Društvo

Zaposleni u Bolnici Meljine od četvrtka ponovo u štrajku

Sindikat Opšte bolnice Meljine će od četvrtka, 23. maja organizovati svakog dana od 11 do 12 časova mirne proteste na kapiji ustanove, zbog teškog stanja u bolnici, njenog neriješenog statusa i ugrožene egzistencije. Danas je deblokiran račun Bolnice Meljine. Blokada je bila na iznos od oko 6 miliona eura na osnovu hipoteka koje je Atlas grupa davala na imovinu Bolnice podižući milionske kredite. Blokada je povučena, saznaje Radio Jadran.

Fond zdravstva je uplatio sva sredstva po osnovu ispostavljenih računa Bolnice Meljine za pružene zdravstvene usluge, ali zbog praznika isplata dvije neto plate radnicima će biti u četvrtak.

U nastavku slijedi teži dio borbe za status Bolnice Meljine.

“Za sada nećemo izlaziti na ulicu. Sačekaćemo da se dogovorimo između sebe. Situacija u Bolnici nije dobra. Opet ne znamo koji je njen status i borićemo se ponovo za isto kao i prije osam mjeseci. U međuvremenu nije riješen status Bolnice Meljine, čak mislimo i da smo u gorem položaju”, kaže za Radio Jadran, predsjednica Sindikata Bolnice Meljine, Slavica Drobnjak.

Dok budu trajali protesti u Bolnici će biti, kako je to po zakonu, sa pacijentima minimalan broj osoblja zbog hitnih slučajeva.

“Samo oni koji mogu izaći i napistiti svoja radna mjesta biće na protestu. Jer, u Sindikatu smatramo da niko ozbiljno nije pokrenuo rješavanje statusa Bolnice. Niko nije shvatio koliko je ugrožen opstanak Bolnice i egzistencija radnika, ni u državi niti u Herceg Novom. Radnici više nemaju snage da rade bez plate. Prošle godine četiri mjeseca nismo primali platu, dolazili smo na posao, ispoštovali smo građane, grad, turiste, državu, sve. Ali kako je krenulo nas će izgleda malo ko da ispoštuje”, navodi Drobnjak.

U Sindikatu su ovoga puta kategorični da neće prestati sa protestima dok se ne riješi status Bolnice Meljine i ona vrati u sistem javnog zdravstva.

“Takođe ćemo zahtijevati da ispod poptpisa onoga ko je otvorio ovu Bolnicu, bude i potpis onog koji je zatvorio. Jer, ona ima tradiciju od 1732 godine kada je završena gradnja Lazareta, ali imam podatak da je još iz 1600 i neke godine, za vrijeme mletačke vlasti otvorena vojna i pored crkve civilna bolnica. Kasnije je bio Lazaret i karantin i Austrougarska je otvorila ovu bolnicu. Ona je istorijska ostavština i šteta je što grad Herceg Novi to nije tako zaveo i nije svjestan te činjenice”, ističe Drobnjak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Enigma
Gost
Enigma

Zovite Srđu Keković da vas spasi i pošalje a Biro rada 😂😂😂😂

Send this to a friend