Društvo zbog afričke kuge

Zabranjen uvoz, tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije

Crna Gora je zabranila uvoz svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije.

“Na bazi notifikacije, odnosno prijave pojave bolesti afričke kuge svinja u Srbiji, zabranjen je uvoz i tranzit svinja i proizvoda od svinja iz Srbije u Crnu Goru, u skladu sa Naredbom koja je na snazi još od oktobra 2018. godine, saopšteno je CdM-u iz Uprave za bezbjednost hrane.

Kako navode, zabranjen je uvoz i tranzit svinja iz svih zemalja odnosno područja u kojima postoje slučajevi bolesti afričke kuge svinja.

“Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave slučajeva pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rješenja koja su na snazi i obavještava uvoznike o zabrani uvoza. Već tokom današnjeg dana, sve navedene mjere su preduzete u cilju zabrane uvoza i iz Srbije”, kazai su oni za CdM.

Takođe podsjećaju da je Uprava za bezbjednost hrane u prethodnom periodu preduzela niz mjera i aktivnosti u cilju sprečavanja unošenja ove bolesti u Crnu Goru. Informacije o afričkoj kugi svinja mogu se pronaći na sajtu uprave u posebnom dijelu, na sledećem linku:

http://www.ubh.gov.me/rubrike/africka_kuga_svinja/

“Pozivamo držaoce životinja, lovce, uvoznike i širu zainteresovanu javnost da prati informacije na sajtu Uprave za bezbjednost hrane i da postupa u skladu sa datim preporukama”, zaključuju u Upravi za bezbjednost hrane.

BiH i Sjeverna Makedonija usvojile su Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije, zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge.

Srbija je za sada pod sumnjom Svjetske organizacije za zdravlje životinja da se u jedom regionu pojavila afrička kuga svinja. Laboratorijski nalazi, koji bi do kraja dana trebalo da pristignu iz Madrida, potvrdiće da li su uginule i eutanazirane svinje iz okoline Mladenovca, bile zaražene ovom opakom bolešću.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lijek, ali nije opasna za ljude i oni ne mogu da obole.

Afrička svinjska groznica je visokozarazna bolest od koje mogu da obole domaće i divlje svinje.  Smrt kod životinja može nastupiti veoma brzo.

Divlje svinje smatraju se glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gdje se bolest pojavljuje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odjećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Stručnjaci preporučuju da se svinje ne hrane pomijama, da se izbjegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama.

Takođe, jedna od preporuka je da svi koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama, nakon toga veoma temeljno operu i dezinfikuju ruke, obuću i odjeću.

M.Dušević

 

 

 

54

avatar
1000
32
22
0
 
45
MuppetshowGedzovanDelbojSamo tihoRadosav72
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Muppetshow
Gost
Muppetshow

Tamo gdje nema carinskih i veterinarskih sluzbenika i nadleznih inspekcija, na granicnim prelazima, ilegalan uvoz ce teci kao i do sada. U prtljaznicima automobila i kombija. A kad se ne daj Boze ta kuga pojavi i kod nas onda ce biti kuku lele

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Nekada smo bili mnogo srecniji i mnogo PAMETNIJI…
Danas smo se pretvorili u PACENIKE

Radosav72
Gost
Radosav72

Ove iz Holandije zamrznute sto nam Hilmija i Dragan uvoze su zdravije.

Gedzovan
Gost
Gedzovan

Pa jedi ti ove iz Srbije…

Tarampana
Gost
Tarampana

Kako je grehota baciti toliko mesa a neko ga je zeljan…
Ipak divno je cuti da nam zdravlje cuvate 🤩
Koja sprdnja 😘😂😁😍

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Nije ovo slucajno baš na Bajram!!??

Delboj
Gost
Delboj

Aj objasni junace sto si htjeo reci? Cujes ga, nije slucajno nego bas na Bajram! Aooooo

Enigma
Gost
Enigma

Neće mnogo proći vratiće se Milo Srbovanju kao nekad 😉a onda držite se Alije, Balije i ostali Alahovi vojnici 🇲🇪🇲🇪

Ajdehh
Gost
Ajdehh

Da je srece pa na sve proizvode.

MNEkonvertit
Gost
MNEkonvertit

Logično.I ovako samo mi MNE konvertiti jedemo klempu. Nasa druga MNE braca uopšte ne jedu. Šta će nam to?

Primorac
Gost
Primorac

Kuku meni što cu da jedem sad.
Vjerojatno su holandske krmače ekološke zdrave zdravo se hrane sa domaćih skeptičkih jama. Vala prećeraste

Posrbljen sam:(
Gost
Posrbljen sam:(

Zasto svi mrze nas Srbe kad nismo nista uradili?

Tarampana
Gost
Tarampana

Njijesam u ni jednu politicku partiju I ne umijem da mrzim..
Pozdrav Crnogorac sa Primorja

Svercer stari
Gost
Svercer stari

PRETEKOSMO opicene kokoske lude krave svinjski grip
UMRIJE LI NEKO
UMRITE VISE SA VASOM POLITIKOM MRZNJE

titograckiFakin
Gost
titograckiFakin

Opet atak na privredu Srbije… Dokle tako, BRE? A makse, sve bi zabranio i vodu i vareniku, i sve ostale gluposti. Vino, preradjevine od voća, garderoba, gradjevinski materijal, cimenat i drugo slicno- moze. Ali ono cega imamo u izobilju ili nam ne treba… E stvarno

DikiBr
Gost
DikiBr

Podrzavam. 50 miliona eura godisnje ide samo za vodu i mlijeko. E pa da smo Emirati ili Etiopija pa da razumijem. Sve su uski interesi nekoliko uvoznika

Agnostik@
Gost

Hilmo,bolje ćuti jer znamo svi da ti je pradjed gulio svinjske papke i guro u sebe,odajete ono ,,IĆ,, u prezimenu,a znamo i ko ste,kakvi ste ,i od kojih ste.Vidiš Hilmiću ja ne vjerujem u boga ali sam pravoslavac i to do kraja mog żivota…a ti ,šta ste vi bili i šta ste sad??

Posrbica
Gost
Posrbica

Braca moja sa slike :))

Danko
Gost
Danko

Kako uspjese ovi dolje komentatori da ispolitizuju ovo pitanje??? Ovo je samo pitanje bezbijednosti!?!?

Tarampana
Gost
Tarampana

Bezbjednost …..sto to bjese??????😍

Send this to a friend