Društvo Potpisani ugovori

Za NVO projekte oko 94.000 eura

U Ministarstvu prosvjete danas su potpisani ugovori sa predstavnicima osam nevladinih organizacija za finansiranje projekata u 2019. godini na osnovu konkursa “Slijedi snove za uspjehe nove” koji ima za cilj podsticanje darovitih učenika, a za čiju realizaciju je izdvojeno oko 94.000 eura iz budžeta Ministarstva.

Predsjednica Komisije za dodjelu sredstava, Vesna Gajević, rekla je da su ugovori potpisani sa sljedećim organizacijama: NVO „Identitet“ za projekat „Korak dalje“, “NVO „Fondacija za promovisanje nauke PRONA“ za realizaciju projekta „Istraživačka stanica Lovćen – XII, NVO „Udruženje biologa Crne Gore – Cellula“ za realizaciju projekta „Mladi istraživači u Mediteranskom vrtu“, NVO „Centar za regionalnu saradnju“ za projekat „Muzički krug“, NVO „Gitara“ za projekat „Dani gitare u Podgorici 2019“, NVO „EgoKult“ za realizaciju projekta „Kreativno je bitno“, NVO „Centar za razvoj aktivizma i volontarizma kod mladih – KAN“ za projekat „Muzičke radionice za darovite učenike”, NVO „Udruženje psihologa Crne Gore – UPCG“ za realizaciju projekta „Izrada novih instrumenata za identifikovanje darovitih učenika u sistemu obrazovanja Crne Gore“.

Ona je rekla da je ovogodišnji konkurs na fonu svega što Ministarstvo prosvjete radi kada je u pitanju podrška talentovanim i darovotim učenicima, te da je konkurs bio usmjeren na nevladine organizacije koje djeluju kao strukovna udruženja nastavnika, učenika i studenata.

Prema njenim riječima, na ovaj način Ministarstvo je podstaklo nevladine organizacije koje imaju najbolje kapacitete da rade sa darovitim učenicima.

Direktorica NVO “Egokult” iz Danilovgrada, Anđela Novaković, izrazila je zadovoljstvo što se upravo projekat ove organizacije pod nazivom „Kreativno je bitno“ nalazi među odabranim projektima.

Ona je objasnila da je cilj projekta razvoj talenata i vještina u oblasti crtanja, slikanja kao i pružanje kontinuirane psihološke i psihoterapijske podrške, kako bi učenici kroz likovni izraz širili svoje socio-emocionalne kapacitete.

Pohvalila je odluku Ministarstva da ovogodišnji konkurs posveti upravo darovitim učenicima, istakavši da su mnogobrojna istraživanja ukazala na značaj razvoja talenata kod djece, te veliku mogućnost za razvoj određenih karakteristika  disfunkcionalnog ponašanja ukoliko se talenti i vještine ne tretiraju na adekvatan način.

S.Đ.

Send this to a friend