Društvo

Volonteri iz Amerike pomagaće u nastavi engleskog jezika u našim školama

Ministar prosvjete Damir Šehović i direktorica programa Peace Corps za Albaniju i Crnu Goru Kejt M. Beker potpisali su danas Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete i Peace Corps-a, kojim će od januara 2020. godine volonteri tog programa, podržanog strane od Vlade Sjedinjenih Američkih Država, pružati podršku u realizaciji nastave engleskog jezika u crnogorskim školama.

Prvih 12 volontera će doputovati u Crnu Goru 2020. godine i biće raspoređeni u tri odabrane oblasti u zemlji, na period od dvije godine. Druga grupa od 12 volontera trebalo bi da stigne u Crnu Goru 2021. godine.

Šehović je rekao da se projekat u potpunosti oslanja na politiku Ministarstva kada je u pitanju izučavanje stranih jezika, te je podsjetio da je kroz reformu obrazovanja engleski jezik uveden u vrtiće, kao i da se od školske 2017/2018. godine otpočelo sa projektom izvođenja dijela nastave na engleskom jeziku u određenim osnovnim školama, a namjera je da se taj broj poveća.

“Istakavši da saradnja sa Peace Corps-om predstavlja dio napora da se izučavanje engleskog jezika u školama podigne na veći nivo, ministar je zahvalio predstavnicima ovog programa zbog interesovanja za djelovanje u Crnoj Gori”, navode u resoru prosvjete.

Beker je, pak, zahvalila zbog otvorenosti Ministarstva prosvjete za saradnju i iskazanu spremnost za investiranje u buduće lidere.

“Ona je objasnila da će u učionici, zajedno sa nastavnicima, volonteri učestvovati u kreiranju časova kao i inovativnih pristupa učenju. Izvan učionice, kako je istakla, oni će voditi letnje kampove, sportske turnire i slične aktivnosti čiji je cilj osnaživanje omladine”, dodaju u Ministarstvu.

Beker je rekla da je obišla 11 škola u šest opština u Crnoj Gori i uvjerila se u entuzijazam nastavnog osoblja i učenika za ovakav vid učenja stranog jezika, te je zaključila da pored podrške učenju engleskog jezika, ovaj projekat predstavlja i most između naroda SAD-a i Crne Gore.

Šef Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD u Crnoj Gori Džef Adler rekao je da SAD već nekoliko godina aktivno podržava programe učenja engleskog jezika u Crnoj Gori.

“On je podsjetio da je Ambasada putem Access programa do sada obezbijedila vannastavne aktivnosti učenja engleskog jezika i kulturne razmjene u Nikšiću, Podgorici i Rožajama. Oko 100 učenika iz tih opština je učestvovalo ili učestvuje u ovom programu. Gospodin Adler je rekao da se nada da će Access program, koji sprovodi Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, biti pokrenut u još jednoj opštini ove godine”, kažu u Ministarstvu.

Adler je ocijenio da program Peace Corps-a dopunjuje već započete aktivnosti, te da će djeca biti u prilici da uče engleski jezik upravo uz Amerikance koji će kao volonteri doći u Crnu Goru.

Send this to a friend