Društvo U saradnji Univerziteta Crne Gore, Ministarstva kapitalnih investicija i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju

Završena obuka vršenja energetskih pregleda na novom softveru za proračun energetskih karakteristika zgrada

Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore (UCG) je, uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ Otvoreni regionalni fond za energetsku efikasnost u Jugoistočnoj Evropi – GIZ-ORF EE), a u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija, realizovao obuku postojećih lica za vršenje energetskih pregleda za rad u novom nacionalnom softveru za proračun energetskih karakteristika zgrada.

“Ministarstvo kapitalnih investicija, kao nadležni državni organ za implementaciju politike u oblasti energetske efikasnosti je u obavezi da uspostavi nacionalni okvir za energetsku efikasnost zgrada u Crnoj Gori. Ključni korak u ovom procesu je uspostavljanje nacionalnog softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada. Podrška za razvoj ovog softvera je obezbijeđena u okviru projekta “Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama (PEEPB)”, koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). Softver je nazvan MEEC (Montenegrin Energy Efficiency Certification) i za njegov razvoj je zadužen njemački institut za građevinsku fiziku Fraunhofer IBP iz Štutgarta”, saopšteno je iz tog resora.

Četvorodnevna obuka jeorganizovana u prostorijama Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Polaznici obuke su tokom obuke bili u prilici da se upoznaju sa radom u MEEC softveru i metodologijom proračuna uz predstavljanje karakterističnih primjera. Pored toga, treći i četvrti dan obuke su bili predviđeni za samostalni rad polaznika na praktičnim primjerima, uz nadzor predavača.

“Izradom MEEC softvera stvoriće se uslovi da se proračun energetskih karakteristika zgrada u Crnoj Gori sprovodi prema važećim međunarodnim standardima u skladu sa zahtjevima EU direktiva, a koje je Crna Gora u obavezi da implementira shodno preuzetim međunarodnim obavezama”, zaključuje se u saopštenju.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Igor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Igor
Gost
Igor

NE samo u prostorijama, već su profesori Mašinskog fakulteta sa kolegama sa ETF-a i ARH fakulteta vodili obuku kao jedini kompetentni za ovu zahtjevnu multidisciplinarnu oblast.

Send this to a friend