Društvo

Za mjesec i po naplaćeno preko 15.000 eura kazni zbog pušenja u zatvorenom

Od kada je 14. avgusta u Crnoj Gori stupio na snagu novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kojim se strogo zabranjuje pušenje u zatvorenom, naplaćeno je 15.220 eura kazni, kazali su za CdM iz Uprave za inspekcijske poslove.

<<<Pušači nezadovoljni zbog zabrane pušenja, mišljenja vlasnika lokala podijeljena<<<

Od 1. januara do 13. avgusta, po osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, Turistička inspekcija, kontrolišući ugostiteljske objekte, izdala 271 prekršajni nalog u iznosu od 89.100 eura.

<<<Cilj zakona o zabrani pušenja nije kažnjavanje već zdravlje građana<<<

“Nakon stupanja na snagu novog zakona, odnosno u periodu 14. avgusta do 1. oktobra, izdato je 58 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 15.220 eura”, ističu u Upravi za inspekcijeske poslove.

Sanitarni inspektori, kontrolišući javne prostore kao i radne prostore, izvršili su u toku avgusta i septembra 101 inspekcijski nadzor i izrekli šest novčanih kazni.

<<<Pušenje će biti dozvoljeno samo u kazinima<<<

“Inspektori Zdravstvene inspekcije su kontrolisali prostore u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promet ljekova i medicinskih sredstava, izvršivši 72 nadzora, a zbog utvrđenih nepravilnosti kažnjena su dva subjekta nadzora”, navode u Upravi.

Posjećamo, novim zakonom se više ne dozvoljava upotreba duvanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće.

Takođe, strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju, između ostalog, državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet ili skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Osim toga, novim zakonom se propisuje i zabrana stavljanja u promet duvanskih proizvoda, čije pakovanje ne sadrži zdravstveno upozorenje koje se sastoji od zdravstvenog (tekstualnog) i slikovnog upozorenja, koje mora da pokriva po 65 odsto prednje i zadnje spoljašnje površine pojedinačnog pakovanja duvanskih proizvoda.

Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su i ne baš male novčane kazne, koje se kreću i do 20 hiljada eura.

Zakonom je propisana novčana kazna za prekršaj za nepridržavanje propisanih zabrana i ograničenja za pravno lice od 500 eura do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 eura do 2.000 eura, a za preduzetnika od 150 eura do 6.000 eura.

Takođe, novčana kazna za prekršaj od 30 eura do 1.000 eura propisana je za fizička lica koja puše u javnom i radnom prostoru i izlažu druga lica sekundarnom duvanskom dimu, za lica koja puše u javnom, odnosno radnom prostoru koji vlasnik, odnosno korisnik nije isključivo odredio za pušenje ili koji puši u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bob Rok
Gost
Bob Rok

Samo naprijed, odlican zakon. Uzivanje je uci u lokal i ne strecati svaki put u sred jela kada neko krene da pusi, dosta je takvih indijanaca koji nemaju kulture.

Zdravstvo lipsa
Gost
Zdravstvo lipsa

Pa što onda zdravstvu kasni plata?

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Te pare odmah proslijediti u fond za funkcionerske stanove

eto
Gost
eto

Neka se zadrže samo na dva bilo koja kafića pa će naplatiti duplo više za neđelju dana ako oće da rade ti silni inspektori.

SašaVukašinović
Gost
SašaVukašinović

Pušite li što

Podgoricanka
Gost
Podgoricanka

Nije mi jasno, izbacuju nas pusace napolje a mi se nista nismo bunili, nama nepusaci ne smetaju u kafani, ali ni malo. Ako njima smeta, onda oni treba da idu napolje, u basti, na svez vazduh.. to im je zdravo. Ma kafana je, realno, uvijek i sluzila da se popije ta kafa, zapali cigar.. Sto da se cini kad pukne… Više »

Bači drogu
Gost
Bači drogu

Batalite duvan. Eto ideje. 😂
Bome da kao u ostalom svijetu plaćate tri puta skuplje osiguranje zbog toga batalili biste trčeći.

Nepusac
Gost
Nepusac

Lijecenje kacrinoma pluca je mnogo skupo, a ne mislim da si ga zaradio svojim radom i placajuci zdravstveno osiguranje sto ti se odbija od te ti crkavice. Ne mudruj mnogo, pusacu, jer si prvenstveno ti u problemu, a onda uvlacis i druge u problem.

Dr. E. B.
Gost
Dr. E. B.

Ti se zalis na sjever… a sto da ti ja pricam kad pocne snijeg a -20

tinoki
Gost
tinoki

smanji malo taj egoizam

mojsilović
Gost
mojsilović

Za godinu dana nijesmo u stanju naplatit pola vjenčanice propašćemo.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Obojite pojedine nocne klubove u Podgorici svuda se pusi

Podgorica
Gost
Podgorica

Meni je sad top,pusio sam 2 kutije dnevno a sad pola kutije.

Podgoricanka
Gost
Podgoricanka

Blago tebi, kod mene isto samo sto se pometoh napolje. Evo grgocem zalfiju

Bravo
Gost
Bravo

Kao pušač sam potpuno zadovoljan,ne moram da palim mašinu svaki dan jer mi je garderoba umirisala kao roštilj,a kako je tek nepušačima po tom pitanju,a i dosta sam smanjio broj cigareta koje konzumiram dok sam vani

Asprilja
Gost
Asprilja

Nepušači su,inače,velike trošadžije.Sjednu,naruče sokić od cvekle,ako su puni k’a brod naruče i kisjelu i tako sjede satima a račun im cijela 2 evra.Takvi i nijesu za kafane niti im se gazde obraduju.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Asprija … pa (po)puši, nije problem …

Asprilja
Gost
Asprilja

One gorke suze—–Sigurno si se prepoznao kada sam pomenuo trošadžije i kavaljere.Garantujem da kafa koju ti nekome platiš liječi svaku vrstu kancera.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

A cuti, kretencino.
Nepusac sam, necu “reci” koliki sam kavaljer, ali ti garantujem da vise potrosim u kafani za 1 dan, nego ti za 15 dana.
Ko si ti da mene trujes svojim dimom???
Ko???
I nastavi sa (po)pusenjem, … ok je Helga.

Asprilja
Gost
Asprilja

Znam da si džek,svaku kafu si prvo oplakao pa tek onda platio.Vjeravotno si od onih koji “obrću” turu u kafani kad nema nijednog gosta.Mislim na kafu,a ne ne daj Bože nešto skuplje,poput flašice kisjele.Samo da mi je cimet toga kome si ti piće platio,to je sigurno medicinski fenomen.

Asprilja
Gost
Asprilja

Znam da si džek,svaku kafu koju si za baksuz morao nekome da platiš prvo si dobro oplakao.Sigurno spadaš u one koji “obrću” turu kad u kafani nema nijednog gosta.Mislim samo na kafu,ne daj Bože da moraš platiti i kisjelu,ne nikako.Kome si ti platio kafu maler će ga ćerati do kraja života.

Asprilja
Gost
Asprilja

Znam da si džek,za jedan dan potrošiš 50 centi za kafu,a za 15 dana cijelih 7 evra i 50 centi.Sa takvim bahaćenjem bi i sultana od Bruneja doveo na prosjački štap.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

O cemu ti pises, neznalice ?!?
Procitaj koliko se glupiras, samo zbog toga sto ti zakon brani da trujes ljude po kafanama
Nikakve to veze nema sa “obrtanjem” tura i sa kavaljerstvom i sa trosenjem eUra…
I … śedii … popuši koliko mozes/hoces…

tinoki
Gost
tinoki

boze koji kompleksasi od pusaca

Asprilja
Gost
Asprilja

Koliko si sokića od zove jutros oljuštio u kafani ? Mani se čovječe kafane,za tebe su igraonice,izleti,branje poljskog cvijeća…

tinoki
Gost
tinoki

koja je povezanost sokica i nepusaca? pusi kuci i truj svoju djecu, budi primer i navuci ih na duvan!

Cveklica
Gost
Cveklica

Pa neka zatvore kafanu ako im se ne isplati. Vrtica, biblioteka, skola jezika… nikad malo!

veki
Gost
veki

a alkohol može u neograničenim količinama, zar je to demokratski

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Veki,
Onaj koji pije alkohol truje samo sebe, a pusac truje sve oko sebe …

Nepusac
Gost
Nepusac

Pravo pitanje! Poreze i taxe podici!

🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🎶🎶

Odabrani placaju

Gost
Gost
Gost

A na aerodromu u svaku kancelariju dime ni da meso suše

prijatelj
Gost
prijatelj

Podrška! Do kraja!🚬✊🇲🇪

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

300€ prosječna kazna, komedija

Podrška
Gost
Podrška

Samo uporno, naučiće se. Naučio se cijeli svijet, pa će i naš narod.

1:1
Gost
1:1

Najzad mogu sjedati kao čovjek u kafanu. Do sada sam mogao da biram da dođem sav usmrđen i ostavljam robu, do veša, na balkonu, ili da ne idem u kafanu. Nepušači su trpjeli 30 godina, sad neka 30 godina trpe pušači, pa poslije toga iz početka!

Misko ajkula
Gost
Misko ajkula

U parkic ljepotane… Pa fotosinteza.. sokic cijedjeni s pulpom i tooo…. A?

Zdravoljupci
Gost
Zdravoljupci

A kako im teško pada ovo zabranjivanje, greote, evo plačem sve za pušačima. Probajzććte malo te sokiće od cvekle, dobri su vam za detoks, manje ćete nervozni biti, hahahahahaha!
Kako ograničen svijet, misle da ne postoje nepušači koji u kafani jedu i konzumiraju alkohol.

Joko
Gost
Joko

Malo…

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Predlažem dragstorima da postave po par klupa ispred radnje,da se može popit pivo i zapalit cigara kako i priliči čovjeku.

Sinisa
Gost
Sinisa

Bravo samo naprijed! Ne moze se od indijanaca sa cibucima disat po kafana

Liberal CT
Gost
Liberal CT

Ovo je samovolja i tortura naroda uzas ne vidjena.Zar nemogu se otvorit kafane za ne pusace i pusace i problem rijesen demokratski

Misko ajkula
Gost
Misko ajkula

Ne.. jer niko nece drzat kafanu za nepusace. Taj “entry level” porok ako nemas nema leba od tebe a ne racuna ili ne daj boze baksisa 🙂

Trol
Gost
Trol

i ja sam za to… stavis taksu za pusenje 10+ eura po m2 kafane… proglasis je pusackom zonom, pa ko oce da sjedi sam je odabrao. To je kafana, nije bolnica da treba svima. Ali ako se sluzi hrana, onda da ne moze biti duvana i eto.

MIRKO
Gost
MIRKO

A sto ovo 10+ poreza malo li placamo porez kupujuc cigare…uprotiv kfane djese pusi trebaju bit oslobodjene poreza.Ovo je namjesteno dase narod pljacka ko i parking prostori kroz PG i primorje

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Maloo s obzirom koliko lokala i “ljudi” to ne postuju

Branko
Gost
Branko

Tacno…zadjite po bolnicama, skolama, opstinama pa tu napisite kazne ako smijete

Nepusac
Gost
Nepusac

Medju profesorima na Medicinskom fakultetu ima pusaca, a jedan dok drzi predavanje, uziva duvan.

Send this to a friend