Društvo

Završen naučno-stručni skup Informacione Tehnologije na Žabljaku

it_2016.jpg

Ovogodišnji IT 2016 bio je posvećen bioinformatici i organizovan u saradnji sa prvim BIO-ICT Centrom izvrsnosti u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju BIO- ICT Centra, u toku skupa organizovano je pet plenarnih sekcija, a teme su bile posvećene razvoju ICT-a u Crnoj Gori, i njegovoj  primjeni u poljoprivredi, ekologiji i slično.

Na IT 2016 prezentovano je 60 autorskih radova sa naučnim ili stručnim doprinosom. Jutarnji časovi bili su rezervisani za prezentaciju autorskih radova. Učesnici su imali priliku da čuju prezentacije o različitim dostignućima u oblasti ICT-a. Kolege iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore  imali su priliku da na jednom mjestu razmijene svoja iskustva i diskutuju o svojim rezultatima.

Naučni direktor BIO-ICT Centra Slobodan Đukanović predsjedavao je sekcijom na kojoj su mladi istraživači BIO-ICT-a predstavili svoje radove. Teme radova obuhvatile su rano otkriće bolesti vinove loze, analizu zemljišta i optimizaciju gradskog saobraćaja Podgorice. Predstavljena je i “pametna bova”, koja je razvijena s ciljem da prati kvalitet morske vode i podatke šalje korisnicima. 

U diskusiji nakon prezentacija razgovaralo se o unapređenju predloženih riješenja i njihovoj primjeni. Jedna od tema diskusije bila je i upotreba open source alata, njihove prednosti i mane.

Jedna od plenarnih sekcija bila je posvećena Pametnoj specijalizaciji. 

Mirjana Kranjac, pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Vojvodine, održala je prezentaciju pod nazivom “Strateški razvoj na principima Pametne specijalizacije, primjer Vojvodine”. 

Cilj ove vrste specijalizacije, objašnjavaju iz BIO- ICT Centra, je da stvori strategiju za razvoj regiona, uzimajući u obzir specifičnosti regije za koju se stvara strategija. 

Vojvodina je jedina regija van EU koja ima RIS3 (Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation) i koja je uključena u S3  platformu. Tokom diskusije učesnici konferencije su potvrdili da je ta vrsta specijalizacije važna za Crnu Goru i razvoj ICT-a.

Prezentovane su i aktivnosti BIO-ICT Centra u oblasti ekologije, tačnije provjere kvaliteta morske vode u Bokokotorskom zalivu. Gost iz Rusije Sergey Kholodkevich i Aleksandar Joksimović, zamjenik direktora BIO-ICT Centra, prisutnima su približili svoja istraživanja u ovoj oblasti. 

“Kvalitet vode se ispituje prateći ponašanje školjki, odnosno, mjerenjem ritma njihovog srca. Time je omogućeno dobijanje informacija o promjenama u vodi”, objasnili su oni.

Predstavljena su i istraživanja Instituta za biologiju mora. Pored standardnih metoda za provjeru kvaliteta vode, ispitivanja vode u zalivu su vršili i pomoću slika dobijenih sa satelita Landsat 8.

Elisa Gonzales sa Univerziteta Cattolica del Sacro Cuore u Italiji predstavila je riješenja koja nude poljoprivrednicima, koji su nastali primjenom ICT-a u poljoprivredi i rezultate koje su dobili u ovoj oblasti. Rezultate saradnje inženjera biotehnike i elektrotehnike u BIO-ICT Centru  predstavili su Jelena Latinović i Nikola Žarić. 

Jelena Latinović je prezentovala bolesti koje napadaju biljke u Crnoj Gori, kako neke od njih nastaju, zašto i kako se boriti protiv njih. Nikola Žarić predstavio je tehnička riješenja koja će pomagati poljoprivrednicima, automatske meteostanice i primjenu riješenja koja pomoću senzora prate različite parametre potrebne poljoprivrednicima.

Tema jedne od plenarnih sekcija  bila je IoT, a tu oblast su prisutnima približili Srđan Krčo, suosnivač i direktor kompanije DunavNET iz Novog Sada, i Tomo Popović, postdoktorant na BIO-ICT-u. 

Posljednjeg dana skupa organizovan je  okrugli sto “Bioinformatika – stvarnost i budućnost u Crnoj Gori“. Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici  BIO-ICT Centra: direktor Igor Radusinović, Miomir Jovanović- dekan Biotehničkog fakulteta, i Zoran Veljović- dekan Elektrotehničkog fakulteta, kao i predstavnici  Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije  i Univerziteta Crne Gore.

Najposjećeniji dio skupa bile su studentske radionice koje je posjetilo skoro sto studenata sa tri crnogorska univerziteta. 

Kako navode iz BIO- ICT Centra, cilj radionica bio je da se motivišu studenti i da im se predstave sve mogućnosti koje im se nude. 

Studenti magistarskih studija Elma Hot i Alija Dervić, istraživač BIO-ICT Centra,  predstavili su svoj StartUp.  Predrag Lešić, direktor kompanije doMEn, i Andrija Vučinić prisutnima su prenijeli svoja iskustva iz uspješnih firmi i projekata, kao podsticaj studentima da se usavršavaju i napreduju. 

Nikša Tadić predstavio je jednu ideju budućeg tehnološkog inkubatora u Crnoj Gori u oblasti dizajniranja i proizvodnje čipova. Nakon toga je Tomo Popović dao svoje viđenje budućnosti ICT-a i mjesto Crne Gore i studenata u njoj. 

Aktivnosti BIO-ICT Centra predstavljene su kroz prezentacije Slađane Gvozdenović i Slavice Tomović, mladih istraživača BIO-ICT Centra. 

Studenti su imali priliku da čuju prezentacije o stipendijama za studiranje u inostranstvu od strane predstavnika Ministarstva nauke i HERIC kancelarije. Nešto više o projektima e-Uprave u Crnoj Gori prisutni su čuli od strane predstavnika Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Na 21. skupu Informacione Tehnologije 2016 bilo je oko 200 učesnika iz Crne Gore, regiona, Italije i Rusije, a predstavljeni su brojni autorski radovi i dostignuća u oblasti ICT-a kao i planovi za buduće aktivnosti i inicijative.

 

Send this to a friend