Društvo

Za četiri godine 11 dobrovoljnih davalaca krvi pozitivno na HIV

FOTO: Ilustracija

Zavod za transfuziju krvi u posljednjih četiri godine evidentirao je među dobrovoljnim davaocima ove dragocjene tečnosti 11 infekcija HIV-a, od čega je u ovoj godini od njih 14.793 HIV otkriven kod jednog, saopštilaje direktorica Zavoda dr Gordana Rašović, prenosi Pobjeda.

Ona je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, koja je bila posvećena Svjetskom danu borbe protiv HIV-a i AIDS-a, naglasila da svaka jedinica krvi prolazi kroz testiranje na HIV, hepatistis i sifilis.

Nakon što se virus ustanovi, kako je objasnila dr Rašović, traži se potvrda Instituta za javno zdravlje.

“Kada dobijemo potvrdu, obavještavamo davaoca i upućujemo ga kod epidemiologa i infektologa”, pojasnila je dr Rašović, naglasivši da u narednom periodu planiraju da unaprijede metode testiranja.

Na jučerašnjoj sjednici nijesu saopštili najnovije podatke o oboljelima od HIV-a i AIDS-a, ali su iz Instituta za javno zdravlje istakli da očekuju da će statistika biti na prošlogodišnjem nivou.

Lani je, prema riječima doktorke Alme Čičić, bilo 25 novooboljelih, od kojih je njih 12 dobilo AIDS, a četiri osobe su
umrle.

“Od 1989. godine, kada je evidentiran prvi slučaj, pa do kraja prošle godine, registrovana su 254 slučaja HIV-a. Procjene su, međutim, da ih ima mnogo više između 300 i 500”, kazala je dr Čičić, navodeći da je u najvećem broju slučajeva put prenosa bio seksualni odnos, od čega u 56 odsto seks homoseksualaca.

Iako je učestalost oboljelih u našoj zemlji za sada niska, ona upozorava na veliki procenat visoko rizičnih ponašanja, te na činjenicu da se u opštoj populaciji sve više praktikuje nezaštićeni seksualni odnos.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Božo
Gost
Božo

Pa dijrlite kondome džabe kao nekad, nema se ni za burek a seks je na drugo mjesto (poslije bureka}

Send this to a friend