Društvo

Zašto je suspendovana prosvjetna inspektorka Zdenka Grbavčević: Politički obračun GP URA ili teža povreda službene dužnosti

Slađana Đukanović

Prosvjetna inspektorka Zdenka Grbavčević tvrdi za CdM da ju je rukovodstvo Uprave za inspekcijske poslove suspendovalo zbog političkog obračuna i donijetih rješenja o utvrđenim nepravilnostima u jednom broju obrazovnih ustanova. Kaže da su joj narušena ljudska i profesionalna prava jer je, prema njenim tvrdnjama, glavna prosvjetna inspektorka Lucija Adžić prijetila i pozivala ostale zaposlene da pokrenu disciplinski postupak protiv nje. Vršilac dužnosti direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani za CdM pak ističe da su navodi o “političkom obračunu“ proizvod tendencioznih i neargumentovanih izjava Grbavčević koja, kako ističe, politizovanjem situacije pokušava da abolira svoj dosadašnji rad i ponašanje koje nije u skladu sa pozitivnim propisima.

Zdenka Grbavčević

U rješenju o privremnom ograničavanju vršenja dužnosti koje je potpisao Harasani, a u koji je CdM imao uvid, piše da je protiv Grbavčevićeve pokrenut disciplinski postupak zbog sumnje da je učinila težu povredu službene dužnosti.

“Kako je protiv imenovane pokrenut postupak kojom joj je odlukom o pokretanju disciplinskog postupka od 9.12.2021. godine stavljeno na teret da se drugom kolegi obratila riječima: „j…. ti m…. poltrončino jedna, sram te bilo, mrš, ne možeš mi ništa, prijavi me slobodno, meni niko ništa ne može, ja ću protiv svih vas krivične prijave”. Ove riječi je ponovila nekoliko puta, govoreći ih prosvjetnom inspektoru u lice. Kako je u toku vođenje drugog disciplinskog postupka za težu povredu službene dužnosti, dalje angažovanje imenovane bi štetilo interesu i ugledu državnog organa”, navodi se u rješenju koje potpisuje Harasani.

Grbavčević za CdM objašnjava da se incident dogodio kada je verbalno napao njen kolega Ivan Zindović u prostorijama Uprave za inspekcijske poslove, nakon čega mu je ona odgovorila.

“Verbalni obračun valjda podrazumijeva i drugu stranu, s tim što je kolega koji se grubo izrazio u vezi sa mojim ranijim zdravstvenim problemom, a ja naravno odgovorila, što bih uradila i ponovo, štiteći na taj način svaku osobu ženskog pola koja bi mogla biti u toj ulozi, ostao i dalje na radnom mjestu”, kazala je Grbavčević, pitajući zašto i on nije suspendovan, ako je bio verbalni obračun.

Kaže da je prvi inspektor koji je suspendovan u Upravi za inspekcijske poslove.

“Osuđena sam, a da nisam ni saslušana, kao da ne postojim. Suspendovana zbog političkog obračuna od strane Građanskog pokreta URA. Naime, Ilir Harasani, v.d. direktora, visoko je pozicioniran u pomenutoj partiji, a na sastanku održanom u prostorijama Uprave za inspekcijske poslove izjavio je da će moj “problem“ rješavati neko treći. Na ovaj način je stavio do znanja da je taj “treći“ politička organizacija koju predstavlja. Napomenuću da je Adžićeva, glavna inspektorka za prosvjetu, napredovala u Upravi dolaskom Harasanija i postala predsjednica Sindikata uprave, a Ivan Zindović, koji mi je uputio uvredu, član rukovodstva Sindikata”, kaže za CdM Grbavčević.

Ističe da su razlozi njene suspenzije neozbiljni, nezakoniti i diskriminatorski.

“Narušena su mi ljudska i profesionalna prava”, poručuje Grbavčević.

Ona navodi da se u nekoliko navrata obraćala Harasaniju u vezi sa rješavanjem problema na koje nailazi u poslu.

“On je ćutao i nije se zanimao za moje zahtjeve. Obraćala sam se zbog toga što nije bilo moguće raditi posao u skladu sa zakonom zbog miješanja Lucije Adžić, glavne prosvjetne inspektorke. Imenovana ne dozvoljava zakonitost, postojanje istog principa za sve, jer svoj rad zasniva na neznanju, nepotizmu, nestručnosti i elementima koruptivnih radnji koji se mogu dokazati. U svom radu sam bila isključivo realna i jednaka za sve strane, bez obzira ko su, odakle su i kome pripadaju. To se u prosvjetnoj inspekciji ne prašta, jer postoje direktori škola i vrtića koje nijesam mogla kontrolisati, bili su Lucijini kadrovi. Naravno, o svemu imam dokaze”, kaže za CdM Grbavčević.

Ona tvrdi da je rješenje o suspenziji donijeto bez njenog izjašnjenja, te da sadrži niz pravno materijalnih nedostataka.

Naglašava i da je podnijela zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv glavne inspektorke Adžić jer se, kako tvrdi, miješala u njen rad i nakon utvrđenih nepravilnosti u pojedinim obrazovnim ustanovama donosila odluke o njenom izuzeću.

“Njoj predstavljam smetnju u realizaciji većeg broja nezakonitih aktivnosti. Nije postojala nijedna greška u mom radu, stoga su izmislili cijelu slučaj kako bi me profesionalno i lično diskreditovali i osujetili. Kada bih odradila nadzore, a da ne odgovara njoj, odnosno interesima nekog od njenih stranaka ili direktora, nagovarala je stranke da traže moje izuzeće. Tako je Ilir Harasani u jednom slučaju odbio zahtjev stranke na početku mandata, a sada u dva predmeta poslao inspektora Veska Joksimovića, da radi u skladu sa njihovim željama, bez realnog objašnjenja u rešenjima o izuzeću. Dakle, Harasani i Lucija su na istoj liniji očuvanja privilegovanih stranki nepotizma, povlašćenih”, optužuje Grbavčević.

Protiv suspendovane inspektorke je Uprava tri godine vodila disciplinski postupak.

“Okončan je u moju korist. Takođe, u toku je i drugi disciplinski, zbog toga što sam zatvorila privatan vrtić Mali princ”, navela je Grbavčević.

Ističe da je Uprava stalno vršila pritisak na nju zbog profesionalnog obavljanja posla, te da im je cilj da je predstave kao konfliktnu osobu koja krši pravila službe.

“Jer drugačije ne mogu pravdati svoj mobing i neopravdane disciplinske postupke”, navodi Grbavčević.

Prvi čovjek Uprave za inspekcijeske poslove za CdM tvrdi da je suspenzija Zdenke Grbavčević isključivo zasnovana na odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima i da je sprovedena u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima neposrednog rukovodioca i starješine organa.

Ilir Harasani

“Navodi koji se odnose na “politički obračun“ ne stoje i proizvod su tendencioznih i neargumentovanih izjava službenice Grbavčević koja politizovanjem situacije pokušava da abolira svoj dosadašnji rad i ponašanje koje nije u skladu sa pozitivnim propisima. Svoju funkciju, kao starješina organa, obavljam profesionalno, savjesno, odgovorno, te sam i u konkretnom slučaju postupio u skladu sa zakonom i zakonskim ovlašćenjima, a na predlog neposrednog rukovodioca imenovane i na bazi utvrđenog činjeničnog stanja koje, nažalost, nije davalo prostora za bilo kakvu drugačiju odluku”, kazao je Harasani.

On dalje ističe da su navodi Zdenke Grbavčević kojima optužuje glavnu inspektorku za prosvjetu Luciju Adžić neistiniti, tendenciozni i zlonamjerni.

“Napominjemo da je u ovoj, kao i u svakoj predmetnoj situaciji, glavna inspektorka za prosvjetu postupala profesionalno, odgovorno i zakonito u skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima, propisanim zakonom”, poručuje Harasani.

Ističe da je prosvjetna inspektorka suspendovana shodno Odluci o pokretanju disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti.

