Društvo

Vozači u Crnoj Gori kamere u automobilu mogu koristiti u ovim situacijama

Nakon obraćanja više građana, Savjet za građansku kontrolu rada policije je usvojio mišljenje o korišćenju, tokom učešća u saobraćaju, video kamera u privatnim motornim vozila. Ističu da upotreba kamera nijednim propisom nije zabranjena, ali da se mora voditi računa o određenim ograničenjima koja, reklo bi se, u bitnom, određuju (ne)svrsishodnost njihove trenutne nabavke u Crnoj Gori.

<<<Svi da imaju kamere u kolima<<<

Građani su se kod građanskog nadzora policije interesovali da li su u nekom prekršaju ili izvršenju krivičnog djela ako u svom privatnom motornom vozilu imaju ugrađenu digitalnu video kameru koja snima sve što se događa ispred ili iza vozila i da li ih zbog toga policija može kazniti.

Ovo pitanje Savjet je diskutovao sa predstavnicima Uprave policije i Agencijom za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka ličnosti.

Savjet objašnjava da upotreba kamera nijednim propisom nije zabranjena ali da se mora voditi računa o određenim ograničenjima koja, reklo bi se, u bitnom, određuju (ne)svrsishodnost njihove trenutne nabavke u Crnoj Gori.

“Auto kamera, ukoliko nije na kontrolnoj tabli, ne bi smjela biti postavljena na vjetrobranskom staklu na način da se ograničava odgovarajuća vidjivost”, savjetuju nadležni.

Takođe, pri nabavci i postavljanju auto kamere, treba povesti računa da ona bude podešena na smanjenu rezoluciju, da vizuelni ugao koji pokriva ne smije biti takav da se snima veći prostor od onog što je neophodno i da se tako prikupljeni podaci ne čuvaju duže od nekoliko dana.

Video zapis nastao ovom kamerom, po mišljenju Savjeta, u ovom trenutku je strogo ograničene, isključivo privatne upotrebe što znači da bi smio da se širi putem društvenih mreža i postavlja na Internet.

“Eventualno objavljivanje snimka na kojem se vide treća lica moglo bi da se tumači kao nenajavljeno i neovlašćenno snimanje i da je posrijedi povreda zaštite ličnih podataka i privatnosti”, ističu u Savjetu.

Oni nemaju pozitivna saznanja o tome da se video zapis nastao na ovaj način u crnogorskoj sudskoj praksi prihvata kao dokaz.

Savjet, ovdje, opet podsjeća, na napomene iz Uprave policije kojima je ukazano kada bi se građanin mogao naći u zoni eventualne prekršajno-krivične odgovornosti.

“To u praksi znači da građanin koji u vozilu ima instaliranu ovu kameru treba prekinuti snimanje ili promjeniti vizuelni ugao koji pokriva kamera dok prolazi pored vojnih objekata i rejona uz njih. Već smo ukazali na osjetljivo pitanje zapisa na kojima se nalaze i vide treća lica a čijim se objavljivanjem, bitno zadire u privatnost što podliježe i krivičnoj odgovornosti, po privatnoj tužbi”, navodi Savjet.

Istraživanja ukazuju da u brojnim evropskim zemljama nedostaju jasni i konkretni zakonski propisi o upotrebi ovih kamera. Diskusija o ovoj temi je u još uvijek u početnoj fazi pa su moguće i pravne promjene u pojedinim zemljama.

“Građani koji se odluče na putovanje sa postavljenom kamerom izvan Crne Gore upućuju se da provjere tamošnje propise kako ne bi bili sankcionisani”, navode u Savjetu.

Podsjećaju da su podržali peticiju kojom se traže dopune i izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Naime, grupa građana koja okuplja i porodice stradalih je pokrenula inicijativu o unapređivanju Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Kao jednu od objektivnijih mjera u sagledavanju okolnosti koje dovode do saobraćajnih nezgoda i nesreća, te koja indirektno utiče na bezbjednost u saobraćaju, predlaže se zakonska obaveza uvođenja auto kamera koje bi snimale dešavanja tokom vožnje.

“Dobijeni snimci bi isključivo bili korišćeni u procedurama vještačenja i kao jedan od ključnih dokaza u sudskim postupcima”, podsjećaju u Savjetu.

Savjet podržava Upravu policije i MUP da iniciraju izmjene i dopune ovog propisa koje bi išle u pravcu omogućavanja upotrebe zapisa sa kamera u vozilima kao dokaza u postupcima.

Kada je u pitanju snimanje kontrole u saobraćaju i policijskih službenika tokom te kontrole putem kamere instalirane u vozilu, Savjet ukazuje da građani imaju pravo da putem raspoloživog sredstva, slikom i zvukom, snimaju policijskog službenika koji obavlja policijski posao i primjenjuje policijska ovlašćenja u javnosti.

S.Đukanović

8

avatar
1000
5
3
0
 
8
Baba JagaHagKarlitoBriganteSovaGluposti
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

A zivimo u jednom “velikom bratu” nije bitno radim li sto lose ili dobro, ne moze se sve snimat i tako ostaje da se moze koristit u razne lose stvari, ajde na raskrsnice i trgove i tako neka javna mjesta ali na svakom koraku i jos i privatno da snimano nekoga e onda vise neznam sto je sledece. Kad kazu… Više »

Sova
Gost
Sova

Da je sreće, kamere bi bile obavezne. Njih se boji samo onaj ko radi nešto nezakonito.

Gluposti
Gost
Gluposti

Rusija dozvoljava i uvažava kameru na sudu. Iako se prolazi pored mnogo vojnih objekata. Mogućnosti kontrole snimanja, toga i drugih načina, su minimalne, pa je svejedno. Crna Gora kao da je tek kročila u 20.vijek.

ElPatron
Gost
ElPatron

120 god se vozi bez kamera i naprcasmo planetu zemlju na 9 milijardi stanovnika 🤣🤣🤣🤣🤣

Nikolasss
Gost
Nikolasss

Ma kakve gluposti. Najbolje da bacim kameru kroz prozor ako vidim coeka dje pis… pored puta. Ko ne radi nista sto nije nezakonito nema se sto plasit kamere. Da je srece bilo bi ih na svakoj ulici.

Foto
Gost
Foto

Dozvoliti koriscenje kamera. Ministarstvo unutrasnjih poslova obavesti gradjanje na koji sajt da salju snimke. Snimak da Bude priznat kao dokaz pred sudom. Koliko može ljudi da se snimi koji preticu na punu liniju. Od tih para penzije mogu da se podijele:)

Hag
Gost
Hag

Ma nemoj da se spija uveliko to bi ti? Izvini ali ne zele svi da ucestvuju u Farmi i Parovima

Baba Jaga
Gost
Baba Jaga

Ako vozis mimo pravila to ti glavu ludu moze spasiti.To nije spijanje.

Send this to a friend