Društvo

Zenka: Crna Gora nastoji da intenzivira ostvarivanje politike rodne ravnopravnosti

Crna Gora je jedna od najperspektivnijih kandidatkinja za članstvo u EU koja kroz inicijative i saradnju doprinosi regionalnoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka na regionalnom sastanku Ekonomske komisije UN za Evropu(UNECE) Peking + 25 koji je danas započeo u Ženevi.

Zenka je predstavio zalaganja i izazove Crne Gore na implementaciji politike rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena u svjetlu ostvarivanja ciljeva Pekinške deklaracije, Platforme za akciju i Agende za održivi razvoj 2030.

“Od 12 kritičnih oblasti prepoznatih u Pekinškoj deklaraciji, Crna Gora u osam oblasti djeluje u cilju postizanja rodne ravnopravnosti”, rekao je Zenka.

Kao najvažnija dostignuća u postizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena naveo je unapređenje antidiskriminatornog zakonodavstva, nacionalnih akcionih planova i razvijanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost na državnom i lokalnom nivou.

“Izazovi su veće učešće žena u političkom životu, ekonomsko osnaživanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici”, istakao je Zenka.

Kako je dodao, Crna Gora nastoji da intenzivira ostvarivanje politike rodne ravnopravnosti primjenjujući horizontalni pristup i sinergijsko djelovanje institucionalnog sistema i civilnog sektora.

“Učinkovitost sprovodenih mjera u poslednjih pet godina na polju ekonomskog osnaživanja pokazuje činjenica da danas u Crnog Gori ima 23 odsto žena preduzetnica, a bilo ih je svega 9,6 odsto”, kazao je on.

Od ratifikovanja Istanbulske konvencije i njenog stupanja na snagu 2014. godine, Crna Gora preduzima niz mjera koje se tiču strukturne zabrane diskriminacije i sprovođenja principa nulte tolerancije prema nasilju nad ženama i nasilju u porodici sprovođenjem zakona kroz djelotvornu i koordiniranu saradnju svih nadležnih aktera.

“Dostignuća vrijedna pažnje Crna Gora je ostvarila i na polju većeg učešća žena u političkom i javnom životu. U aktulnom sazivu Skupštine Crne Gore imamo oko 27 odsto žena što u odnosu na prethodni period kada ih je bilo svega 18 odsto predstavlja značajan pomak”, naveo je Zenka..

Ministar je istakao da će Crna Gora nastaviti da unapređuje standarde u ostvarivanju politike jednakih mogućnosti, posvećena svim obavezujućim međunarodnim dokumentima, posebno Pekinškoj deklaraciji, Platformi za akciju i Agendi održivog razvoja 2030, kao osnovnim principima za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti.

Podsjećamo, u Pekingu je 1995. godine usvojena opšta deklaracija o ljudskim pravima žena pod nazivom Pekinška deklaracija i Platforma za akciju, koju je Crne Gora ratifikovala sukcesirnim postupkom nakon sticanja nezavisnosti.

Crna Gora po prvi put izvještava o implementaciji Pekinške deklaracije i Platforme za akciju, a izvještaj je podnijela maja ove godine.

U izvještaju je dat pregled dostignuća za poslednjih pet godina i pregled izazova sa kojima se Crna Gora suočava u implementaciji politike rodne ravnopravnosti.

Izvještaj Crne Gore biće integrisan u globalni izvještaj koji će biti razmatran na 64. zasijedanju Komiteta za status žena naredne godine.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirun
Gost
Mirun

Da pratim primjer Pekinga po pitanju o ljudskim pravima???
O Bože…
Šta je sledeće ? Prava slobode govora po uzoru na Sjev. Koreju?

Sejo
Gost
Sejo

Do kad ce nas predstavljati zatucani politicari poput ovog ?

Send this to a friend