Društvo

Zbog krijumčara droge na brodovima narušen ugled crnogorskih pomoraca

ilustracija

Pored brojnih problema sa kojima se godinama suočavaju crnogorski pomorci, kojih ima oko sedam hiljada, u posljednje vrijeme susrijeću se sa još jednim. Zbog nedavne zaplijene ogromne količine kokaina u SAD-u, na brodu MSC Gajan, kada su uhapšeni i pomorci iz Crne Gore, kompanija koja je vlasnik pomenutog broda donijela je odluku da se na brodovima koji plove do luka Južne Amerike više ne mogu zapošljavati naši pomorci. Ovakav potez veoma narušava ugled crnogorskih pomoraca. Neki od njih zbog od straha da ne ostanu bez posla su odlučili da se odreknu crnogorskog državljanstva.

Iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore CdM-u su komentarišući poteze pomoraca da se odreknu državjanstva Crne Gore, kazali da to generalno nije slučaj, i pozivaju nadležne da se uključe u rješavanje novonastale situacije.

“U skladu sa našim saznanjima to generalno nije slučaj. Ovo su eventualno slučajevi onih pomoraca koji su zaposleni na jednoj velikoj pomorskoj kompaniji koja zapošljava veliki broj naših pomoraca na kojoj se, na žalost, neki “pomorci” bave kriminalnim radnjama”, saopštili su CdM-u iz Upravnog odbora Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

Zbog ovog slučaja kompanija vlasnica spornog broda je kao preventivnu mjeru, donijela odluku da se na 15-ak brodova koji plove do luka Južne Amerike više ne mogu zapošljavati naši pomorci. U Udruženju pomorskih kapetana ističu da se ovim se urušava reputacija naših pomoraca koja je dugo i sa mukom mnogih starijih generacija pomoraca građena.

“Zbog opravdane bojazni naših pomoraca da se ova mjera može proširiti i na ostatak njihove flote, moguće je da pomorci računaju da promjenom pasoša mogu da sačuvaju posao. Kako se radi o velikom broju naših pomoraca koji su dugo u toj kompaniji i koji su već dokazani profesionalci moguće je da ih i kompanija na taj način želi zadržati”, pojsanili su u Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore.

Prema njihovim riječima takođe, jedan od razloga može da bude i strah od pooštravanja viznog režima čime crnogorkih pomorci odmah postaju nekonkurentni na tržištu.

Na pitanje šta treba uraditi na poboljšanju položaja pomoraca Crne Gore u Upravnom odboru Udruženja pomorskih kapetana kažu da u cilju zaštite interesa pomoraca treba primijeniti preuzete međunarodne obaveze koje, u ovom kontekstu, proističu iz MLC I STCW konvencije.

“U kontekstu aktuelnih dešavanja, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da pod hitno vrati Lučkim kapetanijama u nadležnost “ovjeru navigacije” pomoraca. Pored toga neophodno je pooštriti uslove za dobijanje pomorske knjižice, kao i da se uvedu biometrijski identifikacioni dokumenti pomorca koji treba da izdaje MUP u dogovoru sa Lučkim kapetanijama, te da se postojećim sistemom posredovanja pri zapošljavanju pomoraca obuhvate agencije koje nijesu registrovane u našoj zemlji, a koje u pojedinim slučajevima posreduju za zapošljavanje velikog broja pomoraca na jednoj kompaniji”, smatraju u Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore

Takođe, zaljučuju u Udruženu, ovim sistemom treba obuhvatiti i pojedince i druge subjekte koji se sada nelegalno bave ovim poslom.

Član Predsjedništva Demokrata Vladimir Jokić pozvao je nadležne da ispitaju da li se stopiraju vize našim pomorcima zbog krijumčara narkoticima.

<<<Da li se stopiraju vize našim primorcima zbog krijumčara narkoticima<<<

A. Obradović

72

avatar
1000
31
41
0
 
63
IGORCicaCicaSmijurijaCharlie Sheen
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
IGOR
Gost
IGOR

NEMA COJSTVA I MORALA AKO U CG ZAPOSLENI U KAPETANIJAMA SE NE ZAUZMU I IZGUBE HLEB KOJIM HRANE DJECU-ZABOGA DA SE ZASTITI KAPITAL STVOREN KRIMINALNIM RADNJAMA,DRUGIM OSOBAMA,OSOBAMA KOJE IZIGRAVAJU POMORCE A MRZE POMORSTVO…KAKO LICNO ZNAM POSTENI ZAPOSLENI U KAPETANIJAMA NE BI TREBALI STEDJETI SEBE SVOG UGLEDA CAK I U ZATVOR OTICI ZBOG KRIMINALACA DA BI SE ONI BEZBJEDNO VOZILI NOVIM… Više »

