Društvo

Vojvodić: Atak na reference umjetničkog obrazovanja

Radmila Vojvodić

Odluka Naučnog odbora i Senata Univerziteta Crne Gore da Janko Ljumović ne bude promovisan u redovnog profesora za bivšu rektorku UCG, profesoricu na Fakultetu dramskih umjetnosti i Ljumovićevu recenzentkinju Radmilu Vojvodić nastavak je odmazde i još jedna “u nizu čistki na UCG”, nakon događaja sa beranskom medicinskom školom.

<<<Za Janka Ljumovića posebna pravila<<<

“I jeste me i nije iznenadila opstrukcija Naučnog odbora i Senata o neizboru Janka Ljumovića za redovnog profesora”, rekla je za Pobjedu Vojvodić.

S druge strane, kao recenzentkinja, kako kaže, jeste iznenađena “brutalnim manipulisanjem i univerzitetskim normama za izbor u zvanje i njegovim referencama”.

Ona je kao jedan od recenzenata u referatu za izbor u zvanje redovnog profesora Ljumovića navela da ga na osnovu sagledanih referenci, ocjene producentskog i autorskog rada, njegovog umjetničkog, naučnoistraživačkog, stručnog i pedagoškog rada, preporučuje za izbor u to zvanje.

Ističe da je posebno zabrinjavajuće “manipulisanje institucionalnim aktima i tendenciozna i lična projekcija odluke pri tumačenju kriterijuma koji propisuju norme za izbor u akademska zvanja”.

Naučni odbor u mišljenju, nakon što je preporučio Ljumovića u izbor u zvanje redovnog profesora, ipak se na neki način i ogradio, ukazujući na navodnu dilemu da li se produkcija svrstava u umjetnost ili nauku. Vojvodić je kategorična da se ovo tijelo ponijelo neodgovorno.

“To je, u najmanju ruku, neodgovorno. Ako bi iko morao da zna kada procjenjuje reference i daje mišljenje Senatu koja je disciplina u pitanju i kako je akreditovan program za koji se vrednuje izbor u zvanje, to je osnovno od čega Naučni odbor polazi formirajući preporuku Senatu. Ne vidim zašto bi se nagađalo oko nečega što je fakat, a fakat je da je produkcija na FDU umjetnička disciplina. Tako je akreditovana i u potonjoj reformi, tako je, takođe, bilo i kada je formiran studijski program Produkcija na FDU”, ocijenila je ona.

Ljumović je prošle godine stao uz tadašnju rektorku Radmilu Vojvodić kada je Vlada inicirala njenu smjenu. On je tada bio ministar kulture i u znak protesta podnio je ostavku.

Iznenađeni neinformisanošću pojedinih članova Senata

Udruženje filmskih producenata i redielja Crne Gore saopštilo je juče da je znenađeno nedovoljnom informisanošću određenih članova Senata UCG koji su produkciju stavili van umjetničkog okvira i naveli te razloge kao dovoljne da se producent prof. Janko Ljumović ne izabere u zvanje redovnog profesora.

“Produkcija je neodvojiv segment kreativne, finansijske i organizacione realizacije jednog umjetničkog projekta svi relevantni dokumenti na domaćem evropskom nivou prepoznaju producenta kao dio autorskog tima. Producenti rade na umjetničkom proizvodu samim time produkcija mora biti dio umjetničke oblasti”, saopštili su oni.

Po akreditaciji UCG, produkcija je, kako dodaju, stručno-umjetnička oblast, te u tom kontekstu problematizovanje oblasti krši akreditaciju, koja je, konačno, i zakonom usvojena.

Ne tako rijetko, kako dodaju, producent je istovremeno i reditelj mnogih filmskih i pozorišnih projekata.

“Pitanje senatora da li je produkcija umjetnost je podjednako bitno kao pitanje da li je umjetnost moguća bez produkcije… Kao Udruženje se ograđujemo od bilo kakvih političkih i drugih insinuacija, jer je naša uloga da štitimo isključivo značaj struke koju predstavljamo i ovim putem molimo senatore i sve zainteresovane da nam se obrate ukoliko imaju potrebu za dodatnim razjašnjenjima vezanim za profesiju producenta”, zaključili su oni u saopštenju.

17 Komentara na "Vojvodić: Atak na reference umjetničkog obrazovanja"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend