Društvo

Zavod priprema nastavnike da predaju po reformisanom modelu

U jeku skandala oko prepisivanja hrvatske reforme obrazovanja od Zavoda za školstvo Crne Gore, juče je u Podgorici održano savjetovanje nastavnika kako bi oni bili spremni da predaju po reformisanom modelu.

Predavanja za direktore, pedagoge, nastavnike

Naime, Zavod za školstvo je ove sedmice počeo sa realizacijom planiranih savjetovanja o implementaciji novog Nastavnog plana u osnovnoj školi.

“Savjetovanja su predviđena za direktore, pomoćnike direktora, pedagoge i predsjednike stručnih aktiva razredne nastave i sve nastavnike koji predaju predmete koji su najviše izmijenjeni, ali su izmjene takvog obima da se mogu uspješno realizovati u predstojećoj školskoj godini (Biologija, Geografija, Informatika i Hemija)”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Zavoda za školstvo.

Prvo savjetovanje održano je u ponedjeljak u Budvi, za 32 osnovne škole iz Bara, Ulcinja, Cetinja, Budve, Tivta, Kotora i Herceg Novog. Dvije edukacije su održane u srijedu u Bijelom Polju za čitav sjever Crne Gore (za 67 osnovnih škola), za Podgoricu i Danilovgrad savjetovanje je održano juče u Podgorici za 33 osnovne škole, a za 30 osnovnih škola iz Nikšića, Šavnika i Žabljaka savjetovanje će danas biti realizovano u Nikšiću.

“Reformska rješenja stručnoj javnosti predstavljaju predstavnici Zavoda za školstvo, Zavoda za udžbenike i Ministarstva prosvjete”, navode u Zavodu.

Najviše nedoumica oko privremenih planova

Kako ističu, savjetovanja su osmišljena da se pomogne školama da na najracionalniji način implementiraju nove nastavne programe.

“Da razumiju novu metodologiju predmetnih programa zasnovanih na ishodima, da mogu da planiraju (godišnje i neposredno) realizaciju predmetnih programa s obzirom na izmijenjene okolnosti, da se postojeća pedagoška dokumentacija iskoristi za njeno vođenje uvažavajući novonastale okolnosti i da se ponude najcjelishodnija rješenja za prelaze u pojedinim predmetnim programima koji su doživjeli najviše promjena, a koje izazivaju nedoumice kod nastavnika u pogledu njihove realizacije”, predočili su u Zavodu.

Savjetovanja pojašnjavaju i koji će udžbenici biti korišćeni tokom predstojeće školske godine.

“Dosadašnja savjetovanja su protekla u prijatnoj i konstruktivnoj atmosferi i po ocjenama prisutnih ispunjavaju očekivanja u pogledu otklanjanja nedoumica u vezi sa implementacijom novina u narednoj školskoj godini. Nastavnici najviše nedoumica imaju oko privremenih planova za predmetne programe koji su pretrpjeli najviše izmjena, ali će Zavod za školstvo i nakon savjetovanja u tom dijelu nastaviti da kontinuirano daje podršku školama i stručnim aktivima”, dodali su u Zavodu za školstvo.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend