Društvo

Zabrana TikToka u Crnoj Gori ne bi izazvala željeni efekat

Ilustracija, Foto: EPA- EFE
Ilustracija, Foto: EPA- EFE

Peticiju za zabranu aplikacije TikTok u Crnoj Gori, koja je objavljena i na sajtu Skupštine Crne Gore, za više od dvije sedmice potpisalo je 6.000 građana.

Mada je skupljanje potpisa za zabranu TikToka za vrlo kratko vrijeme izazvala veliku pažnju javnosti, postavlja se pitanje da li je uopšte moguće izvesti zabranu aplikacije, koja je među najpopularnijima na cijeloj planeti.

Master biznis medija i Social media specialist u Alicorn-u Jovan Đukanović za Portal RTCG kaže da je neprimjereni sadržaj bio tu kad je i on sam bio dijete, samo u drugačijim formatima.

“Zbog toga postoje pravila koja razdvajaju taj sadržaj za odrasle i za djecu. Ta pravila postoje za sve dostupne kategorije sadržaja počevši od knjiga”, smatra on.

Đukanović smatra da bilo kakav vid zabrane kod djece postiže kontra efekat, jer će djeca naći način da rade sve što je zabranjeno.

“Čak i da se riješi tehnički dio zabrane u potpunosti, takav tip sadržaja se ne nalazi samo na TikToku, pa samim tim ne postoji način da se zaustavi. Uzmite za primjer sebe i kada ste prvi put gledali neki film koji nije namijenjen za mlađe generacije. Ako ste ga gledali sa roditeljima, oni su imali priliku da vam objasne sve, dok je dobar dio djece gledao bez nadgledanja roditelja i uspijevao da dolazi do čak i horor filmova. Generacijski smo se svi hvalili kada smo gledali “Saw” i slične filmove”, prisjetio se Đukanović.

Sa njim je saglasan i Vuk Koljenšić iz NVO “Naša Akcija”. Vuk je duži niz godina u konstantnoj saradnji i komunikaciji sa srednjoškolcima i studentima, a i sam je prisutan na društvenim mrežama, budući da je turistički vodič. Društvene mreže su mu omogućile brojne poslovne kontakte i promocije. I on smatra da bi zabrana Tik Toka napravila kontraefekat.

“TikTok ima i pozitivne aspekte kao što su kreativnost, zabava i umrežavanje ljudi širom svijeta, pogotovu za mlade ljude. Mnogi korisnici su pronašli inspiraciju, razvili svoje talente i stekli prilike za izražavanje, kao i za biznis. Stoga, zabrana bi mogla ograničiti ove pozitivne aspekte za širu zajednicu”, smatra on.

A tu su i je i struka psihologa, koji takođe nije za potpuno ukidanje ove aplikacije. Psihološnjia Adriana Pejaković ocjenjuje da nije poenta djeci nešto zabraniti, već im ponuditi nešto vrijedno umjesto toga.

“Ostaviti dijete samo sa neograničenim mogućnostima interneta je isto kao da smo ga ostavili na ulici. Stoga, ponudimo im sadržajne i edukativne TV sadržaje; ponudimo im puno zdrave igre; posvetimo im vrijeme; ostavimo i mi mobilne po strani”, savjetuje ona.

Pejaković tvrdi da i odrasli i sami provode dosta vremena na tabletima i mobilnim telefonima

“Moramo promovisati prave vrijednosti: ljubav, toleranciju i znanje”, poručila je Pejaković.

Porodični nalozi i blokiranje heštagova dobar način za zaštitu djece

Đukanović savjetuje da je, uz edukaciju, jedan od načina zaštite djece moderacija sadržaja putem blokiranja heštagova ili uspostavljanje family accont-a.

“Blokiranjem heštagova, roditelj može da reguliše negativne trendove na feed-u djeteta, dok porodični nalog dozvoljava detaljniju kontrolu. Najbolje rješenje za ove situacije je uvijek obrazovanje i razgovor sa djecom kao i neki vid moderacije sadržja”, zaključio je Đukanović.

Tags

12

avatar
1000
10
2
0
 
12
GasiRole je kingPutnikMoja tiDragutin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Role je king
Gost
Role je king

Ukinite sve sto lose utice na omladinu.

Gasi
Gost
Gasi

A kako ukinuti ono sto oni i sami cine i rade?

Putnik
Gost
Putnik

Neka nam daju tiktok kao sto je u Kini a ne ova verzija za zapad. Pogledajte na youtube kineske tiktok sadrzaje…nauka,kako kuci od jednostavnog pribora napraviti oglede iz fizike,hemije…kako vaspitavati djecu, pustaju za omladinu kako im roditelji krvavo zaradjuju novac da bi oni lijepo zivjeli i da cijene njihovu zrtvu…sav sadrzaj edukativan i normalan,ni nalik na ove nakaradne sadrzaje koji… Više »

Moja ti
Gost
Moja ti

Da ga mi svakako zabranimo, pa šta bude.

Dragutin
Gost
Dragutin

Volio bih znat šta tačno korisno ta i slične aplikacije donosi našoj djeci.

sosmne
Gost
sosmne

Protiv su oni koji mlate po tik toku i promovisu sebe i zaradjuju na glupostima.
Postoji rjesenje samo nece niko da sprovede. Moze da se zabrani neprimjeran sadrzaj, mogu da se zabrane mladjima od 18 god da otvore naloge… Sve moze da se rijesi samo nekom nije u interesu.

Fanny
Gost
Fanny

Ne bih rekao da su protiv oni koji se promovišu na toj mreži. Upravo oni su za sve krivi, na žalost đeca ih vide i oduševljavaju se zadrugarima i starletama.

Tamara
Gost
Tamara

Ne kad psihopate imaju instagram, i onako pisu po vas dan nemaju nista drugo i bolje u zivotu pa pisu po instsgramu.
Nema tu zivota.

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

ZA SPAS OMLADINE TREBA ZABRANITI TIK TOK . EVO KROZ SRBIJU TI TIKTOKTERI ILI TAKO ZVANI BLOKERI MLADI IZVRSE SAMOUBISTVO SAD JE POSLEDNI MOMAK OD 30 godina naden objesen . Nije samo u Srbiju nego svuj po Svijtu de je ovo ZLO Tik Toka i blogeri pojavilo . ZABRANITI TO ISPIRANJE MOZGOVA STO MLADI PRAVE GRIMASE I VISE NISU ONI… Više »

NK grad
Gost
NK grad

Prvo roditelji, a onda i drzava da zabrane tiktok i facebook.

Alienware
Gost
Alienware

Pocnimo, pa da vidimo…ali kako se zivjelo prije toga? Hehe

Lepi
Gost
Lepi

Prvo zabraniti upade agitatora preko sjeverne granice, za tiktok ćemo lako.

Send this to a friend