Društvo

Zaposleni Telekoma zajedno sa NVO Green Home u akciji pošumljavanja na Zlatici

Zaposleni Crnogorskog Telekoma i NVO Green Home organizovali su akciju sadnje drveća u park šumi Zlatica u Podgorici.

Akcija se sprovodi u okviru projekta NVO Green Home „Naše šume, naša briga“ koji je dobio podršku na Telekomovom donatorskom konkursu „Za svako dobro“, a ima za cilj da se što više građana podstakne na svestranu brigu o životnoj sredini i da se uključe u akcije pošumljavanja.

U akciji su učestvovali i zaposleni firme Montenomax, predstavnici Direktorata za vanredne situacije, predstavnici Službe zaštite Glavnog grada, predstavnici DOO Zelenilo, kao i učenici volonterskog kluba Građevinske škole iz Podgorice, gimnazije Slobodan Škerović, volonteri NVO Green Home. Akciju su takođe podržali i najmlađi, mališani iz vrtića „Dobra Vila“. Nakon Zlatice, planirana je i akcija sadnje na Ćemovskom polju. Akciji na Ćemovskom polju pored spomenutih škola pridružiće se i učenici srednje trgovinske škole Sergije Stanić.

Osim akcija pošumljavanja, projektom su predviđene i edukativne kampanje o šumskim požarima, u kojim će biti riječi o prevenciji potencijalnih žarišta, kao i djelovanju prilikom požara i sanaciji štete nakon njih.

„Sa zadovoljstvom smo podržali projekat NVO Green Home jer smatramo da je odgovoran odnos prema životnoj sredini obaveza svih nas. Osim podrške koju Crnogorski Telekom pruža kroz donatorski program „Za svako dobro“, naši zaposleni kroz aktivnosti Kluba volontera svojim ličnim doprinosom daju podršku inicijativama koje su od posebne važnosti za zajednicu u kojoj živimo i radimo“ – izjavila je Jelena Radonjić-Đurković, ekspert za korporativnu komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje u Telekomu.

Predstavnici NVO „Green Home“ zahvalili su se na podršci Crnogorskom Telekomu i izrazili zahvalnost svim učesnicima akcije.

‚‚Cilj nam je bio da uključimo što veći broj volontera i da skrenemo pažnju i damo podsticaj i drugim organizacijama i društveno odgovornim kompanijama da sprovode slične ekološke akcije. Važnost očuvanja i unapređenja stanja zelenih površina je veliki zadatak za sve nas, stoga se zahvaljujem svim subjektima koji su danas došli i podržali akciju a posebnu zahvalnost dugujem našim srednjoškolcima i volonterima koji već sada prepoznaju značaj očuvanja zelenih površina.“ – izjavila je Milica Kandić, projektni koordinator iz NVO Green Home.

Šume Crne Gore se na osnovu očuvanosti, raznovrsnosti i vrijednosti svrstavaju među najljepše u Evropi. Međutim, požari im nanose veliku štetu, što predstavlja gubitak za stanovništvo i cjelokupnu ekonomiju. U periodu od 2010. do 2016. godine u Crnoj Gori požarima je zahvaćeno 60 226.54 hektara šume. Međutim, ono što se brojkama teško može prikazati jeste uticaj na ekološku funkciju šume. Pričinjena šteta biljnom i životinjskom svijetu, kao i zagađenje tla, vode i vazduha, posmatraju se kao indirektne posljedice, sa dugotrajnim uticajem na stabilnost ekosistema.

Upravo zbog toga, kao mjeru prevencije požara i očuvanja šuma, Green Home naglasak stavlja na edukaciju stanovništva o vrijednostima šumskih kompleksa kao i posljedicama požara, kroz kampanje u medijima i na društvenim mrežama. Osim toga, planirana je i saradnja sa Direktoratom za vanredne situacije, Službom zaštite glavnog grada kao i Upravom za šume u cilju mapiranja potencijalnih žarišta, kao i akcije čišćenja i pošumljavanja najkritičnijih lokacija.

Inicijativa je podržana od strane Crnogorskog Telekoma na konkursu za donacije „Za svako dobro“ i prepoznata zbog doprinosa zajednici i primjene digitalnih tehnologija u edukaciji građana o zaštiti životne sredine

Send this to a friend