Društvo

Zaposleni Telekoma i NVO Eco Logic pošumnjavali Ćemovsko polje

Zaposleni Crnogorskog Telekoma i NVO “Eco Logic“ organizovali su akciju sadnje drveća na Ćemovskom polju u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Telekoma, u akciji su učestvovali i učenici Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović“ iz Podgorice, u okviru koje je posađeno oko 80 sadnica hrasta, crnog bora i čempresa.

Akcija je organizovana u okviru projekta „Eko Atlas“ koji je dobio podršku na Telekomovom donatorskom konkursu „Za svako dobro“.

Riječ je o online platformi za pošumljavanje, geolociranje i mapiranje posađenog drveća, evidentiranje stanja i promjena u fondu drveća,  jačanja ekološke odgovornosti i edukacije djece i odraslih o biljnim vrstama.

“Smatramo da projekat NVO „Eco Logic“ daje dobar primjer mladima kako se digitalne tehnologije mogu koristiti u službi zaštite životne sredine. Osim podrške koju naša kompanija pruža kroz donatorski program „Za svako dobro“, naši zaposleni su učešćem u volonterskoj akciji sadnje na Ćemovskom polju željeli da daju lični doprinos očuvanju zelenih površina u Glavnom gradu. Ovo je još jedna uspješna akcija koju smo organizovali u saradnji sa partnerima iz civilnog sektora“,  izjavila je Jelena Radonjić-Đurković, ekspert za korporativnu komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje u Telekomu.

Predstavnici NVO “Eco Logic“ zahvalili su što je Telekom podržao projekat i istakli važnost učešća zaposlenih u volonterskim akcijama.

Oni su sve učesnike akcije uputili u korišćenje sajta www.ekoatlas.me, pa su sadnice u toku akcije mapirane i označene uz pomoć novog online servisa. U skladu sa sugestijama „Zelenila“, u akciji su korišćene i sadnice lišćara, što je novina za ekosistem Ćemovskog polja.

“Želimo da u okviru svakodnevnog korišćenja raznih aplikacija i pristupačnosti tehnologije imamo nešto što nas upućuje na naš životni prostor i što nas u isto vrijeme uključuje u bavljenje tim prostorom. Vidimo Eko Atlas prije svega kao interakciju, kao zajedničku motivaciju i mobilizaciju da ekologija postane dio našeg svakodnevnog promišljanja i aktivnosti“, izjavio je Aleksandar Novović iz NVO Eco Logic.

Novović je istakao da intenzivno rade na formiranju rasadnika i inkubatora hrastova i da očekuje da u godinama koje dolaze, fond sadnica za pošumljavanje Podgorice bude oko 1000 godišnje, a do tada „Eko Atlas“ instaliran na telefonu svih sugrađana.

Atlas drveća je online servis za unapređenje i promociju ekoloških aktivnosti, kao i umrežavanje aktera i edukaciju. Namijenjen je svima koji žele doprinijeti obnovi biodiverziteta u gradovima i okolini. Sajt nudi informacije o vrstama drveća koje su pogodne za pošumljavanje na našim prostorima, zemljištu i terenima koji odgovaraju pojedinim vrstama, kao i o vrijednostima i značaju određenih vrsta po naš ekosistem.

Nakon registracije na sajtu, zainteresovani mogu mapirati i brojati drveće, registrovati tek posječeno ili uklonjeno drveće sa određeniih lokacija. Sajt je dostupan na adresi www.ekoatlas.me, a uskoro se očekuje i mobilna aplikacija.

Send this to a friend