Društvo

Vulić: Crnogorski Muslimani su izdržali udar vremena

foto:FB

Crnogorski Muslimani izdržali su udar vremena, pomodarske vjetrove koji duvaju sa svih strana ostajući dosljednji izboru svojih predaka da im nacionalno ime bude Musliman, saopštio je predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić.

On je, povodom obilježavanja jubileja 10 godina postojanja i rada Savjeta Muslimana Crne Gore u Podgorici, istakao da su u posljednjih 20 godina “doživjeli neviđenu asimilaciju koja se najbolje očitava u brojkama, iz popisa 1991. godine, kada ih je bilo oko 90.000 do današnjih dana kada se ta brojka smanjila na 20 i nešto hiljada”.

“Ali, to nas neće pokolebati, jer dužni smo precima. Onim istim precima koji su se na prostoru nekadašnje Jugoslavije sredinom prošlog vijeka izborili da nacionalno ime svih slovenskih pripadnika islama bude Musliman. Bila je to velika borba časnih pojedinaca koje ne smijemo zaboraviti i lako precrtati ono za što su se izborili u nekim teškim vremenima, kada je bio pravi izazov dati sebi pravo da nosiš nacionalnu odrednicu Musliman”,  rekao je on.

Nakon borbe koja je trajala jako dugo, a u kojoj je učestvovao i akademik Avdul Kurpejović, Muslimani su, podsjetio je on, imenovani u Ustavu iz 1974. godine.

“Jednim potpisom grupe ljudi, samoizabranih, uz određeni politički uticaj pokušano je da se taj nacionalni predznak Musliman prebriše 2001. godine, ali nijesu uspjeli u tome”, naveo je Vulić.

Savjet Muslimana Crne Gore, podsjetio je on, zvanično je formiran u martu 2008. godine, na “inicijativu grupe građana muslimanske nacionalnosti, što ni tada, a ni danas nije bilo nimalo lako biti.

“Pritisnuti sa svih strana, smogli smo snage da oformimo Savjet koji brine o kulturnom i istorijskom nasljeđu crnogorskih Muslima, a baštini crnogorski jezik kao svoj, Crnu Goru kao svoju matičnu državu”,  rekao je Vulić.

Želja i namjera Savjeta je, prema njegovim riječima, da ,,Crna Gora bude svih nas, a da Savjet bude ta spona između nacionalnih manjina koji će sa svim građanima zajednički graditi budućnost naše jedine države.

“Crnogorski muslimani nemaju izvornu političku partiju. Smatramo da nam možda nije ni potrebna, jer je naš koncept građanski uz puno razumijevanje za potrebe jedne nacionalne manjine za očuvanjem kulturnog i nacionalnog identitet, a i ravnopravan status u društvu. Smatramo da nam ovakva Crna Gora to i omogućava, ali i da može biti i bolje”, rekao je on.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Bošnjak je stotinama godina bila geografska odrednica, to svi znamo. Čovjek iz Bosne, je li tako? E, sad… Šta CG muslimani imaju s Bosnom da bi se zvali Bošnjaci? Jesu li došli iz Bosne? Nijesu.. Ne namećem nikome nacionalno opredjeljenje, samo ukazujem na apsurdnost.

Sejo
Gost
Sejo

Ovaj Sabrija je pomalo smijesan sa ovom nacionalnom vjerskom odrednicom, Musliman moze biti i Bosnjak i Albanac u Engleskoj je Musliman Englez samo neznam moze li biti Musliman Srbin ili Crnogorac u Crnoj Gori.

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Crnogorac brat mio ma koje vjere bio!

Muljavi@
Gost

Najbolje ih je Njegoš Veliki opisao…ko su i šta su.

Šahbaz
Gost
Šahbaz

Da znaju, ko što ne znaju ostali maloumniji i naučeni, čuvali bi naše Muslimane kao oči svoje. Ogriješiti se o njih kao da bi se ogriješili prema svom rodu.

tu-iz-kvarta
Gost
tu-iz-kvarta

Znamo mi normalni to, no nas ne pita niko ništa.

Osman-bej
Gost
Osman-bej

Bosnjaci nece biti broj Crnogorcima da bi nadjacali u broju Srbe kao to sto rade muslimani, Bosnjaci priznata nacija u svim bivsim republikama dok odrednica muslimani postoje samo u Crnoj Gori a znamo i zbog cega naravno da bi bilo vise Crnogoraca. Bosnjaci se nece pripajati ni Srbima ni Crnogorcima.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Pripadnici jedne nacije su specifični po tome što imaju zajednički identitet i gotovo uvijek zajedničko srodstvo i porijeklo u smislu nasljedstva. Nacionalni identitet podrazumjeva prepoznatljive specifičnosti određene grupe kao i lični osjećaj pripadnosti. U određivanju identiteta se koristi i primjenjuje veoma širok kriteriji. Male razlike u govoru mogu biti dovoljne da se neko okarakteriše kao član druge nacije. S druge… Više »

StaroPG
Gost
StaroPG

Povinovali se veli turcima radi interesa
a karadjordje kojeg veličate zašto je naredio ubistvo kuma milošaa i ponio njegovu glavu sultanu. Ajde brree što je ovo klme pamet solite.

