Društvo

Vučinić: Beogradska patrijaršija lakoma na novac, prisiljava vlast da joj legalizuje otetu imovinu

Stevo Vučinić

Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija crnogorsko primorska MCP najavila je da zajedno sa Konferencijom evropskih crkava iz Brisela, danas i sjutra u Podgorici, organizuje Međunarodnu naučnu konferenciju “Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja u Crnoj Gori”. Potpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić za CdM kaže da ovaj potez nije slučajan već da MCP želi da međunarodnoj javnosti državu Crnu Goru predstavi kao privatnu i kriminalnu koja otima crkvenu imovinu i ugrožava crkvu.

“Iz Cetinjske filijale beogradske patrijaršije, evo dvije godine kako zapomažu i kojevitezaju međunarodnu javnost, da političkim pritiskom, prisili vlasti da im legalizuju nezakonito upisanih u vlasništvo 12 kvadratnih kilometara crkvenoga zemljišta, nekoliko desetina manastira i više stotina seoskih crkva koje su donedavno bile u vlasništvu države”, tvrdi Vučinić.

Prema njegovim riječima nimalo slučajno, MCP je uprla prst na novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji članom 52 svu nezakonito upisanu crkvenu imovinu ponovo uzakonjuje u državno vlasništvo, i povodom njega organizuju skup.

“To je podlačka politika, kojom treba da se pred međunarodnom javnošću kompromituje i država i Zakon; državu predstavljaući kao privatnu i kriminalnu koja otima crkvenu imovinu i ugrožava crkvu, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti predstavljajući kao pravno nasilje nad samom slobodom vjeroispovijesti”, rekao je za CdM Vučinić.

On tvrdi da je to očekivano od jedne svetosavske organizacije, koja prezire osmu, devetu i desetu zapovijest, koje je ispisao prost božji.

“Njihova okosnica glasi: ne kradi, ne svjedoči lažno i ne poželi ništa tuđe. Upravo ta svetosavska crkva, pravnim nasiljem svakodnevno otima državnu, plemensku i bratstveničku crkvenu imovinu, na sudovima lažno svjedoči da je to uvijek bila njihova imovina a poželjeli su i da nam je svu otmu – 50 kvadratnih kilometra crkvenoga zemljišta, 70 manastira i oko 600 crkava”, naglasio je Vučinić.

Jedino mogu, kaže on, da zaključim da Beogradska svetosavska patrijaršija i njena filijala na Cetinju, čim organizuju ovakav skup s ovakvim namjerama, ne vide razliku između pojmova “greota i grijeh”.

“Lakomi na novac koji se sliva u ostrošku kasu i od prodaje crkvenoga zemljišta na primorju, vjeruju da je greota da ga ne stave u džep. Da su crkva znali bi da je to grijeh, i ne bi im palo na pamet da pravnim nasiljem otimaju narodnu i državnu imovinu, a kamo li da još i u pomoć zovu međunarodne crkvene autoritete”, zaključio je Vučinić u izjavi za CdM.

U najavi za organizovanje pomenute konferencije MCP navodi da joj je namjera da se, otvaranjem stručnog i argumentovanog dijaloga, doprinese opštem dobru i pomogne relevantnim subjektima u izradi novog teksta Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji bi, za razliku od Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. godine, u potpunosti bio usaglašen sa međunarodnopravnim okvirima slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja uz poštovanje istorijske uloge, doprinosa, prava i legitimnih očekivanja crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

U MCP smatraju da je Vladin nacrt zakona je predlog za pljačku crkvene imovine.

Međutim, tokom ranijih javnih rasprava o Nacrtu zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica i slobodi vjeroispovijesti najviše primjedbi i loših ocjena stiglo je upravo sa adrese Mitropolije crnogorsko primorske, koja je imala prigovor na gotovo kompletan Nacrt zakona.

Na Nacrt zakona stiglo je 4.500 podnesaka sa primjedbama i sugestijama, od čega je skoro sve 99,3 odsto podnijela SPC odnosno Mitropolija crnogorsko primorska, njene eparhije i sa njima povezane organizacije u Crnoj Gori.

Krajem prošlegodine ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka rekao je da se intenzivno na nacrtu zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica i slobodi vjeroispovijesti, jer Vlada želi jedan zakon koji će biti u interesu svih građana svih vjera u Crnoj Gori.

