokument o njihovom postojanju ili registraciji kako ti kažeš,a on se za sps nalazi u Vaseljenskoj patrijaršiji u Carigradu i on je od 14 vijeka,a možda i ranije.Tada nije bilo ni pomena od crne gore i mnoge države su od tada propale,pojavile se nove a crnu goru je osnovala spc preko svojoh… Više »

Maśa
Gost
Maśa

Sve i da je tako , sto te je briga?

Veljko
Gost
Veljko

Vakat je bio više. Ne može biti jake Crne Gore bez jake Crnogorske pravoslavne crkve. Hoćemo hram u centru Podgorice! Neka nam je sa srećom!

mrki
Gost
mrki

potpisao….sramotno sto odlazeca vlast nije uradila nista za crnogorska pitanja….na kongresu partije najavise neku svoju crkvu

Vasilije
Gost
Vasilije

Svaka cast!!! Daće Bog!!!

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Svaka Vam čast na inicijativi ali je još žalosnije da crkvama i manastirima u Crnoj Gori gazduju oni kojima to ne pripada ni po bogu, a ni po ovozemaljskim zakonima. No Crna Gora će znat da prepozna šta je čije bilo u prošlosti i ko treba da time upravlja.

Mitar
Gost
Mitar

Lijepo! Bez ikakvog rezultata ali lijepo!

NK grad
Gost
NK grad

Svaka cast. Konacno.

Nikac
Gost
Nikac

Ovim putem dajem punu podršku podizanju i izgradnji sabornog hrama, no to ne treba nikako da znači odustsjanje od zahtjeva da naše crkve u Podgorici kao i sve crkve i manastire po Crnoj Gori ne treba vratiti Crnogorcima koji su skromno i odvajanju od hleba crkavicama gradili.
Oteto prekleto poručujem okupatorskoj srpskoj crkvi!
Da je vječna Crna Gora

Lisboa
Gost
Lisboa

Ja sam da se svakoj Nvo dodeli plac, jer didkriminisati bilo koga nije u redu

KOMIT
Gost
KOMIT

I da se zabrani rad sekti i svih vjerskih zajednica koje ne poštuju ni božje zapovijesti ni državu u kojoj sektuju.

Lisboa
Gost
Lisboa

Sad je vlast Krivokspić, ali bez obzira na to nisam da se zabrani rad i jedne Nvo

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

A ja sam vidiš za to da se ekavičarski uljezi našutiraju nazad u gedžovaniju. Tako će i biti već sljedeće kalendarske godine. Samo da popusti malo ovaj virus. Biće veselo.

Roza
Gost
Roza

Dajte peticiju da potpišu Crnogorci svi.

Pako Rabanović
Gost
Pako Rabanović

Dok većina razvijenog svijeta ima problem sa egzistencijom bogomoljskih građevina neki bi izgleda da još više grade. Zar nije pametnije ako vam je već do gradnje sagraditi nešto od konkretne pomoći društvu tipa kvalitetni domovi za starije i nemoćne i slično?

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Ne nije. To traži od tvoje SPC da ti sagradi. Preduzeće je to. Svakako nije crkva.

Ja licno
Gost
Ja licno

Jesu li svi 1000 potpisali? Nemoj posle da ima više nepravoslavaca no pravoslavaca na spisak

Miksailo
Gost
Miksailo

Kojih 1000?…nema ovih ni 100

Fortuna
Gost
Fortuna

Svi smo pravoslavci, I mi koji hocemo Crnogorsku crkvu smo PRAVOSLAVCI, ALI VECINA NARODA NIJE UPUCENA U TO👏👏🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️❤️👏🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

KOMIT
Gost
KOMIT

@Fortuna
Nemaju ti ovi veze sa vjerom.Do juče se nisu znali ni prekrstiti.Ali za šačicu para….

Branka
Gost
Branka

KOMIT
Sve si u pravu. Obredi koje oni praktikuju nemaju veze ni sa hrišćanstvom ni sa pravoslavljem to smo svi viđeli. Duše prodane su to bez vjere i identiteta.

Send this to a friend