Charlie Sheen
Gost
Charlie Sheen

Špijaju se švercerske grupe međuse, veliki se novac vrti a sve više radne snage.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa nama je vlada i agencije ogrezla u kriminalu oni samo zato što su članovi partija dobijaju stanove koji vrede 80000e za 20000e i to našim parama narodnim ovi pomorci koji se bave kriminalom i drugi kriminalci su pošteniji od državnih činovnika oni makar to rade u svojoj režiji rizikuju ne trošeći pare narodne i sve što zarade investira ju… Više »

Montenegringo
Gost
Montenegringo

Samo da mi neko kaze kako je moguce da svercuju drogu bez znanja kompanije? Kako je moguce da se na brod ukrca tona i po a da to niko ne primjeti iz kontrolnih sluzbi kompanije, a teka da ne pricam o oficirima na brodu! Ovo je samo razlog da nase posalju kuci, generalno, filipinci rade za 5 puta manje para,… Više »

Jorgo
Gost
Jorgo

Narusen ugled pomoraca? A vala nam je ugleeeeeed. Odmah iza Britanaca, Holandjana i Spanaca dolazimo mi, tradicionalni moreplovci. I ne, nisam DF-ovac

Hamburger
Gost
Hamburger

Jesi, jesi…

Vinsent
Gost
Vinsent

Zivana ima podatke ko dje kako

Sefket
Gost
Sefket

Blago mene moji Crnogorci,dok vas svijet ne upozna.Knjazu svaka vam je na mjesto.

Roki
Gost
Roki

Najveca smrt je bydali dat za pravo da ostavlja komentar,i pustit ga da prosipa pamet..zamisli neko ko je stvorio za 3zivota kad cita sta pise budala koja krivi sve oko sebe jer radi za 400,500e.mislis li ti da nekog boli k,i sa forama ja mirno spavam.znam ih 50sto su prenijeli i vjeruj mirnije i ljepse spavaju nego ja sto ne… Više »

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Uveli nam sankcije,

Rondom
Gost
Rondom

Zivana MSC has left the chat

Cica
Gost
Cica

Hahaha

Prc CG
Gost
Prc CG

U Bar ne smiješ spomenuti da si pomorac,odma te razni tipovi spopadaju i nude poslove,do juce su pod šator živjeli a sada se voze džipovi,kupuju stanovi,grade vikendice po cukama,odakle junaci od Plate na brodu od 2000,ali državo??????

Prc CG
Gost
Prc CG

Neka policija malo proceslja pomorce po baru,grade etno sela po gluhom dolu,kupuju po pet,šest stanova,kuće ljubavnicama sprdaju se sa sirotinjom,kormilar ili mazač a dođe kući sa dva miliona alo državo ima li te?????

Bnjj
Gost
Bnjj

Pusti ljude pošteni su od državnih funkcionera i političara oni nama građanima ne oduzimaju novac nego donose u Cg

Smijurija
Gost
Smijurija

Ima logike!

Pomorac
Gost
Pomorac

Svaka ti cast na komentaru. Pridruzujem se u potpunosti i podrzavam sve sto si rekao. Da hoce sve bi ih pohvatali, zatvorili, uzeli pare sa racuna u bankama i poprodavali nelegalne nekretnine. Ali i “oni” imaju toga novca koliko hoces i plus su im ovi narkosi glasacko tijelo i caste koji dinar kod svakog glasanja. Nema prika moj tu srece.… Više »

Charlie Sheen
Gost
Charlie Sheen

Svi bi švercovali da nam može biti, nego se pravimo fini.

Primorac
Gost
Primorac

Tako kaže kukavica i nepomorac,Bokelji su pomorci organizovani preko deset vjekova i imaju tu nesrecu da zive sa kriminalcima, kojima država na neki način podilazi.

Toni
Gost
Toni

Nije tačno. Možeš, ako hoćeš.

Toni
Gost
Toni

Ti možda bi, a ja ne bih.

prangijares
Gost
prangijares

Ne bismo! Vidiš, ja bih potpuno legalno pravio stanove i kuće, i otvarao restorane! Graditeljstvo i kulinarstvo – plemeniti poslovi (moraju i šverceri neđe da žive i da krkaju).

Sto bi to
Gost
Sto bi to

Sto je sa vama ljudi…neka se krene sa provjerom imovine…okle mazacima i mehanicarima za nove BMWe placene kesom…okle im za po 5 stanova u City kvart…samo se kod nas oci zatvaraju na ono sto bi i slijepome bilo vise nego jasno…preko noci se kupuju poslovni prostori, grade kuce od par stotina hiljada eura. Posteni pomorac moze samo da sanja o… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Pomorci koji se muče i nošenje droge je teško i rizik je su ti problem a oni koji nas pljačkaju evo decenijama ti nisu problem i dijele stanove i ništa ne rade samo su članovi partija, pomorci dileri droge donose pare u ovoj državi a političari odnose i ko je tu bolji

Send this to a friend