Društvo

Vučinić za CdM: Svetosavci ne pripadaju evropskoj civilizaciji

Vučinić

Najava mitropolita crnogorskog primorskog Amfilohija da će na sabor u Nikšiću, zakazanom za 21. decembar u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Prijedloga o slobodi vjeroispovijesti, donijeti mošti Svetog Vasilija Ostroškog, znači da ovakav odnos prema svecu pokazuje da svetosavci ne pripadaju evropskoj civilizaciji. To je nečuveno da Svetac ide svjetini na noge, jer je uvijek bilo obrnuto, ocijenili su u izjavi za CdM iz Crnogorske pravoslavne crkve CPC.

<<<Amfilohije: Donijećemo mošti Svetog Vasilija Ostroškog na sabor u Nikšiću<<<

“Katunski nadpop Amfilohije, 21. ovoga mjeseca, kod Saborne crkve u Nikšiću, zakazao je takozvani crkveno-narodni sabor, i prijeti da će mu prisustvovati i kivot s moštima Svetoga Vasilija Ostroškoga, koje će da donese iz Ostroga. Namjerava oko njih da okupi masu koju će zapaljivim govorom da pretvori u rulju, i usmjeri da nasrće na ustavni poredak, da bi spriječio usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, rekao je CdM-u potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

Prema riječima Vučinića i Amfilohje i svi njegovi, oglasili su taj zakon antisrpskim, uperenim protiv imovinskih prava Beogradske patrijaršije, iako se njime na državu uzakonjuje narodna i državna imovina, uglavnom između 1996. i 2006. godine, nezakonito upisivna na tu patrijaršiju.

“Nije mi jasno kako može naša i naše države crkvena imovina da bude njihova, sem ako se svijet posmatra naglavačke, i poriču činjenice. Ovakav odnos prema svecu pokazuje da svetosavci ne pripadaju evropskoj civilizaciji i kulturnoj ljudskoj zajednici. To je nečuveno da Svetac ide svjetini na noge. Uvijek je bilo obratno. Svijet je išao k svecu pješke i na koljenima, od Donjega do Gornjega manastira u kome se čuva kivot s njegovim moštima. Samo jednom, u vrijeme prve Omer-pašine vojne 1853. godine, svetac je napuštio manastir – sklonjen je pred turskom vojskom. A taj skup, kojemu tepaju crkveno-narodni, usnopiti će k jednome cilju – rušenju ustavnoga poretka – energiju velikosrpskoga nacionalizma poluobrazovanoga svijeta, svetosavskoga šovnizma prostoga naroda nahuškanoga protivu drugih vjera i naroda, vjerski zatucanoga neobrazovanoga svijeta kojim manipulišu popovski mračnjaci i podlaci iz beogradske patrijaršije i skoro cijele opozicije koja za novac prodaje slobodu svoje zemlje”, smatra Vučinić.

On naglašava da nije slučajno “svetosavska zastava crna s izvezenim ukrštenim kostima na njoj, jer su barjaktari zla, nesreće i propasti.”

“Zakon o zaštiti kulturnih dobara članom 16 tačkom 6 kao pokretno kulturno dobro definiše obredni ili predmet sakralnog karaktera, dakle kivot Svetoga Vasilija, koji niko nema pravo da ošteti, uništi ili prisvoji, što je Beogradska patrijaršija već uradila. Član 131 propisao je da inspekcijski nadzor nad primjenom ovog Zakona vrši Ministarstvo i Uprava za zaštitu kulturnih dobara preko inspektora za kulturnu baštinu i inspektora za kulturna dobra. A narednim član 132 obavezao je inspektora za kulturna dobra, u slučaju da je pokretno kulturno dobro, između ostaloga zloupotrijebljeno ili postoji namjera da se zloupotrijebi, da podnese prijedlog za postavljanje privremenog staraoca, što u ovom slučaju treba da uradi. A temeljem takvoga prijedloga, nadležni bi trebalo da zaštite kivot s moštima Svetoga Vasilija, stavljanjem pod visoku državnu zaštitu”, navodi Vučinić.

On poručuje da se ne treba plašiti svetosavskih prijetnji da će životima braniti otetu crkvenu imovinu, jer posljednje tri decenije, ni oni ni niko njihov, ništa životom nije branio.

“Ali su se zato devedesetih godina prošloga vijeka, u vrijeme ratova u Jugoslaviji, “proslavili” huškanjem prostoga svijeta da nasrće na pripadnike drugih naroda i vjera, junačenjem sa skupštinske govornice, pjevanjem četničkih pjesama i sticanjem krvavih para pljačkom sopstvenoga naroda u Bosni, Hercegovini i Hrvatskoj; prodavali su mu naftu, oružje i cigare koje su švercovali iz Albanije preko Crne Gore. Od tada do danas se nijesu promijenili, i zato njihove prijetnje ne treba za ozbiljno uzimati”, zaključio je Vučinić u izjavi za CdM.

<<<DPS: Ovakvu zloupotrebu moštiju Svetog Vasilija ne pamti Crna Gora<<<

Iz Demokratske partije socijalista tvrde da je ova najava mitropolita Amfilohija nezapamćen čin koji pokazuje da za njega nema svetinja, da on sve koristi za sopstvenu promociju, što može zasluživati samo prezir i od strane vjernika.

