Društvo Otvoren Obrazovni centar “Adriatic International” na Zabjelu

Zeković: Snaženjem pedagoškog i školskog pluralizma, Podgorica postaje moderan multikulturalni grad

Aleksandar Saša Zeković, Foto: Glavni grad/YouTube/Screenshot
Aleksandar Saša Zeković, Foto: Glavni grad/YouTube/Screenshot

Samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada i član nestranačkog pokreta Građanska inicijativa “21. maj”, Aleksandar Saša Zeković saopštio je da je danas prisustvovao otvaranju Obrazovnog centra “Adriatic International” na Zabjelu, u Podgorici, u sklopu kojeg je otvorena i osnovna škola koju trenutno pohađa 40 učenika i učenica.

Uvjerio se, kaže, se da se radi o prostranom i moderno opremljenom prostoru. Odjeljenja sa malim brojem učenika, smatra Zeković, omogućiće savremene obrazovne pristupe i značajnu individualizaciju nastave.

“Otvaranje još jedne škole u kojoj se nastava izvodi na engleskom jeziku je značajno za dalji pluralizam u crnogorskom obrazovanju. U kontekstu intenzivnih migracija stanovništva, naročito usljed bjekstva od rata i nedemokratskih sistema, Crna Gora i Podgorica se prepoznaju kao sigurne i perspektivne sredine. U tom svijetlu nezavisne škole, koje može pohađati i domicilno stanovništvo, imaju važnu ulogu za razvijanje multikulturalizma i suživota”, istakao je on.

Kao odbornik u gradskoj skupštini i zamjenik predsjednika matičnog radnog tijela za društvene djelatnosti, Zeković najavljuje da će se zalagati da gradske i državne vlasti doprinose jačanju povjerenja i saradnje sa privatnim školstvom.

“Važno je da se na vrijeme otklanja moguće nepovjerenje, predrasude i druge prepreke koje bi se mogle loše odraziti na poslovanje i opstanak privatnih obrazovnih inicijativa. U skladu sa svojim mogućnostima i ovlašćenjima, Glavni grad treba treba da doprinosi ohrabrivanju rada privatnih međunarodnih škola i uspostavlja saradnju sa njima, naročito kod afirmisanja multikulturalizma. Shodno iskustvima u EU za očekivati je da se postepeno uspostavljaju određeni vidovi podrške prema privatnom školstvu, sadržinski bar djelimično na nivou one pomoći koja se već pruža vjerskim zajednicama”, istakao je Zeković.

Otvaranje ove škole, naglasio je, pozitivno je i za Zabjelo, kao lokalnu zajednicu, koja dobija kvalitetne sadržaje koji će se, uz sve ostalo, programski neminovno odraziti na unaprijeđenje kvaliteta života djece i odraslih, ali i na cijene prodaje i zakupa nekretnina.

Send this to a friend