Društvo

Za vikend u Crnu Goru ušlo 128 hiljada putnika

Foto: Screenprint/ Portal RTCG

Povećani promet putnika na graničnim prelazima u Crnoj Gori registruje se od početka ljetnje turističke sezone. Liberalnije covid mjere uslovile su pojačani međunarodni saobraćaj, pa je tokom juna registrovano povećanje od 51 odsto ukupnog prometa putnika na graničnim prelazima u odnosu na 2021. godinu, saopštili su iz Uprave policije (UP).

Pojačani intezitet međunarodnog saobraćaja, kako se navodi, nastavio se i u prvoj polovini jula da bi svoj zenit dostigao u vikendu koji je za nama, kada je u Crnu Goru ušlo 128 hiljada putnika.

“Prethodnih nedelju dana najveći promet putnika registrovan je na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom. Na GP Dobrakovo evidentirano je 108.193 putnika, odnosno povećanje prometa za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na GP Dračenovac 57421 – povećanje od 19 odsto, na GP Ranče 36277 – povećanje od 13 odsto. Takođe, intezivan je i međunarodni željeznički saobraćaj, pa je na ŽGP Bijelo Polje povećan promet za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu”, pojasnili su iz UP.

Pojačani promet putnika registrovan je i na granici sa Bosnom i Hercegovinom, a posebno na GP Šćepan polje gdje je na ulazu u Crnu Goru evidentirano 53 odsto putnika više nego u istoj sedmici prethodne godine, a zatim na GP Vraćenovići i GP Ilino brdo za 34 odsto više.

“Na graničnom prelazu Debeli brijeg sa Republikom Hrvatskom evidentirano je 76.907 putnika od čega 46.509 na ulazu u Crnu Goru, odnosno 28 odsto više nego prethodne godine. Lučki saobraćaj takođe je u značajnom porastu inteziviranjem kruzing turizma, pa je preko Luke Kotor u Crnu Goru prethodne nedelje ušlo 18.947 putnika. Na aerodromu Podgorica evidentiran je gotovo dva puta veći promet putnika, dok je na aerodromu Tivat zabilježen promet manji za oko 25 odsto”, naveli su iz Uprave.

Zabilježen je i pojačani promet na graničnim prelazima sa Albanijom.

“Preko graničnog prelaza Božaj u Crnu Goru je ušlo 20.988 putnika prethodne nedelje, odnosno 30 odsto više nego istom periodu prošle godine, a graničnog prelaza Sukobin za 19 odsto više”, dodju iz policije.

Iz UP napominju, imajući u vidu da se u špicu turističke sezone promet putnika povećava i do deset puta, a da su kapaciteti graničnih prelaza limitirani, Sektor granične policije je izvršio logističke i tehničke pripreme u svojim organizacionim jedinicama, kako bi se ubrzao promet putnika i smanjila zadržavanja na graničnim prelazima.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
JugoslavTivćaningost9376
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tivćanin
Gost
Tivćanin

Evo Srbijanci i Hrvati naveliko pišu da nam je sezona potpuno propala.

Jugoslav
Gost
Jugoslav

A vi kao ne vidite da je propala

gost9376
Gost
gost9376

brojka od kojih su preko 80% u tranzitu. (sto ne navode koliko ih je izaslo)

Send this to a friend