Društvo

Za lovce veći problem lisice od mungosa

ilustracija

U Lovačkom društvu Orjen u Herceg Novom smatraju da pojava štetočina, mungosa u Sutorinskom polju nije toliko alarmantna. Na njihovo agresivno ponašanje i brzo razmnožavanje upozorio je ornitolog, Budmir Rašović. Mungosi se hrane “svim što mogu uhvatiti”, pa je apelovao na nadležne da hitno preduzmu mjere zaštite.

<<<Mungosi haraju Sutorinskim poljem<<<

Prema onome što je Radiju Jadran kazao upravnik lovišta u Lovačkom društvu Orjen, Jovan Radman, veći problem predstavljaju lisice, kojih je i brojčano više, a koje destkuju pernatu živinu po novskim selima.

“Desetak ih ima sigurno, to znam. Jednoga sam pregazio autom, dva pregažena sam vidio kod lokala Bajker još prošle godine. Za sada ne prave neku štetu. Lovci su, naravno, dobili obavještenje da ukoliko vide mungosa negdje blizu kuća, mogu da ga odstrijele”, navodi Radman.

On kaže da je mungose prvi put u Sutorinskom polju primijetio pije tri godine i to jedinku koja nije bila pretjerano velika. Lovcima su “odriješene ruke” da ih, ukoliko bude trebalo, odstrijele na zakonski dozvoljen način. Pored toga, vjeruje da bi tokom lovne sezone, koja kreće u oktobru, mogli biti i istrijebljeni.

Drastično veći problem imaju sa divljim lisicama, koje iako “špricane” protiv bjesnila “napadaju” kokošarnike.

“Lisica je više nego mungosa i veliku štetu prave po selima, a uz to se i razmnožavaju, iako je i ove godine sprovedena akcija zaštite protiv bjesnila, vakcinacijom, koja se sprovodi 6 godina”, objasnio je on.

Uz lisice, velikiproblem  predstavljaju divlji psi, naročito na Vrbanju, gdje, kako upozorava, pored jedne od vikendica redovno srijeće ženku i štene vučjaka, staro dva-tri mjeseca.

“Ne preza ni od čega, pa čak i da pregrize gume od džipa. Ne daj Bože da neko dijete uveče prolazi tuda, rastrglo bi ga sigurno. Sigurno sam deset  puta zvao Azil, da ih “uklone”, niko nije reagovao”, navodi on.

Odstrijel pasa lutalica i mačaka crnogorski Zakon o divljači i lovstvu dozvoljava, međutim, kako Radman navodi, tome se žestoko protivi NVO sektor, odnosno organizacije koje se bave njihovom zaštitom.

Inače, u toku je sezona lova na prepelice, dok će “glavna” lovna sezona početi 6. oktobra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend