Društvo

Za nepoštovanje zabrane pušenja kazne i do 20 hiljada eura

Ilustracija

Crna Gora je među vodećim zemljama svijeta po broju zavisnika od nikotina. Vlada je pripremila novi Zakon o suzbijanju upotrebe duvana na javnim mjestima, ali do Skupštine još nije stigao, upozoravaju iz NVO sektora. Za zabranu pušenja u lokalima i restoranima su i u Udruženju ugostitelja Privredne komore. Iz nadležnog skupštinskog odbora ipak poručuju da bi potpuna zabrana konzumiranja duvana u javnosti bila suviše drastična.

Ako se usvoji novi Zakon, pušenje u lokalima, restoranima, na radnim mjestima otići će u prošlost. Kazna za cigaretu u javnosti biće od 30 do čak 20 hilja eura. Ministarstvo zdravlja napisalo je odličan akt, kažu u nevladinom sektoru, ali ih brine što, dokumnet još nije proslijeđen Skupštini.

Iz Juventasa Jovan Dašić kaže da očigledno radi duvanski lobi.

“Implementacijom tog zakona poništavaju se sporne odredbe Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda kojim je trenutno predviđeno da ugostitelji plaćaju taksu u iznosu od euro po metru kvadratnom, ukoliko žele omogućiti konzumaciju duvana u ugostiteljskim objektima”, kaže Dašić.

On dodaje da to radi većina, ali Crna Gora nema velike koristi.

“Od takse na upotrebu duvana, za četiri i po godine, državni budžet je prihodovao samo 2, 14 miliona eura, dok su izdvajanja za liječenje malignih i kardiovaskularnih bolesti višestruko veće”, rekao je Dašić za Radio Crne Gore.

Preko 35 odsto građana je zavisno od nikotina, alarmira Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje. Kaže da nas je to svrstalo u red vodećih zemalja prema broju duvanskih korisnika.

“Zavisnika je sve više među mladima i ženama. Tu činjenicu potvrđuje i podatak o broju oboljelih od karcinoma pluća, raste broj žena koje su oboljele od te bolesti”, istakla je Ljaljević.

Uprkos poraznim podacima, Halil Duković iz skupštinskog Odbora za zdravstvo nije za drastična rješenja.

“I ko god misli da može nekoga zakonom natjerati da ne koristi duvan, grdno se vara. To je najbolje rješavati edukacijom od malih nogu”, istakao je Duković za Radio Crne Gore.

Naglašava da potpuna zabrana duvana ni prvi put nije uspjela.

Najglasniji u borbi za mogućnost pušenja u lokalima bili su privrednici, ali je Dragan Ivančević iz Udrženja ugostitelja protiv.

“Žao mi je svih kolega koji baziraju svoje profite na bazi toga što će neko ni kriv ni dužan udisati taj duvanski dim, a ne želi da ga udiše. Standard civilizovanog svijeta i Evropske unije, kojoj težimo, odavno su javni prostori bez dima”, zaključuje Ivančević.

28 Komentara na "Za nepoštovanje zabrane pušenja kazne i do 20 hiljada eura"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend