Društvo

Nakon zamjene beba u KCCG sumnjaju na sabotažu

Menadžment Kliničkog centra Crne Gore KCCG, povodom propusta kada je došlo do zamjena beba u Odjeljenu za terminsku novorođenčad, pokrenuo je krivični postupak protiv medicinske sestre jer osnovano sumnja da se radi o sabotaži, a ne o slučajnom propustu. Razriješena je načelnica Odjeljenja i glavna sestra.

U porodilištu Kliničkog centra Crne Gore desila se do sada nečuvena situacija – sa majkom je otpuštena tuđa beba.

<<<Skandal u KCCG, majki dali tuđu bebu<<<

Nakon što su preuzeli bebu od babice i napustili porodilište KCCG, porodilja i njen suprug nijesu ni slutili da dijete nije njihovo. Prvi je posumnjao otac. Primijetio je da je beba mnogo sitnija. Kada su stigli kući majka je odvila novorođenu djevojčicu i vidjela da im broj narukvice nije isti. Vratili su se u porodilište, gde ih je u boksu čekalo njihovo dijete.

U KCCG sumnjuju da se radi o sabotaži.

“Povodom propusta u Odjeljenu za terminsku novorođenčad menadžment Kliničkog centra Crne Gore KCCG je pokrenuo krivični postupak protiv medicinske sestre jer osnovano sumnja da se radi o sabotaži a ne o slučajnom propustu. Takođe je, ovim povodom, razriješena dužnosti načelnica i glavna sestra Odjeljenja i protiv njih su kao i protiv, spornog dana, dežurnog ljekara-neonatologa, pokrenuti disciplinksi postupci”, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Menadžment KCCG ispituje sve okolnosti nastalog incidenta.

“Za sada je utvrđeno da nije došlo do sistemske greške već do nesavjesnog rada pojedinca. Da je medicinska sestra ispoštovala procedure i protokole KCCG vezane za otpuste porodilja i novorođenčadi, ovakav propust, koji je nanio veliku štetu našoj ustanovi, a što je najvažnije, uznemirio javnost, ne bi bio moguć”, ukazuju u KCCG.

Napominju da ovaj incident do sada nije zabilježen u KCCG.

“Uvjeravamo javnost da će svi odgovorni biti najstrožije sankcionisani”, ističu u ovoj ustanovi.

A protokol Klinike za ginekologiju i akušerstvo pri otpustu novorođenčeta izgleda ovako.

Prvo se u Odjeljenju za terminsku novorođenčad spaja dokumentacija majke i novorođenčeta-otpusna lista majke, otpusna lista novorođenčeta, karton BCG vaccine, savjet za njegu majke po otpustu, savjet za njegu novorođenčeta po otpustu.

“Zatim se upoređuje broj otpusne liste majke i otpusne liste novorođenčeta sa brojem na novorođenčetu. Otpusna medicinska sestra potom skida novorođenče i provjerava pol i tračicu na ruci  sa brojem bebe. Poziva majku i pri izlasku iz prostorija Odjeljenja jasno i glasno izgovara ime i prezime majke, pol djeteta i broj”, objašnjavaju u KC.

Nakon toga, u otpusnoj prostoriji pred majkom se svlači novorođenče, ponovo se provjerava ime i prezime majke, pol djeteta, broj majke i njene bebe, brojevi otpusnih lista, tjelesna masa na rođenju i otpustu iz Porodilišta.

“Majka i novorođenče se otpuštaju sa tračicama na kojima je upisan identifikacioni broj dobijen odmah po rođenju djeteta. Na Odjeljenju za prijem i otpust se obavlja primopredaja novorođenčeta uz obaveznu ponovnu prozivku”, navode u KC.

A predstavnica Ministarstva zdravlja Vesna Miranović kazala je da očekuje da se ministar Kenan Hrapović danas oglasi povodom ovog slučaja.

<<<Sistem da odreaguje na zamjenu bebe<<<

“Nije dobro što se to desilo. Odmah se širi krug preispitivanja da li se to dešavalo ranije, iako mi nemamo saznanje da se to dešavalo u prethodnom periodu. Sumnja koja se javlja u javnosti utiče na percepciju kakav je naš kvalitet zdravstvene zaštite, a na donosiocima odluke je da odreaguju adekvatno”, kazala je Miranović.

S.Đukanović

Tagovi

95 Komentara na "Nakon zamjene beba u KCCG sumnjaju na sabotažu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend