Društvo

Za dvije godine umrlo 25 narkomana

U prošloj i ovoj godini u Crnoj Gori je od prekomjernog drogiranja preminulo 25 osoba, podaci su kojim raspolaže NVO “4 lajf”. Izvršni direktor ove NVO Saša Mijović kazao je za ,,Dan, povodom 31. avgusta Međgunarodnog dana prevencije predoziranja, da je samo ove godine u Podgorici od prekomjerne doze droge umrlo pet osoba. On upozorava da ne postoje tačni podaci o broju smrtnih slučajeva uslijed predoziranja drogom.

“Glavni razlog je što se većina takvih smrti ne zavodi kao predoziranje, već kao otkazivanje rada nekog od organa i sl. A i porodice kriju zbog osude i srama, pa kažu da je osoba preminula zbog bolesti ili iznenada. Svakako daje broj osoba preminulih usled predoziranja mnogo veći nego što se zna. I to ne kao nekad od heroina, već u poslednje vrijeme i od kokaina i sintetičkih droga”, ističe Mijović.

On objašnjava da je uzrok predoziranja prekomjerna doza droge unesene u organizam, kao i miješanje i upogreba više različitih droga.

“Usled prekomjerne doze heroina uglavnom dolazi do prestanka disanja i to najčešće kod intravenskog unošenja droge. Na taj način, odnosno u dozi jačoj nego što osoba inače unosi, heroin direktno ulazi u krvotok, pritom ga jetra ne filtrira kao kad se uzima na neki drugi način, disanje se usporava do tačke kada mozak više ne dobija dovoljnu količinu kiseonika kao ni ostali organi, nakon čega slijedi smrt. Čest je slučaj kod zavisnika od heroina sa dužim zavisničkim stažom, zbog oslabljenosti imuniteta, otpornosti i oslabljenosti čitavog organizma, da im uobičajena količina doze u jednom trenutku bude previsoka i fatalna”, navodi Mijović.

On kaže da je u poslednje vrijeme povećana upotreba kokaina i sintetičkih droga, pa je samim tim i veći broj onih koji umiru od prekomjerne doze ovih droga.

“Ove droge dižu krvni pritisak i ubrzavaju puls, srčani mišić ne dobija dovoljno kiseonika, zbog čega dolazi do srčanog udara. Za ove slučajeve, kao i za ukupnu borbu protiv droga u Crnoj Gori ne postoji politička volja i sve manje se pažnje poklanja ovom, sve većem problemu. Činjenica je da ne postoji nikakva sistemska podrška za pomoć zavisnicima, pa ni za prevenciju overdoza. U svijetu su već odavno rašireni programi edukacije i prevencije kod zavisnika od droga od overdoza, pogotovo kod mlađih uzrasta. Kod nas to ne postoji pojasnio je on. Problem predoziranja u Crnoj Gori nije dovoljno prepoznat, niti označen kao alarmantan, zbog čega mu je potrebno posvetiti veću pažnju u cilju smanjenja smrtnih slučajeva, te povećanja svijesti medicinskih radnika i društva u cjelini”, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas.

Koordinatorka Programa direktne asistencije za osobe koje koriste droge u NVO Juventas Marija Milić kazala je da glavna poruka koja se šalje jeste da je svaka smrt uzrokovana predoziranjem mogla biti spriječena. Ona je istakla da je problem predoziranja veoma važan i da mu je potrebno posvetiti pažnju sa ciljem, smanjenja smrtnih slučajeva i povećanja svijesti medicinskih radnika/ ca i društva u cjelini o tom problemu.

11 Komentara na "Za dvije godine umrlo 25 narkomana"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend