Društvo

Započet nadzor privatnih vrtića koji rade mimo mjera NKT

Ilustracija

Prosvjetna inspekcija je, po inicijativi koja je pristigla u srijedu, počela nadzor privatnih vrtića koji su otpočeli rad tokom septembra mimo zabrane propisane od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), kazali su Vikend novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećamo, iz organizacije Odgovorni građani Crne Gore nedavno su saopštili da je od početka septembra primjetno otvaranje privatnih vrtića pod maskom kreativnih i edukativnih centara, s obzirom na to da oni ne podliježu zabrani rada izdatoj od strane NKT i Ministarstva prosvjete. Oni navode da su pod okriljem novooformljenih kreativno/ edukativnih centara već počeli da rade internacionalni vrtić “Maša”, sada kreativni centar “Simba d.o.o.” Podgorica, kao i PPU “Pinokio” Podgorica i PPU “Vini Pu” Budva, sada kao NTC klubovi.

Pojašnjavaju da sada vrtići “izdaju” svoj prostor kreativnom/edukativnom centru u kojem se obavljaju regularne vrtićke aktivnosti.

“U prilog tome da su pojedini vrtići nastavili svoju djelatnost iako su samo promijenili sferu djelovanja u dozvoljenu govore poruke i obavještenja roditeljima koje direktori šalju u roditeljske viber grupe, činjenica da isti vrtićki kadar radi u toj ustanovi, kao i da je većina djece ona koja je do prije korone pohađala vrtić”, ističu i napominju da su u izvodima iz baze CRPS-a osnivači novih centara takođe i osnivači samih vrtića, a ako ne oni lično, onda članovi njihove porodice.

Međutim, u Institutu za javno zdravlje (IJZ) VN objašnjavaju da se mjere koje su uputili Ministarstvu
prosvjete odnose na sve vaspitno-obrazovne ustanove, bez obzira na njihovu vlasničku strukturu.

“Mjere i preporuke koje smo uputili Ministarstvu prosvjete ne prave razliku između vlasničke strukture vaspitno-obrazovnih ustanova, već se prema svima i svoj djeci odnose jednako i bez diskriminacije”, napominju iz IJZ.

Iz Ministarstva prosvjete pak, odgovarajući na pitanje koje će mjere preduzeti povodom ovog slučaja, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, navode da je ovo posao za inspekciju, te pozivaju da inspektori djeluju u slučaju da imaju saznanja o nepravilnostima.

“Naravno da ih pozivamo da djeluju uvijek kad procijene da treba i kad imaju saznanja o nepravilnostima koje su u njihovoj nadležnosti”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

8

avatar
1000
6
2
0
 
4
AndjelaMimsAnaMarija J
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Andjela
Gost
Andjela

Mnogo teorija je palo u vodu,povecava se broj djece i beba pozitivnih! Normalno je da zastitimo njih,sebe i stariju populaciju!

Mims
Gost
Mims

Ne mozete tvrditi da je bolje zatvoriti vrtice djeci a kafice pustiti do uru poponoca . Kosi se sa zdravim razumom , djeca moraju da se obrazuju od vrtica pa do fakulteta da nam izrastu u normalne ljude . Pozdrav ekipi iz CDM-a

Mims
Gost
Mims

Djeca nam se moraju razviti u normalne osobe , oduzmite im socijalni faktor i pravite zombije od njih . Mi odrasli ne moramo u kafice i zurke da bi se socijalizovali , mi mozemo da se pretrpimo valjda toliko , ali djeci da se brani vrtic gdje se druze sa drugarima i nauce nesto je van svake pameti . Ko… Više »

Andjela
Gost
Andjela

Privatni vrtic u Budvu vlasnice iz Beograda,,Moj svijet,, je radio i krsio pravila , bezobrazluku nema granica!

Mims
Gost
Mims

Sram te bilo Andjela , treba djeca da zatupe , oduzmes im vid kreativnosti i socijalni faktor jako bitan u vrticu ,ali zato otvoris igraonice i kreativne centre gdje niko nista ne cisti . U vrticu makar nesto nauce jer roditelji sami nisu dovoljni djetetu da razvije sve svoje vjestine . Takvom bezobrazluku da se stane na put .

Andjela
Gost
Andjela

Ovo stanje je prolazno problemi se u hodu rezavaju! Roditelji su i te kao edukativni , ne daj boze da nam bilo ko preuzme razvoj i vrijednosti koju djeca nose iz kuce! Vas sigurno ekonomiski pogadja ova situaciju kao i mnogo druge! Sram Vas bilo! Sva djeca svijeta neka su zivi i zdrava to je nasa buducnost!

Ana
Gost
Ana

Radili su I privatni produzeni boravci citavo ljeto, pa je situacija bila bolja nego sad. Parkovi, bazeni, igralista, setalista, kafici I igraonice rade normalno, zasto vrtici gdje je u grupu manji broj djece smetaju? Mislite da ce bolja situacija biti 01.10. Nego sto je bila 01.09.?

Marija J
Gost
Marija J

Vrtici, skole jezika i edukativni Centri rade koliko mogu. Nije ni cudokoliko ima zarazenih svaki dan.

Send this to a friend