Društvo

Vojinović: Mislim da bi od januara povećanje prosvjetarima od 20 odsto bilo nešto što je maksimum

Ministar prosvjete Miomir Vojinović

Sa sigurnošću mogu da potvrdim da svi učenici danas sjede u zagrijanim učionicama, rekao je u Bojama jutra ministar prosvjete Miomir Vojinović.

On je rekao da problem jeste bio evidentan, ali da je nastao jer budžetom za ovu godinu predviđena nedovoljan svota novca za grijanje.

“Morali smo da čekamo rebalans budžeta. Rebalansom smo dobili dodatnih 1,5 miliona eura za tu namjenu, Iskoristili smo postupak jednostavne nabavke. Sve škole u Crnoj Gori se ne griju na isti načinm. Tu vrstu problema nismo imali u školama koje se griju na drva, pelet i ugalj, tu smo uspjeli da nabavimo dovoljne količine. Problem je bio sa lož uljem, gdje tenderska procedura ne ide preko Ministarstva prosvjete”, objasnio je Vojinović.

Dodao je da je na jednoj od prethodnoj sjednica Vlade donijeta odluka da se opredijele dodatna sredstva.

“Do kraja grijne sezone ima sasvim dovoljno sirovina. Prethodni budžet nije predvidio novac koji je trebalo da bude dovoljan za grijanje. Novim budžetom je predviđeno dovoljno kako naredne godine ne bismo dolazili u situaciju u kojoj smo bili sad”.

Komentarišući loše nalaze utvrđene Analizom obrazovanja, Vojinović kaže da je ovo najtemeljnija Analiza koja je pokazala naše slabosti, te da su korijeni problema duboki.

“Da bismo ušli u proces moramo dobiti osnovne indikatore kako bismo vidjeli šta je problem. Duboki su korijeni. Nezadovoljstvo nastavnika materijalnim davanjima, imamo probleme infrastrukturne prirode. Imamo podatak da u 13 odsto naših škola je smješteno 70 odsto naših učenika. A tako se ne može izvoditi kvalitetna nastava”, rekao je Vojinović.

Ističe da je poražavajući podatak da naša djeca najviše odsustvuju sa nastave i imaju najmanji broj radnih dana u odnosu na obrazovne sisteme u Evropi, a da sa druge strane imamo veliki broj Lučonoša.

“Svakako da možemo govoriti i o kriterijumima koji su neujednačeni. Imamo određene škole gdje dobijamo enormno veliki broj Lučonoša. Reforma je nužna i obavezna. Ono što moramo izvući kao pouku iz ove Analize je da se napravi plan do 2030. godine kako bismo došli do toga da rezultati ne budu poražavajući. Vjerujem da je to dugotrajan proces”, rekao je ministar.

Kreće se, kazao je Vojinović, od poboljšanja materijalnog statusa prosvjetnih radnika, mapiranja infrastrukture, poboljšanja uslova.

“Imali smo ogroman problem, korona je pokazala naše velike slabosti i pitanje je koliko je onlajn nastava mogla da odgovori zadacima”.

U toku je mijenjanje nekih udžbenika za niže razrede, a Vojinović navodi da postoje timovi koji rade na njima. Takođe, dodao je, radi se i na digitalizaciji udžbenika za šta je već formiran tim koji će raditi ubrzanim tempom.

Vojinović kaže i da je svjestan činjenice da roditelji i djeca sa jedne strane nisu zadovoljni stepenom znanja koji djeca dobiju na časovima, i da su prinuđeni da na drugi način stiču znanje, privatnim časovima.

“U ovom trenutku ne mogu vam reći kako mi možemo kontrolisati”, naveo je on.

Kada je riječ o pregovorima oko povećanja plata, Vojinović se nada da će poslednja runda pregovora biti ove nedjelje.

“Kada da sam došao na poziciju rekao sam da se mora poboljšati materijalni status prosvjetnih radnika. Ono što smo uspjeli da uradimo je da formiramo radni tim koji je radio ne samo na povećanju zarada, nego na dodatnim privilegijama. Bila su dva sastanka sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem. Imali smo predloge. Vjerujem da ćemo tokom ove nedelje imati završnu rundu pregovora sa Damjanovićem, imajući u vidu da je novac kod njega. Podržaću stav svoga Sindikata prosvjete. Mislim da bi povećanje od januara 20 odsto bilo nešto što je maksimum, pa da se ide kumulativno do 40 odsto. Ovo bi bilo najveće povećanje ikad u obrazovnom procesu”, rekao je Vojinović.

“Direktori smatrali da na jednog učenika moraju primiti jednog asistenta, takav nije naš Zakon”

Vojinović tvrdi da se stvorila nepotrebna priča da Ministarstvo ukida produžene boravke, a da toga neće doći i da će nastaviti kao i do sada sa radom.

“Formiran je tim koji će obići naše škole kako bismo u narednoj godini nastavili kontinuirano da radimo. Kada je u pitanju rad asistenata u nastavi pokušavamo da iznađemo maksimum. Asistenti kao podška po Zakonu moraju da imaju 40 radnih časova i to ne znači da jedan asistent radi samo sa jednim učenikom. Dolazilo je do nesporazuma gdje su direktori smatrli da na jednog učenika moraju imati jednog asistenta. Koliko god bude postojalo prostora i mogućnosti, Ministarstvo će davati zeleno svjetlo sistematizaciji”, rekao je ministar.

15

avatar
1000
11
4
0
 
14
BokeljNovljaninNikolaDejanLenka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Iz zaduženja ćemo da povećavamo plate 🤯🤯🤯
genijalno…

Novljanin
Gost
Novljanin

Ovi tvoji su nas zadužili 4 milijarde za 30 godina a nisu povećali Plate za 1 euro.

Dejan
Gost
Dejan

Samo strajk pa da vidis kako moze!

Lenka
Gost
Lenka

✍🏻Zemlja koja uništava svoje
školstvo ne čini to nikada samo zbog para, jer joj nedostaju sredsva. NE! Jedna zemlja koja uništava obrazovanje je odveć pod vladavinom onih koji od širenja obrazovanja strahuju ..jer…
neobrazovanim narodom lakše se manipuliše.

Vele
Gost
Vele

A za sta da se poveca nastavnicima za nerad i neznsnje sto djecu uce nastavnici na privatnim casovima i roditelji..sve ovo treba smanjiti a ne povecanje da trazite

prosvjetni radnik
Gost
prosvjetni radnik

Kako ljudi padnu kad probaju vlast. Kako vam partija napreduje, brzo ćeš dnevnik u ruke.

suzana
Gost
suzana

Na osnovu cega njima povecanje! Treba im oduzeti! Sram ih bilo! Djecu uce roditelji i privatni nastavnici!!!!! Kad ce neko da odgovara za njihov nerad!?

Milena
Gost
Milena

Sto ste radjali djecu?Da bi Zadrrugu mame gledale?

Prešo
Gost
Prešo

U direktoratu za vanredne situacije MUP-a Crne Gore plate su 450 i to je to.

Bokelj
Gost
Bokelj

Koliko rade i to im je puno.

Xyc
Gost
Xyc

A imas Vojinovicu 1.700.000,00 u kesu iz drzavne kase za crkvu srbije!!! I treba, prosvjetari oni koji su potpisivali peticije u kolone neka litijaju a onda neka svrnu na kasicicu, da budu gladni ali bogougodni!!!

Milena
Gost
Milena

Gospodine ministe,jeste li nam Vi kolega ili autokrata?Za koga Vi radite uopste?

Krule
Gost
Krule

Ministre, znate li da su nam plate manje od zaposlenih u cedisu, epcg koji imaju završenu osnovnu školu

Nastava
Gost
Nastava

Pa sta? Cast izuzecima, ali ima vas i koji ste taman završili osnovnu skolu, a ostalo dokupili.Tu nepravdu mogu samo izlijeciti platne grupe.

Profesor
Gost
Profesor

U zdravstvu su svi nemedicinski radnici s VSS (psiholozi, logopedi itd.) već sada dobili – 1000 eura! Mi ćemo za dvije godine, ako nas i bude…

Send this to a friend