Društvo

Od danas osjetno zahlađenje, sjutra mogući pljuskovi i grmljavina: Zabijelilo na Cetinju, Žabljaku, Kolašinu…

Od ponedjeljka do subote (16.-21. januar 2023.) Crna Gora je pod uticajem serije ciklona, koji su uslovili obilne padavine i jak-olujni južni vjetar. Nakon relativno toplog vremena za ovo doba godine, pao je snijeg u više crnogorskih gradova-Žabljaku, Kolašinu, Plužinama, Šavniku, Andrijevici, Beranama, na Cetinju i u Rožajama.

Snijeg je osvanuo jutros i na području Orjena. Na Vrbanju je bilo do pet centimetara vlažnog snijega i saobraćaj se uobičajeno odvija.

“Tokom noći četvrtak na petak su nastupile manje sniježne padavine na području Orjena, što za sada ne predstavlja saobraćajni problem do uobičajenih destinacija. Dalje ka Orjenskom sedlu, visina sniježnog pokrivača se povećava  i temperatura je ispod nule, tako da taj putni pravac nije prohodan za vozila. Sa druge strane, put Kameno-Ubli je prohodan, a sniježna linija u tom, južnom dijelu Orjena počinje iznad 1000 m n.v”, objašnjavaju iz Parka prirode.

Foto: Park prirode Orjen
Foto: Park prirode Orjen

Kako je naveo Branko Micev iz Hidrometeorološkog zavoda, oko 20. do 21.januara očekuje se osjetno zahlađenje pa će kiša preći u snijeg.

“Na jugu, ponegdje i u centralnim predjelima moguće su i kratkotrajne olujno-vremenske nepogode”, naveo je Micev u prognozi koju je pripremio na sajtu HMZ.

FOTO; CDM

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi, uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

“Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu a zbog  intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima i na sjeveroistoku potencijalno mogući su bujični problemi (flashflood efekti), prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama, na saobraćajnicama. Na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni a posebno gdje su vršeni ozbiljni gradjevinski zahvati i gdje je narušena prirodna povezanost tla”, naveo je Micev.

FOTO: CDM

Obilna količina kiše sa naglim prilivom obilne količine vode značajno će opteretiti hidrološki sistem na teritoriji Crne Gore.

Obilna kiša, jak južni vjetar, smjenjivanje kiše, susnježice i snijega (vlažan snijeg u planinama), podizanje nivoa mora i talasi, mogu ozbiljno da ometaju svakodnevne redovne aktivnosti, mogući su prekidi u funkcionisanju redovnih aktivnosti i otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema, potencijalno moguće je otežano funkcionanje svih vrsta saobraćaja (drumski, pomorski i vazduhoplovni),  mogući su prekidi i kašnjenja u  saobraćaju.

Vrijeme za petak

Danas će u Crnoj Gori biti promjenljivo oblačno, povremeno kiša, u sjevernim, a ponegdje i u višim centralnim predjelima snijeg i susnježica.

Ujutru ili prijepodne očekuje se više padavina, tokom dana će oslabiti.

Mjestimično će biti i dužih perioda suvog vremena.

Duvaće slab do umjeren vjetar, promjenljivog smjera, uveče u pojačanju, istočni. Najviša dnevna temperatura vazduha od -1 do 11 stepeni.

Vrijeme za subotu

Sjutra će u Crnoj Gori biti pretežno oblačno, povremeno kiša, mjestimično su mogući pljuskovi i grmljavina, a u sjevernim i višim centralnim predjelima snijeg i susnježica.

Duvaće umjeren do jak vjetar sjevernih smjerova, već tokom jutra u skretanju na vjetar južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha od -6 do osam, najviša dnevna od -2 do 10 stepeni.

U Podgorici sjutra pretežno oblačno, povremeno kiša, mogući su pljuskovi i grmljavina.

Duvaće umjeren, povremeno jak sjeverni vjetar, već tokom jutra u skretanju na južni.

Jutarnja temperatura vazduha oko šest, najviša dnevna osam stepeni.

S.Đukanović

6

avatar
1000
5
1
0
 
4
DjokoKajoTiky🇲🇪Stubica🇲🇪Netka inzenjerk
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djoko
Gost
Djoko

Grdan li je ovaj snijeg brate moj

Kajo
Gost
Kajo

E jadnog naroda
Na svu muku i nemaštinu još mora da trpi snijeg

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Prognoza od juče ujutru na “Bojama jutra” i ova danas, dva svijeta!

Netka inzenjerk
Gost
Netka inzenjerk

Moj Žabljak ♥️ Konačno snijeg.

Tiky
Gost
Tiky

Sila vala napadala 🤣🤣🤣

oooo
Gost
oooo

U Podgorici sjutra pretežno oblačno, povremeno kiša, mogući su pljuskovi i grmljavina. Jedino je izostavio “sa suncanim intervalima” ali i bez toga mora bit nesto od navedenog tako da mora nesto potrefit.

Send this to a friend