Društvo

Vlada neće ugasiti Fakultet za crnogorski jezik i književnost

Doživotne naknade za 43 istaknuta kulturna stvaraoca, a koje nijesu primali dva mjeseca, biće ubrzo isplaćene, poručio je spoljni ekspert za kulturu u resornom ministarstvu Dragan Koprivica. Ministarstvo je, kako je najavio Koprivica u “Argumentima” RTCG, već donijelo rješenja o usklađivanju naknada i pristupiće isplati što prije. Poručio je da će Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju nastaviti da radi.

Blagota Eraković, pozorišni reditelj i jedan od 43 korisnika naknade za istaknute kulturne stvaraoce, ponovio je da ih dva mjeseca niko ne obavještava zašto im se ne isplaćuju naknade koje, kako navodi, primaju i njihove kolege u regionu.

“Status zaslužnog umjetnika postoji u Rusiji, vrhunskog umjetnika u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji sa značajno većim iznosima nego nama što je opredijeljeno”, poručio je Eraković.

Dodaje kako se sportskim radnicima naknade, iako veće, redovno isplaćuju. On naglašava da vrhunski umjetnici u Crnoj Gori imaju manje penzije, od minimalne koja iznosi 250 eura.

Koprivica je odgovorio da Ministarstvo nema obavezu da obavještava korisnike nadoknada, ali da u resornom ministarstvu intezivno rade na prevazilaženju situacije.

“Mora se napraviti jedna što brža revizija i da se pare uplate što prije. Nikome nije prijatno, ni Mministarstvu, ni Vesni Bratić, ni premijeru. Proces se radi ubrzano i to pravo će vrlo brzo biti realizovano”, poručio je Koprivica.

On tvrdi da nema riječi o političkom revanšizmu navodeći da je revanšizma bilo dosta u prethodnih trideset godina. Koprivica tvrdi da niko neće biti diskriminisan u reviziji postupaka dodjele statusa kulturnog stvaraoca.

“Čirgić ne ispunjava uslove”

Navodi da svi oni koji su status istaknutog kulturnog stvaraoca stekli u skladu sa zakonom i uredbom mogu biti spokojni.

Kao suprotan primjer je naveo dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića, za kojeg je ustvrdio da je korisnik naknade, iako nema 20 godina kontinuiranog rada, jer je rođen 1980, diplomirao 2003-2004, a doktorirao 2007.

“Fakultet na Cetinju ostaje”

Poručio je da će Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju nastaviti da radi.

“Vlada ih ne ukida, podržavaće ih, ali razumite da je došlo do istorijskog preokreta i shvatite da treba nešto da uđe u redovne tokove, da se krene sa isplatama”, poručio je Koprivica.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
ZexProgresPrincipVjecna da jeLolo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zex
Gost
Zex

A bi rado i Crnu Goru

Progres
Gost
Progres

prof. dr. Adnan Čirgić je za Crnu Goru isto što i Vuk Karadžić za Srbiju…

Princip
Gost
Princip

Чему уопште служи факултет за (пази сад) “црногорски језик” хахахахахаха?

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

doslo je do istorijskog preokreta …….pametnom dosta …..crna goro laku noc do nove energije

Lolo
Gost
Lolo

Kopro dok je Crnogoraca postojace fakultet za crnogorski jezik

Send this to a friend