Društvo

Vlahović: Početi sa sprovođenjem programa Uhvati, steriliši i pusti

Vlahović

Imajući u vidu činjenicu da je populacija pasa lutalica u Crnoj Gori u konstantnom porastu, nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica je prethodnih godina nadležnim državnim i opštinskim institucijama predložila sprovođenje programa “Uhvati, steriliši i pusti”, koji se u svijetu pokazao kao najbolji i najhumaniji način za rješavanje pomenutog problema, saopštio je direktor te NVO Dragoje Vlahović.

“Valja napomenuti da je ovaj program podržan od strane Svjetske zdravstvene organizacije, te da je isti dao veoma efikasne rezultate u većini evropskih gradova. S obzirom na činjenicu da u Crnoj Gori trenutno gotovo da ne postoje uslovi za sprovođenje pomenutog programa, potrebno je da sve opštine izgrade skloništa za napuštene životinje sa pratećom infrastrukturom, što je propisano Zakonom o dobrobiti i zaštiti životinja, gdje je jasno precizirano da do 2011. godine sve opštine moraju imati skloništa koja ispunjavaju zakonom propisane uslove. Zašto to nije ispoštovano i zašto niko ni do dana današnjeg nije snosio odgovornost, ostaje nam samo da nagađamo”, dodaje se u saopštenju.

Ta organizacija će se u narednom periodu, odmah nakon formiranja nove Vlade, zauzeti da se navedene zakonske odredbe ispoštuju u najkraćem roku, kako bi se što prije krenulo sa sprovođenjem programa.

“Prema našim proračunima, za tri do pet godina imali bismo riješen problem pasa lutalica, što bi između ostalog rasteretilo opštinske budžete, jer mnoge opštine izdvajaju ogromna sredstva, plaćajući građanima odštete za ujede pasa lutalica. Na samom kraju, pored svega navedenog, bio bi to pokazatelj da Crna Gora zaista želi da slijedi primjere Evropske Unije što bi bio još jedan korak bliže ka ulasku u evropsku porodicu, koja i te kako obraća pažnju na oblast dobrobiti i zaštite životinja. Takođe, sigurni smo da bi nam i oni stručno i finansijski pomogli u sprovođenju pomenutog programa”, zaključuje Vlahović.

Send this to a friend