“U vezi sa navedenim, neposredni rukovodilac, glavna inspektorka za prosvjetu Lucija Adžić podnijela je u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima predlog za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti (nasilničko, nedolično ili uvredljivo ponašanje prema državnom službeniku-kolegi) protiv Zdenke Grbavčević, službenice Uprave za inspekcijske poslove”, kazao je Harasani.

Shodno navedenom, dodaje, direktor Uprave, kao starješina organa, donio je Odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv Grbavčević, kao i rješenje o privremenom ograničenju vršenja dužnosti (suspenziji).

“Nakon uvida u kompletne spise predmeta, starješina organa je zatražio i mišljenje Sektora za zastupanje i pružanje stručne i druge pomoći u vezi sa vršenjem inspekcijskog nadzora koji je dao mišljenja da kod ovakvo utvrđenog činjeničnog stanja ovakva odluka i rješenje o privremenom ograničenju vršenja dužnosti je jedino ispravna i zakonita. Navedena suspenzija je razlog što je u toku vođenje drugog disciplinskog postupka za težu povredu službene dužnosti protiv službenice Zdenke Grbavčeviće (zbog nasilničkog i uvredljivog ponašanja prema državnom službeniku-kolegi, kao i nemarnog i nesavjesnog vršenja službenih obaveza) tako da bi dalje angažovanje iste štetilo interesu i ugledu državnog organa. Dakle, ovo je treća odluka ovog organa o pokretanju disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti protiv državne službenice, Zdenke Grbavčević”, rekao je Harasani.

On tvrdi da su stranke u postupku u nekoliko predmetnih situacija zatražile izuzeće inspektorke Zdenke Grbavčević iz daljeg postupanja zbog povreda pravila postupka i pristrasnosti u postupanju.

“Što se nakon razmatranja spisa predmeta pojedinačnih slučajeva ispostavilo tačnim”, navodi Harasani.

Uprava za inspekcijske poslove Odluku o pokretanju disciplinskog postupka za težu povredu protiv državne službenice, Zdenke Grbavčević, dostavila je Disciplinskoj komisiji, kao nadležnom organu, na dalje postupanje.

Grbavčević je, podsjećamo, prije tri godine isključena iz GP URA, a prijedlog za isključenje tada je podnio politički direktor te stranke Rade Milošević koji je naveo da je Grbavčević prekršila član 14, 16 i 20 Statuta Građanskog pokreta URA.

<<<URA isključila Zdenku Grbavčević zbog diskreditacije Mladena Bojanića<<<

“Grbavčević je javno na svom Facebook profilu u toku kampanje predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića javno saopštila da ga neće glasati iako je unaprijed glasala za odluku na organima stranke da će podržati Bojanića. Grbavčević je aktivno učestvovala u procesu skupljanja potpisa za ovog predsjedničkog kandidata i njegovu kandidaturu na Glavnom odboru ocijenila kao korektno rješenje opozicije”, naveli su tada iz GP URA.

Ona je zatim optužila predsjednika tog političkog pokreta Dritana Abazovića da je diktator, te da sa politički neznavenom ekipom Predsjedništva GP URA baca u sunovrat i propast.

>>>Grbavčević tvrdi da je Abazović diktator i da GP URA gura u propast>>>

24

avatar
1000
23
1
0
 
20
RatkoBarski šipakMarija322 mlD$To je to
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ratko
Gost
Ratko

Podrska za Zdenku od Ratka Pejovica….inspekcijo treba da se stidite sto ste suspendovali najboljeg Crnogorskog ispektora Zdenku Grbavcevic

Ratko
Gost
Ratko

Podrska za Zdenku…bilaaaa I ostala najbolju Crnogorsku prosvetni radnik…🥰🥰🥰

Ratko
Gost
Ratko

Podrska za Zdenku….nemoze ti niko nistaaaaa💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞

Barski šipak
Gost
Barski šipak

Pravda za gospođu Grbavčević koja je dugogodišnji prosvjetni radnik I koja je svoje funkcije obavljala krajnje profesionalno. Zna odlično kako funkcioniše školski system I zbog toga je I nepoželjna. Za gospođu Luciju nisam čuo riječi hvale, naprotiv-partijski vojnik koji kompromituje neistomišljenike. Dosta je bilo toga

Marija
Gost
Marija

Lucija Adzic je profesionalna, odgovorna i znam da radi u skladu sa zakonom i u skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima propisanim zakonom.

