Društvo

Zaražena piletina iz Brazila i na našem tržištu?

Ilustracija

Posljednja pošiljka piletine iz Brazila u Crnu Goru je ušla prije dvadesetak dana  i to se meso koristi u restoranima brze hrane, proizvodnji prerađevina od mesa, a u manjem obimu i u maloprodaji, kazala je u izjavi za Pobjedu glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković.

Prije tri dana, ministarstva poljoprivrede u Albaniji i Hrvatskoj naložila su povlačenje pilećeg smrznutog filea iz Brazila, jer su rezultati njihovih kontrola pokazali da to meso ima salmonelu koja je opasna po zdravlje čovjeka.

Upozorenja

Drašković je za Pobjedu naglasila kako ona od novembra prošle godine upozorava na opasnost uvoza ovog mesa iz Brazila. Bez obzira na to prije dvadesetak dana, kako je rekla, u Luku Bar stiglo je čak devet kontejnera sa, tvrdi ona, opasnim mesom iz te zemlje.

“Toliko sam se borila da se to meso ne uvozi, ali sve je bilo uzalud. To meso se nalazi na našem tržištu, a u sezoni će ga biti još. Jer Uprava za bezbjednost hrane daje dozvolu da to meso uđe u zemlju i ja ne mogu uraditi ništa da to promijenim”,  pojasnila je Drašković.

Kako je kazala, države u regionu su pooštrile  kontrolu, ali ne i mi, iako je Drašković očekivala da će nakon „brazilske afere“ crnogorska Uprava za bezbjednost hrane zabraniti uvoz mesa iz te zemlje.

“U Albaniji i drugim zemljama vjerovatno se ulaže u jačanje laboratorija, a propisi se usaglašavaju sa evropskim standardima”,  rekla je ona. Kako je navela, salmonela je opasna jer može da izazove trovanje kod čovjeka.

U petak su mediji u regionu objavili da je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske obavijestilo građane o povlačenju pilećeg smrznutog filea iz Brazila zbog utvrđenog prisustva opasne salmonele.

Region

“Obavještavamo potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda „pileći file smrznuti soljeno“, težine dva kilograma, proizveden 2. septembra prošle godine”,  saopšteno je iz Ministarstva. Albanska agencija za kontrolu hrane takođe je u petak saopštila da će pošiljka živinskog mesa iz Brazila biti vraćena nakon što su testovi otkrili prisustvo salmonele. Nacionalna prehrambena agencija saopštila je da je 28,6 tona smrznutog mesa koje je uvezla jedna albanska kompanija zadržano u Luci Drač ranije ovog mjeseca.

“Brazilski izvoz mesa je u martu privremeno zaustavljen zbog izvještaja da su brazilski inspektori kvaliteta hrane bili podmićeni da puštaju u prodaju meso kome je istekao rok i od tada albanske vlasti strogo testiraju meso koje stiže iz te zemlje”,  prenijeli su portali u regionu.

Naše nadležne službe nijesu se zvanično oglašavale da li na crnogorskom tržištu ima opasne piletine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kemal Montengro
Gost
Kemal Montengro

Piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

s.most
Gost
s.most

Petar i Marko su potpuno u pravu,ocigledno znaju situaciju

Gost
Gost
Gost

A ima li te zaražene piletine iz Brazila u podgoričkim marketima “Voli” , “Idea”, “HD Laković” i “Aroma”?
Ostavku treba da podnesu iz Uprave carina Crne Gore jer nisu slušali glavnu veterinarsku inspektorku Mirjanu Drašković.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ma treba svaka kuca da ima u dvoristu kokosinjac pa neka djelujemo primitivno i seljacki i neka se komsije bune jer cemo bar u ovom opstem jadu znat sta jedemo.

Petar
Gost
Petar

I na ovakvim stvarima se bore za pozicije

milosav
Gost
milosav

Svaka cast ovoj zeni, ali zalud svima nama injoj kad postoji sistem uvoza hrane protiv koga se ne moze.

Marko
Gost
Marko

ne znaš ti ko je Draškovićka…

Pravda
Gost
Pravda

Zbog ovakvih kao Marko se i truje narod. Odma osudjuju kad neko radi dobro djelo i bori se za zdravlje naroda. Njoj ova prica ne ide u korist, nego samo na njenu stetu, a pokusava da obavijesti narod o opasnostima, jer je zdravlje najbitnije. Ali poltronima kao sto si ti i slicni tebi Marko to nije ni bitno. Zbog neke… Više »

Dzidzi
Gost
Dzidzi

O ovome niko da progovori niko dase buni a za ovakve stvari glave padaju.a zato se koskamo oko srba muslimana i crnogoraca blago nama ovakvima sad nema niko da blokira bulevar

Send this to a friend