O Nacrtu se izjasnila i Venecijanska komisija koja je dala pozitivno mišljenje. Predsjednik države Milo Đukanović izjavio je u junu prošle godine, tokom susreta sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, da je Crna Gora opredijeljena da se sa pažnjom i odgovornošću posveti pitanju zakona o slobodi vjeroispovijesti, “čuvajući stabilnost, multikonfesionalni i multikulturalni karakter države”.

Aleksandra Obradović

110

avatar
1000
55
55
0
 
61
Oprem dobroRaspopVakat jeR. SrpskaLOLCINA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vakat je
Gost
Vakat je

OSTROG , ZAKLETVA CRNOGORACA, nece vise biti skroviste kojekakvih dusmana Crne Gore.
Slava tebi, svetinjo pravih Crnogoraca!
Vakat je da se vratis NARODU SVOM I DRZAVI SVOJOJ! S Bozjom pomocu, i s ljubavlju tvojih Crnogoraca koji su tvoje svete mosti u njedrima skrivali kad su ti pogromi prijetili!
Slava tebi, sveti Vasilije Ostroski!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Slava Svetom Vasiliju Ostroškom, koga je za Mitropolita Hercegovačkog rukopoložio u Pećkoj Patrijaršiji 1638.godine srpski Patrijarh Pajsije. Slava Svetom Vasiliju Ostroškom, koji je prilikom izgradnje i freskopisanja crkve Časnog Krsta naredio majstoru Radulu(poznatom freskopiscu), da na centralnom mjestu naslika freske Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog.

Vakat je
Gost
Vakat je

Idite doma SPC u svoju Beogradsku patrijarsiju. Vakat je!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vakat je, mi smo svoji na svome poslednjih 800 godina.

Raspop
Gost
Raspop

Ne bogohuli. Ne diraj svetinju. Vi cete sa raspopom nesto ucinjet? Ne mozete u cijelu Cg jedan mini us napunit simpatizera. I svi imate tendofobiju grupnu

😁😁😁
Gost
😁😁😁

Turisti iz Slovenije na Velebitu postavili zastavu SFRJ, Gen.Dukljanin nervozan. 😁

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Trebali su ih premlatiti zbog takvog zločinačkog čina.

Kutunjo
Gost
Kutunjo

Volim vaše pjesme.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Stevo Vučinić je legenda. Kad CPC povrati autokefalnost ( moje mišljenje je da će to biti 12. jula 2020.god.), Steva treba ubaciti u kalendar CPC-a i njegovo ime napisati crvenim slovom. On je živi Svetac. On čak nije ni podvižnik, on je mučenik. Ja nisam Crnogoraca ali znam da je Crna Gora imala i svoje Patrijarhe ( prije anexije 1920.god.).… Više »

Doktor
Gost
Doktor

@R.Srpska,
Aj polako Bosanac.
Uskoro će i Bosna u NATO.

anusmne
Gost
anusmne

vidi ti se do juce nisi imao a sad pogledaj samo pozadinu firmirana odelca za jednog nvo aktivistu

Todor Krulj
Gost
Todor Krulj

Dje je izronio one slike iza njega?

Miraš fra Loza
Gost
Miraš fra Loza

Dje je onaj hodža?

Betoven
Gost
Betoven

A što su tzv.Srbi postali aktivni na ovom sajtu. SPC maksimalno koristi faktičko stanje stvoreno aneksijom Crne Gore. Ima tu i Crnogoraca koji ne vide dalje od nosa. Zbog nezainteresovanosti ili “inercije” teško im je da kritički razmatraju tu parapolitičku, etnofiletsku,nacionalističku i duboko antievropsku organizaciju. Pitanje crkve nije pitanje Boga. To je pitanje adminastrativne organizacije na zemlji. Ona mora da… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Betovene, samo ateisti mogu da kažu da pitanje crkve nije pitanje Boga.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Sviđao se nekom Stevo ili ne sviđao, on je čovjek sa stavom. Vjernik koji je i za vrijeme najrigidnijeg komunizma išao u crkvu, čak je i robijao zbog toga. Dok su popovi bili špijuni UDB-e, stevo je zbog svoje čvrste vjere nosio bukagije oko nogu. Istinu treba reći ma kakva gođ da je.