322 mlD$
Gost
322 mlD$

Moje majke ujak moj đed je bio doajen inspekcije Mikonja Lučić 💚💙❤

322 mlD$
Gost
322 mlD$

Dobra je gospođa zdenka žena mnogo ozbiljan razredni starješina sigurno nije ništa pogrijesila. Nadam se da ima kvalifikacije za inspektora prosvete ostalo je sve u redu.

To je to
Gost
To je to

Sad je jasno zasto je v.d.direktorka skole na Dracu i pored krivicnih djela koja konstantno cini, ogromnog neznanja i nekoliko prijava inspekciji, jos uvijek na tom mjestu!

305 mlD$
Gost
305 mlD$

Bila mi je bivša razredna u srednju školu u bar mnogo ozbiljna osoba nikad nisam uspio da je nasmijem 💚💙❤

Baranka
Gost
Baranka

Kod nas u školi bila inspekcija i nikom ništa.I dalje radi kao pomoćnik čovjek koji je u penziji a radio je u dvije škole odjednom do skoro.

Toni
Gost
Toni

Čestita inspektorka bez obzira kome pripada. Revanšizam u punom sjaju.

Kiki
Gost
Kiki

Baš damski odnos,nema dalje

amo
Gost
amo

Ne no će trpjet da je neko maltretira.

Miki
Gost
Miki

Zar nije ovaj Zindovic investitor na Skadarsko jezero?

Novak
Gost
Novak

Sve ovo lici na staru dobru izreku -Kadija te tuzi.kadija ti sudi ! Nekako svi protiv jedne osobe? Nekako neravnopravno.A povezane osobe interesima?

Aloalo
Gost
Aloalo

Sindikat opet politicki obojen. Ukunuti sva sindikalna udruzenja u preduzecina jer samo zlo i ucjene cine i donose, pa i u mojoj firmi. Zar Zdenka nije vise DPS?

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Žena se ponašala kao kabadahija. 90% njenih rješenja je palo. Na sudu je Uprava za inspekciju izgubila niz upravnih sporova zbog njenih rješenja. Pljuvala je i po prošloj vlasti i pravila haos na poslu. Ovo je prava istina.

Garema
Gost
Garema

Gdja. Grbavcevic je najcestitiji inspektor. Ura je preuzela inspekcije nažalost, gdin. Harasani izigrava malog Boga. Ne smije se to dozvoliti da se uz njegov blagoslov, g. inspektorka ovo radi. Napomenuo bih da je Adzicka bila jastreb dpsa, znači da se ura vrlo dobro dogovara na terenu sa Milovim kadrom. Pitao bih da javno kažu dali je Lucija Adzzic sad njen… Više »

Blic
Gost
Blic

Podrska za Luciju Adzic, a ovoj Grbavcevic odavno je trebalo stati na kraj sto je radila po skolama. Krajnje neprofesionalna i licna.

Zvicer
Gost
Zvicer

Sami sebe demantovase urashi. Ipak ispade da je revansizam, nevezano za ovo mrsikanje kolege

Darija
Gost
Darija

Jedni drugima oči povadili

nikola 1
Gost
nikola 1

ova gospođa je i u staroj vlasti bila bahata , nestručna i konfliktna .
Samo se malo prešaltala a onda izgleda i preigrala.

Virus
Gost
Virus

Uraši se biju međusobno, a ja kad sam vidio naslov pomislio da je ova iz Dps-a.

Daka
Gost
Daka

Zar Harasaniju nije istekao vd mandat od 6 mjeseci u oktobru

Send this to a friend