Društvo

Vlasnici plovila da se pridržavaju mjera i prate vremensku prognozu

Sa mjesta nesreće, FOTO: Uprava pomorske sigurnosti

Od otvaranja granica Crne Gore za državljane Evropske unije 1. jula evidentanje porast nautičkog prometa, ali i broj intervencija traganja i spašavanja na moru. Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti sa uspjehom su odgovorili na nekoliko izazovnih situacija i, posebno u danima vikenda, bili angažovani na spašavanju ljudi i plovila.

Upozoravaju vlasnike plovila da se pridržavaju propisanih mjera i prate vremensku prognozu.

Pomoćnik direktora UPS-a Žarko Lukšić kaže da ih zbog toga nazivaju ,,vikend akcijama”.

“Na sreću, iako je prijetila opasnost, posebno u nekoliko slučajeva, i za posadu brodova i za pripadnike naše službe, sve akcije su završene uspješno i u skladu sa propisima”,  kazao je Lukšić.

Naročito dramatično bilo je prije desetak dana, kada su spašavali francusku jedrilicu na kojoj su bile tri odrasle
osobe i jedno dijete. Akcija je trajala više sati.

“Dobili smo poziv sa jedrilice ,,Oeava, koja se nalazila na osam nautičkih milja od Ulcinja i 13 od Bara. Prilikom navigacije na plovilu je, usljed jakog vjetra, puklo jedro, a konopi su se obmotali oko propelera, što ga je onesposobilo za plovidbu. Talasi su bili visoki tri četiri metra, a udari sjeverno zapadnog vjetra veoma jaki. Bilo je veoma opasno, ne samo za živote putnika na jahti, već i za naše spasioce. To je školski primjer traganja i spašavanja na moru”, podsjetio je Lukšić.

Istog dana čamac SAR 1 Uprave za pomorsku sigurnost isplovio je prema Budvi, kako bi spasio kupača koji se nalazio u moru, 500 m udaljen od plaže Ričardova glava, odnosno obale. Pomoć je zatražila i jahta koja je iz Dubrovnika plovila prema Grčkoj. Zbog jake bure, spašavali su i ribare kod Sutomora.

“Mi smo angažovani zajedno sa službenicima lučkih kapetanija Bar i Kotor, inspektorima za sigurnost i bezbjednost plovidbe i graničnom policijom na moru, ali primjećujemo da se generalno, ni naši građani, ni vlasnici stranih plovila, nijesu adekvatno pripremili za navigaciju. Moraju voditi računa o potrebnoj opremi koju bi trebalo da posjeduju na brodu, ali su, prije isplovljenja, u obavezi i da pogledaju vremensku prognozu. Nakon zime i mirovanja, potrebno je pripremiti čamce i jahte za plovidbu, obratiti pažnju na motor, a često se dešava da plovila ostanu i bez goriva”, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima dobro je što je nautička sezona, koja donosi i najveće prihode počela i iz dana u dan sve je bolja.

“Otvaranjem granice Crne Gore za zemlje EU od 1. jula, značajan je priliv stranih jahti u Bokokotorski zaliv i Bar, što može spasiti sezonu, posebno imajući u vidu da se radi o visokoplatežnim gostima i značajnim troškovima koje iziskuju jahte i druga plovila”, kaže Lukšić.

8

avatar
1000
4
4
0
 
8
Patrolne sapeSlobodanAlokinNinoBotova mama
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Ok…

Slobodan
Gost
Slobodan

Jahte dolaze samo da sipaju gorivo po upola nižoj cijeni nego mi građani što plaćamo sa porezima i akcizama
ništa drugo ne potroše kod nas. Koja je tu korist za Crnu Goru?

Boka
Gost
Boka

Ha,ha,ha! Pa mislite da ti nauticari inostrani ostavljaju pare kod nas? Dodju,ispuste malo fekalija iz crnih tankova i idu dalje

Sveto
Gost
Sveto

Vazno da mi koji imaml jedrilice iz Srbije ne mozemo da obidjemo svoja plovila a placamo sve. Kada potonu kome da se zalimo? Sramota! Hrvatska je dozvolila svima koji imaju brodove da mogu da udju u zemlju i obidju svoja plovila. Čim prodje ovo vozim brod za Grčku.

gost
Gost
gost

ha ha kakv si kralj. Pa imas kasko osiguranje za takve stvari. Lupas gluposti.

Botova mama
Gost
Botova mama

Jeftinije ti je u Luku Beograd

Nino
Gost
Nino

Samo što dalje od nas.

Alokin
Gost
Alokin

Onda ti je bolje u Hrvatsku nego u Grcku.
Vidis da vas ne pustaju ni Grci.
Tebi je samo bitno da CG pomenes u negativnom kontekstu a vjerujem da se u brodove razumijes ka Marica u krivi k.

Send this to a friend