Fileopg
Gost
Fileopg

Ako što zamjeram crnogorskim komunistima što nijesu ka i makedonski komunisti u Makedoniji pravedno riješili pitanje crkve u Crnoj Gori.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ne daj se Stevo, legendo.

Zeljko
Gost
Zeljko

Kao i politicari, pohlepni i nemaju granice u otimacini i pljackanju ove zemlje

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Cetinjski Mitropolit 1885-1920 Mitrofan Ban: “”Njegoš bio ne samo gospodar Crne Gore, već i pjesnik Srpstva, i da će taj čin tužno odjeknuti u svim srpskim sredinama” 1916 g. poslije rusenja Njegoseve Kapele od strane austougara.

Djuro Vučinić
Gost
Djuro Vučinić

Baš si našao na koga da se pozoveš,lihvara i izdajnika svoga Kralja. Tačno je da je Njegoš pisao “… o ugašenome kukavnome srpstvu na Kosovu” ,nebili ga probudio. No Njegoš je bio vođa Crnogorskoga naroda ,po kome je CG i dobila ime. Crpio je snagu svojih epskih i filozofskih stihova iz junaštva Crnogorskog naroda,jer iz Srpskog to nije ni mogao.… Više »

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Djuro ne lupetaj. Crnogorci su jedini narod u Evropi koji je dobio ime po državi. Znaš, obično država dobije po narodu.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ LOLCINA

Ne budu vulgaran prema g-dinu Đuru.
Sve je istina što ne napisao.
Njegoš je sredinom 19. vijeka vodio sve Crnogorce ( nio im vođa) od Herceg Novog do Berana, od Pljevalja do Ulcinja, od granice sa Srbijom kod Brodareva pa dolje do Budve, Bara i Podgorice.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Zaboravi’ Nikšić, koji je u vremena Njegoševa bio pored Cetinja srce Crne Gore, srce junačko.
G-din Đuro sve to dobro zna i zato ga moram braniti jer čo’ek zbori istinu i samo istinu.

Crni gnojni čir
Gost
Crni gnojni čir

Tako je, brate!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Đuro, kada spominješ Njegoša, vjerovatno misliš na njegove stihove
,,Veseli se prahu Nemanjića,
Nemanjića i Grebljanovića”.

Vakat je
Gost
Vakat je

Opreme, to je da se vedelite vi, Srbi, a ne mi, Crnogorci. Nema to veze s nama, niti vi imate veze s Crnogorcima.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vakat je, kada budeš čitao Gorski vijenac, naći ćeš i stihove:
,,Mićunović i zbori i tvori,
Srpkinja ga još rađala nije,
Od Kosova, a ni prije njega”.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ MaleCuce

Ako je Njegoš pisao pjesme o Srbima nikako ne znači da je bio Srbin, a još manje da je bio pripadnik SPC-a. Pa imaš grupu Sabaton iz Švedske ( pjevaju na engleskom) koja je ispjevala jako lijepu pjesmu o Srbima u ww1 “Brave Serbia” ili ” Hrabra Srbija”, po tvojoj logici oni su Srbi.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

SPC lakoma na novac a CPC nije , poznavajuci mentalitet popova ne znam sta drugo reci nego da ste vi svi radnici ne bi se samo zalili po medijima nego zasukali rukave i radili. Medjutim ,kao svi se bore za nekakva prava a u stvari se bore za pravo da se zajase narod i to je cijela istina!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Eto istine.

Mne
Gost
Mne

Ne mogu da ne komentarisem, a stio sam da iskuliram! Vucinicu da mi je sto mi nije! Eto!

Draško
Gost
Draško

Đe vam je snimak sa vaskršnje “liturgije”? Čuo sam da je bilo 8 ljudi. Viđoste li podgorički hram? Što je ono, ljudi moji? Rijeka ljudi. Stevo, sjedi.

Gile
Gost
Gile

Masovnost to jeste brojnost ne znači i kvalitet…inače smo mi “veliki” vjernici do prve prilike.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Draško

8 ooo ljudi je ništa za grad od 350 ooo ljudi.

Evivač
Gost
Evivač

Nije 8, bilo je 10! A bilo je 11 jaja, 6 crvenih, tri zelena i tri plava za ateiste!

Send this to a friend