A. Obradović

326

avatar
1000
126
200
0
 
208
Boban BgКнез ВасојевићIlijaElemRaulio
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Кнез Васојевић
Gost
Кнез Васојевић

Наравно да не припадамо цивилизацији која дозвољава истополне бракове, педофиле, секс са животињама, предметима итд итд..
У тај напредак ћеш ти са својим дечком мирашом несоју умишљени!
Наша цивилизација је она Светога Саве, Цара Душана, Обилића, светога Василија, светога Петра цетињскога, Његоша, Дучића, Николе Тесле, Пупина итд итд..

Raulio
Gost
Raulio

Evropska civilizacija nestaje, propada, tako da nije ni bitno, budućnost Evrope su ovi imigranti iz zemalja trećeg svijeta koji će Evropu dovest taman na nivo srednjeg vijeka. Zajedno sa bijelcima na vlasti rade sve na uništenju evropske kulture. Ali SPC je najveći problem mislim.

Djavoli si ti
Gost
Djavoli si ti

Evropeac…STEVICE. Kad gledas da sve Crnogorsko zatres za rad Evropskih savremenih integracija,pa onda nam nece ni trebat Crna Gora bez iceg svog a obicno takve drzave idu u zaborav i nestanak jadan ti

Boban Bg
Gost
Boban Bg

Kad je pominjao nepismen narod, mislio je na tebe i tebi slične. Zarad se ne piše “za rad”. To možeš kad kažeš navijam za Rad (fudbalski klub). Eno ti plače bogorodica, tužna u kakve se avetinje pretvorio dobar dio naroda Crne Gore, čak vjeruje da nacrtane slike na zidu plaču. Da krepaš od smijeha!

Vlado Sipcic
Gost
Vlado Sipcic

Za ne povjerovat da isan koi se izjasnjava kao Pravoslavac, Hriscanin,Crnogorac moze ovako nesto bolesno i ne istinito napisat.Pa znasli da je SV Sava jado utemelijo Crnogorsku drzavu ? Znasli da je Zecka eparhija postojala od 1219 godine sve do 1496.Koga ti negiras tugo od isana ? Negiras postojanje nase no za tebe i postoimo od 2006 a uzgred i… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Oprosti mi, Papo
Što te često pljujem
Sad nam jako trebaš
Tvoju pomoć očekujem
Oprosti mi, Papo
Sad te puno štujem
A kad frka prođe
Opet ću da te pljujem

RISTOSLAVAC

Prangija
Gost
Prangija

Steka, kralju Aj dođi da te pričestimo dako se izliječiš legendice

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Stevo živi svetac.😂😂😂😂

Znaju da pišu
Gost
Znaju da pišu

Kako su se raspisali Oprem i ostali srednjovjekovni mračnjaci.

Krap ti,krap on
Gost
Krap ti,krap on

@Stara Podgorica: Tvrdiš da su Rusi priznali autokefalnu crkvu i dali joj TOMOS. Samo nam reci đe je?”Ruska Istorija pravoslavnih pomjesnih crkava 1834 godina:„S ukidanjem Pećke patrijaršije 1766. godine, Crnogorska crkva bila je potčinjena Carigradu, ali samo formalno. U stvari, ona se upravljala nezavisno, jer je i crnogorska država bila nezavisna. Za vrijeme uprave Crnogorskom crkvom mitropolita Svetoga Petar I,… Više »

Ceranic
Gost
Ceranic

Risto ce probat sa mostima da utece za R.Srpsku, evo vidjecete. Treba ga sprijecit.

Vanja
Gost
Vanja

Sve ce doci na svoje. Samo jos malo izdrzite, proceracemo okupatore!

Ranko
Gost
Ranko

– energiju velikosrpskoga nacionalizma poluobrazovanoga svijeta, svetosavskoga šovnizma prostoga naroda nahuškanoga protivu drugih vjera i naroda, vjerski zatucanoga neobrazovanoga svijeta kojim manipulišu popovski mračnjaci i podlaci iz beogradske patrijaršije i skoro cijele opozicije koja za novac prodaje slobodu svoje zemlje. Ni ja ne bih bolje rekao.

ime
Gost
ime

Nidje s vezom zjava,pa i u nazivu CPC srednje slovo je P a oznacava pravoslavlje a to znaci da u najmanju ruku prate” put” Nemanjica. Bili najjaca drzava okupirali i prosirili se na okolne i njihov uticaj osjecamo jos dan danas ponajvise kroz vjeru koju su nam svima nametnuli. Tako jei dan danas najjaci vladaju svijetom a mi boranija se… Više »

nikad vise 18ta
Gost
nikad vise 18ta

dps će ovaj put glasati i ateisti i apstinenti

Archie
Gost
Archie

Ne Stevo. Ovakva Crna Gora gde se građani zbog svoje nacionalnosti ugnjetavaju, gde vlada oligarhija, poslednji komunistički lider u Evropi, gde se slave saradnici okupatora iz Drugog svetskog rata i to sve uz himnu ratnog zločinca i fašiste… E takva Crna Gora pripada evropskoj civilizaciji i Evropskoj Uniji koja je nastala upravo na temelju antifašizma. A Sveti Vasilije je bio… Više »

Send this to a friend