Društvo

Zemlje Zapadnog Balkana lakše do zaštitne opreme iz EU

Ilustracija

Evropska komisija, uz konsultacije s državama članicama Evropske unije, izuzeće države Zapadnog Balkana iz sistema koji zahtijeva dozvole za izvoz zaštitne medicinske opreme.

Nova uredba stupiće na snagu 26. aprila, a osim izuzeća za zemlje Zapadnog Balkana, podrazumijeva i neophodnu autorizaciju izvoza u treće zemlje samo za zaštitne maske.

Iz Komisije najavljuju da će novi sistem dozvola za izvoz, koji je uveden neposredno nakon početka pandemije bolesti COVID-19 u Evropi, obuhvatiti samo jednu kategoriju prozivoda (zaštitne medicinske maske) i da će smanjiti “geografski obim” primjene.

“Osim prethodno postojećih izuzetaka, iz dozvola za izvoz biće izuzete zemlje Zapadnog Balkana, koje su uključene u proces duboke integracije s Unijom, Gibraltar i teritorije država članica isključene iz carinske unije EU”, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Mišljenje u roku 48 sati

Iz Komisije dodaju da će, u duhu međunarodne solidarnosti, nova šema sada izričito zahtijevati od država članica da po ubrzanim procedurama odobre izvoz hitnih nabavki u kontekstu humanitarne pomoći.

“Uredba obavezuje države članice da se prilikom procjene toga hoće li izdati odobrenje za izvoz konsultuju s Evropskom komisijom, koja mora donijeti mišljenje u roku 48 sati”, navodi se u dokumentu Komisije.

Iz te institucije podsjećaju da je sistem dozvola za izvoz zaštitne medicinske opreme iz EU uveden 15. marta na 30 dana, a da će nova uredba biti na snazi od 26. aprila do 26. maja.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
OkipIPIN MALI
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oki
Gost
Oki

Više nam i ne treba medicinska oprema ovo je i pri kraju.Sad su se sjetili na vrijeme.

pIPIN MALI
Gost
pIPIN MALI

Još jedan dokaz da ogromna birokratija će da uništi EU. Kada se virus korona širi velikom brzinom administraciji EU-a je potrebno dosta vremena da se dogovore i da to što se dogovore bude izvodljivo.Njihova sporost može biti pogubna za mnoge.

Send this to a friend