Društvo

Vozačka dozvola za kamion, autobus važi pet godina

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Pejanović predstavio je nakon sjednice Vlade Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, a novine se odnose na zimsku opremu, na evidentiranje saobraćajnih prekršaja shodno evropskim standardima, na rok važenja vozačke dozvole, oduzimanje vozačke dozvole na licu mjesta, načina polaganja vozačkih dozvola….

“Što se tiče zimske opreme u periodu od 15.novembra do 1. aprila sva vozila moraju na točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu. Minimalna dubina šare na gazećoj povšini pneumatika mora biti četiri milimetra. Na navedeni način su uklonjeni nedostaci postojećeg zakonskog rješenja koje je u praksi bilo neprimjenjivo, a koje bi u praktičnoj primjeni značilo upotrebu lanaca za snijeg na suvim kolovozima”, objasnio je Pejanović.

Što se tiče izdavanja vozačkih dozvola, skraćeni su rokovi važenja vozačkih dozvola za upravljanje vozilima teže katergorije-C, D i E.

“Koje se izdaju sa rokom važenja do pet godina. Postojeći rok je 10 godina”, istakao je Pejanović.

Takođe, licima starijim od 67 godina života vozačka se izdaje sa rokom važenja do tri godine.

“Koliko će tačno biti ovaj rok zavisi od ljekarskog uvjerenja”, istakao je Pejanović.

Oduzimanje vozačke sa lica mjesta je izbrisano jer, kako je objasnio Pejanović, u praksi je obesmišljeno.

“Vozači često odbijaju pokazivanje vozačke pravdajući se da su je zaboravili”, objasnio je Pejanović, dodajući da se novim rješenjem vozačke dozvole neće fizički oduzimati, već će se ograničavanje prava na upravljanjem motornih vozila evidentirati, o čemu će vozači dobiti rješenje.

Govoreći o kaznenim odredbama, Pejanović je istakao da je za najteže prekršaje predviđena zatvorska kazna i to za vozača koji upravlja vozilom pod dejstvom opojnih droga, alkohola u koncentraciji od 2 promila ili većoj, koji se u naselju kreće brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene.

“Kaznom zatvora biće sankcionisani i oni vozači koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom i oni koji odbiju alkotestiranje ili zaustavljanje na propisan znak policijskog službenika”, kazao je Pejanović.

Jedna od novina koju donosi predlog zakona odnosi se i na unapređenje rada auto škola i načina polaganja vozačkog ispita.

“Propisani su precizni uslovi koje moraju ispunjavati auto-škole, kao i vozila na kojima se vrši obuka kandidata za vozače”, naveo je Pejanović, i dodao da se po prvi uvode ovlašćeni ispitivači i propisuju jasni kriterijumi za lica koja mogu dobiti licencu.

Pejanović

Takođe, uvedene su evidencije usklađene sa CADAS protokolom koji je propisan na nivou Evropske unije i podrazumijeva set podataka o saobraćajnim nezgodama koji je neophodan radi razmjene podataka sa institucijama Evropske unije.

“Realizacija jednog od projekata koje finansira EU, a koja se odnosi na bezbjednost putne infrastrukture, nemoguća je bez korišćenja ovako prikupljenih podataka. Korak dalje u povećanju stepena bezbjednosti na crnogorskim putevima donosi i uspostavljanje vanrednih kontrola tehničke ispravnosti za teretna vozila na putu koje će se sprovoditi na licu mjesta, a u skladu sa direktivom  Evropke unije”, zaključio je Pejanović.

S.Đ.

18

avatar
1000
14
4
0
 
18
BoleRaulioSunceRealanGost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bole
Gost
Bole

Profesionalni vozaci moraju biti cesce kontrolisani. Zimi se moraju imati zimske gume. Sve je to regularno. Ono sto nije regularno je to sto saobracajni, a i po koji drugi, zakoni ne vaze jednako za svakoga. Tako drzavni sluzbenici mogu da voze 150km/h, ili neko ko ima 10-20e kod sebe da tutne policajcu. Zasto se ne dopuni zakon da ako drzavno… Više »

Sunce
Gost
Sunce

Pravo evropski. Kamion i autobus 5 godina. Max tri mjeseca ranije ljekarsko i Jos lijepo jedan kurs od pet Dana i Dobro je. I tako svake Pete godine. I nemojte zaboravit da se b kategorija izdaje svake 15-te.

Gost
Gost
Gost

Ne polaže se vozačka dozvola nego vozački ispit gospodine Pejanoviću.

Flik
Gost
Flik

A vise od pola sluzbenih auta (naravno, ne ona koja voze sefovi) nema bez jedan set guma i tako voze po sedam osam godina. Sto cemo sa tim?

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno mafija klasična

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Danas su me kaznili. Neka su, jer sam napravio prekršaj i platiću. Medjutim, ulicom Slobode se poslije 17h vozi, nidje policajca da sankcionise, iako djeca i pjesaci tuda prolaze. Ulicom Kralja Nikole kad ga zalete od Hiltona pa put Zabjela poslije 12 uveče, silo nebeska. Naravno, nikom nista. Ovi “mangupi” sa bijesnim autima ih lagano ostavljaju po bulevarima da cirkaju… Više »

Austa
Gost
Austa

Sramno…Sto ne uvedoste da vozacka vazi 1godinu…Ovaj narod i jeste za šišanje.Za drugo i nije.

Vlado
Gost
Vlado

Genijalci, znači li ovo da moram da kupim zimske gume za vožnju po Podgorici iz koje zimi ne izlazim?? Ili novinari opet prenose neprecizno?

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Sto Ce zimske gume po primorju.i sad znači jer je neko uzeo proviziju svi moramo kupovat sve cetri zimske gume

Vojo
Gost
Vojo

Niđe rigoroznije nema no u CG

Trol
Gost
Trol

Nisi ti dalekoniso ocito, pa da vidis sta su kazne

Realan
Gost
Realan

To da vozacka vazi 5godina to jos nisam cuo nidje da ima niti da se uzima vozacka dozvola ili pise kazna sto nemas saobracajnu a nemas je zato sto drzavnim organima treba 15 dana da ti je izdaju.

Prcko
Gost
Prcko

A kad ćete vi regulisati ovo što se vozila parkiraju po bulevarima? Ili ste nesposobni pa ste digli ruke od toga?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

И ово ће допунит буџет државе јер за продужење дозволе треба љекарско које ако се н варам за Ц категорију износи 60€ плус таксе и остало у МУП које су ту до 10€.

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Grijesis, pare za ljekarsko ostaju zdravstvenim ustanovama. Svi srecni i zadovoljni, osim vozaca, naravno.

Raulio
Gost
Raulio

Zdravstvene ustanove su u budžet valjda 🙂 a privatne moraju porez plaćat pa se kako gođ obrneš budžet puni.

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

I obavezno jednom godisnje tući narod a ako odbijaju onda bicevati do smrti!
Ma ajde bre kakvo je ovo izivljavanje?!! Sramota!

Danko
Gost
Danko

Znaci vise im je ( nevozacima )nece ni uzimat!!! E tek ce sad smrti bit po ulica!!!

Send this to a friend