Društvo

Zelena pijaca u Igalu biće uređena poslije više decenija

Foto: Radio Jadran

Na pijaci u Igalu od ponedjeljka kreću primarni, manji zahvati, a od jeseni veće uređenje i ulaganja.

O tome su jutros sve korisnike, koji moraju da uklone sve tezge i lične stvari, obavijestili iz Komunalno stambenog. Ukoliko to ne učine radnici preduzeća će ih ukloniti o svom trošku i izrezati ih.

Stara, mala i neugledna pijaca u Igalu postoji više od tri decenije. Uzalud su prodavci i mještani do sada ukazivali mnogo puta na jako loše uslove, te potrebu za uređenjem pijace.

Komunalno stambeno d.o.o. će u narednih 15 dana postaviti nove tezge i adaptirati pijačni toalet, koji je ujedno i javni, s obzirom da u blizini ne postoji drugi.

Riječ je o ulaganju od 10 hiljada eura, za koje je novac opredijeljen iz opštinskog budžeta, kaže je za Radio Jadran direktorica KS Jasmina Konjević. Rekonstrukcija toaleta je već počela, a od ponedjeljka kreće zamjena tezgi uz zamjenu postojeće rasvjete, odnosno lampi ispod tezgi.

„Veliki je broj tezgi starih zakupaca koji se više ne pojavljuju, a veoma mali broj pripada Komunalno stambenom. Pokušavamo već godinu da dođemo do pravih vlasnika, niko se ne javlja da ih preuzme, a mi prostor moramo da oslobodimo, da bismo ga malo uredili i upriličili, zajedno sa krovom“, priča Konjević.

U Komunalno stambenom planiraju da od septembra počnu veće, konkretnije uređenje zadnjeg dijela pijace, na kojem će biti nove tezge za mješovitu robu, te posebni dijelovi za prodaju ribe i mesnih proizvoda.

„Imamo trenutno tri stalna zakupca, jednog sa mješovitom robom, dva na zelenoj pijaci. Vikendom bude malo više prodavaca na dnevnoj bazi, kad dođu ljudi sa strane“, kaže ona.

Od ponedjeljka će, uglavnom, sve biti uklonjene, a Komunalno stambeno će postaviti novih 14, koje će biti u „vlasništvu“ preduzeća.

Prodavcima je bilo ponuđeno da se privremeno presele na pijacu u Herceg Novom, međutim, pošto nijesu željeli da mijenjaju lokaciju, ostaće u Igalu. U dogovoru sa Parking servisom tezge će privremeno biti smještene na dijelu parkinga.

Za kompletno uređenje pijace u Igalu, koje podrazumijeva i adaptaciju za prodaju ribljih, mesnih proizvoda i robe mješovite namjene, iz opštinskog budžeta opredijeljeno je ukupno 30.000 eura.

Uređenje pijace u Herceg Novom tek od jeseni

Predviđeno je i uređenje pijace u Herceg Novom, za što su u opštinskom budžetu opredijeljena sredstva, ali u Komunalno stambenom ističu da detaljnija rekonstrukcija zahtijeva ozbiljan projekat, što će ipak morati da uradi lokalna uprava kao vlasnik i investitor.

Ukoliko se do septembra ne bude uradilo ništa, u Komunalno stambenom nastojaće da do Nove godine makar zamijene tezge, koje su sve u vlasništvu Komunalno stambenog preduzeća i da rekonstruišu ribarnicu.

Send this to a friend