StaroPG
Gost
StaroPG

A u rusiju oni muslimani, muslimani u španiju u francusku jesu li i oni nastali od janka marka i zdravka koji su krštrni u tu crkvu u bijelo polje dok je pripadalo srbiji😁😁😁😁😁

Milica-BP
Gost
Milica-BP

dalje…kako neki Bijelopoljac može biti Crnogorac a Bijelo Polje su u CG ušle tek 1912 godine i pravoslavci su bili Srbi.

StaroPG
Gost
StaroPG

Dalje i nadalje … Mnogo ih ima koji su potomci porodica paša i sultana koji su ostali na ovim prostorima i prešli u pravoslavlje tako da… Ne pametuj mnogo.
A ivan crnojević je prešao u islam i umro kao ivan beg crnojevic pa je na cetinje beg a u pg ivan.

nexus
Gost
nexus

Bravo za komentar

prekomoracanin
Gost
prekomoracanin

milice kako srbin moze biti vojvodjanin kad je vojvodina tek tu oko 1900 usla u kraljevinu srbiju? sto prdnjavis gluposti

Srđan
Gost
Srđan

Za tvoje obaveštenje Vojvodina je u sastav Kraljevine Srbije ušla 25.11.1918.godine. A Vojvodina je kao Srpsko Vojvodstvo u okviri Habsburške Monarhije osnovana 1848.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Milica-BP, lako, bogomi, jer su Bjelopoljci, u glavnom, doselili iz centralne Crne Gore. Čitaj malo genealogiju familija, umjesto što pametuješ

Milica-BP
Gost
Milica-BP

Razumijem ja da se neko osjeća Muslimanom, Bošnjakom…da poštuje Kuran, da se moli Alahu, da ima svoje islamske praznike ali NIKADA NEĆU RAZUMJETI ZAŠTO NIJEDAN MUSLIMAN NEĆE DA KAŽE DA MU SE PREDAK ZVAO MILOŠ,JANKO,MARKO,NEMANJA.U čemuje tu problem…bio si nekada druge vjere, sada nijesi zbog poznatih činjenica, sada si častan Musliman i sve je ok

nexus
Gost
nexus

Sad ce ispast da nastadosmo svi od srba. Kakva smehoteka.
Dajte sugradjani obrazujte se malo i informisite se, nemojte lupat svakakve gluposti po portalima.

Kurke
Gost
Kurke

To nije tacno!
Ogroman broj muslimana u CG zna cak i svoje sadasnje rodjake pravoslavce!

nexus
Gost
nexus

Musliman je pripadnik Islama (ne onaj koji nosi ‘muslimansko ime’, vec onaj koji zaista praktikuje islamske propise u svom zivotu, zivi Islam ), nacionalnost Musliman (sa velikim M) ne postoji. Savez komunista uveo je za nas termin Musliman, umjesto Bošnjak da bi se Musliman asimiliralo u musliman, a musliman može biti bilo koje nacije. Tako da nazalost pojedinci ili manje… Više »

Antivari
Gost
Antivari

Dragi Nexus, Ocigledno si slab vjernik. Svi primadnici Islama na svjetu su Muslimani. Svi sebe treba medjusobno da nazivaju bracom. Svjetska odrednica za nacuonalnost pripadnika Islamske vjeroispovjesti je Musliman. Ne boš njak nego Musliman. To što su pojedini uz nalog DB osnovali Bosnjake to je lično njihov grijeh (osnovani su i da tako ranjivo naciobalno tjelo raskomadaju ) Čak šta… Više »

Mornar
Gost
Mornar

Ja ne osporavam pravo da se svak moze izjasnit onako kako sam osjeca i niko nema pravo nikome da toi osporava to ,budi ono sto ti mislis da jesi ali u gradjanskom drustvu i drzavi povezivat naciju i vjeru nije dobro za boljitak u buducnosti. Staropodgoricki ,Barski ,Niksicki muslimani su Crnogorci islamske vjeroispovjesti ,oni su u potpunosti isti kao i… Više »

razum
Gost
razum

Ne sporim, niti imam problem sa vjerom, ali nacionalni Musliman je cista izmisljotina novog vijeka i datuma, a i to nije problem, samo predake ne pominjite jer su oni bili Crngoroci islamske vjeroispovjesti. I ne zaboravite, vecina vas i 90% “hrvata” danasnjih ste se krili iza Liberalnog saveza dok nije malo omeksalo..

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Pozdrava sa rejsa Idriza Demirovica koji je u najtežem vremenu 28 godina uspio da održi komšijske i prijateljske i pobratimske odnose u Podgoricu bez uvodjenja novotarija koje stvaraju neslogu. Staropodgorički muslimani nestat neće i neće ih nikad poklopit ,, bošnjački opanak,, a nekii su i bosi došli. Staropodorički muslimani su gospoda kojima je nanešena velika nepravda.

Send this to a friend