Društvo

Zbog velikih vrućina sve više građana poziva Hitnu pomoć

Ljeto je tek počelo, temperaturni rekordi već su probijeni, a toplotni talas stigao je u Crnu Goru. Juče je živa na termometru dostigla 40 podiok. Kako visoke temperature mnogi teško podnose, broj pacijenata u Hitnoj medicinskoj pomoći je prethodnih dana porastao. Dnevno u Podgorici pregledaju 200 do 250 pacijenata, a  početkom sezone broj pregleda se povećao i u primorskim opštinama.

Kako navode iz Zavoda, pacijenti se uglavnom javljaju zbog pogoršanja hroničnih respiratornih i kardiovaskularnih tegoba, a primjetan je porast pacijenata koji se javljaju sa simptomima od strane gastrointestinalnog trakta, alergijama, glavoboljom, vrtoglavicim i malasalošću.

Na visoke temperature uglavnom se žale stariji pacijenti hroničari, te ljekari savjetuju da najviše pažnje treba da povedu upravo oni, kao i djeca i trudnice.

“Hronični pacijenti trebaju redovno uzimati svoju terapiju , lagana ishrana, piti dosta tečnosti, najbolje vode ili  biljnog čaja, adekvatno odijevanje- nositi odjeću od prirodnih materijala, poput pamuka i lana, a glavu i oči treba zaštititi šeširom, kačketom i sunčanim naočarima”, ističu oni.

Potrebno je izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana, od 10 do 17 sati, građani ne bi trebali bez prijeke potrebe da izlaze iz kuća, a posebno starije osobe i hronični pacijenti trebalo bi da borave u rashlađenim prostorijama.

Slične temperature biće i narednih dana. Najprijatnije biće na Žabljaku, gdje će narednih tri dana jutarnja temperatura biti oko 12 stepeni, a najveća dnevna 20. U ostalim sjevernim opštinama biće toplije, pa će u Bijelom Polju, Pljevljima, Kolađinu i Beranama,  narednih tri dana temperatura dostizati 27 stepeni. U Rožajama i Šavniku biće svježije, pa se očekuje temperatura do 23 stepena.

Najtoplije će biti u Podgorici i Danilovgradu, gdje će najviša dnevna temperatura dostizati 35 podiok.

Na primorju će narednih dana biti sunčano i toplo, a živa na termometru, do subote dostići će 31 podiok.

Jun najtopliji ikad

Podaci agencije “Copernicus Climate Change Servicea” (C3S), službene agencije koja djeluje pri Evropskoj uniji, pokazali su kako su prosječne temperature za ovogodišnji jun u Evropi bile dva stepena iznad uobičajenih vrijednosti, a isti mjesec je bio najtopliji otkako se mjeri temperatura na Zemlji.

Stručnjaci su izjavili da su klimatske promjene uzrok ovakvih ekstremnih vremenskih uslova tokom prošle sedmice.

Iako nije bio dugotrajan kao toplotni talas prošlog ljeta, ovaj kratki nastao je zbog dotoka vrelog vazduha iz Sahare. Pet dana sa izuzetno visokom temperaturom pratili su temperaturni rekordi, posebno na istoku Evrope. To je sve dovelo do toga da je jun bio za jedan stepen topliji od dosadašnjeg rekordnog juna 1999. godine.

Ana Gajević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vera
Gost
Vera

Dzabe je pozivaju,mogu izdahnuti dok oni dodju,a kad dodju nece bolesnika ni da prebace do kc-pogotovo ove dr ce sa pg faxa.

Mojas
Gost
Mojas

Evo poslusah Behara, pijem hladan jogurt, nabadam paradajz neslani I kao modni detalj stavio sam kapicu na glavu, ne moze mi vrucina nista poslije onoga jutros sto Zavod za HMP plasira, a sto je ovo?!Sprdaju li se sa nama!?

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Svi na sjever na djedovinu.Raseljavajte taj tiganj od grada,za 10 godina će bit 50 stepeni!

Brcki
Gost
Brcki

Mudro zboris, umrije djed i baba umrije selo, a dje ljepse nego na djedovinu.

Batko
Gost
Batko

A jeste oni su znavani, gledah jednoga jutros iz Zavoda xaxaxaxaxa, bas se nasmijah slatko, koje budalastine prosu za kratko.Koja sprdnja

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Pa građanke i građani uključite klime uređaje ali na prijatno 26C°kroz čitavi stan ili kuću i onda to nije škodljivo. Pijte puno pode i tuširajte se 👌👍🌞😎

Send this to a friend