Društvo

Zenka: Vlada će konkretno odgovoriti na provokaciju MCP-a

Prva reakcija države nakon što je Pobjeda juče objavila da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, 13 godina od kada je helikopterima tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore postavila limeni objekat na vrh planine Rumije i nazvala ga crkvom Svete trojice, sada i kamenom oblaže, bila je da pošalju inspektore koji treba da utvrde šta se to na Rumiji radi. Zvaničnici ćute.

<<<Novi poduhvat MCP: Cementiranje krađe istorijskog nasljeđa<<<

Jedino je reagovao ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, koji je poručio da je vrijeme zrelo za konkretan odgovor na provokaciju Srpske crkve.

“Ubijeđen sam da će Vlada Crne Gore ovog puta takav odgovor sigurno imati i to već u narednim danima. Gradnja te crkve negativno utiče na vjersku populaciju, kako albansku, muslimansku, katoličku, tako i na ostale vjere i nacije u Crnoj Gori. Rumija je planina koja je tu više hiljada godina i pripada svima na jednak način. Svi polažemo pravo na nju, kao na zajedničku vrijednost. Sigurno je da je Vlada već preduzela prve korake slanjem inspektora na teren. Inspekcije su uradile sve što treba, a ubijeđen sam i da će Vlada naći adekvatan odgovor na ovu provokaciju”, poručio je prvi čovjek Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Inspektori Ministarstva održivog razvoja i turizma na Rumiju su se juče zaputili u pratnji kolega iz barske Komunalne policije i pripadnika Uprave policije.

Rekli su, nezvanično, da idu kako bi “utvrdili o kakvim radovima je riječ i “u čijoj je nadležnosti” slučaj “Rumija.

“O stanju na terenu sačinjen je zapisnik dokumentovan fotografijama. Riječ je o internom dokumentu. Predstoji utvrđivanje nadležnosti, a nakon toga preduzimanje odgovarajućih mjera”, saopšteno je nezvanično Pobjedi, bez preciziranja o kojim je mjerama riječ.

Osim ministra Zenke, Uprava za zaštitu kulturnih dobara odgovorila je Pobjedi da nije obaviještena o radovima.

“Kada je riječ o trenutnim radovima koje ste pomenuli u vašem pitanju, ovaj organ će sprovesti aktivnosti propisane zakonom i uputiti urgenciju Upravi za inspekcijske poslove”, saopštili su.

U odgovoru su konstatovali i da Kult Svetog Vladimira, koji je upisan 2014. godine u registar kulturnih dobara Crne Gore kao nematerijalno kulturno dobro, postavljanjem limene “crkve” na vrhu Rumije 2005. godine jeste “pretrpio izvjesne izmjene”, te da “učesnici procesije islamske i katoličke vjeroispovijesti od tada ne učestvuju u procesiji ili učestvuju u manjem broju”.

Iz Uprave, međutim, nijesu odgovorili na pitanje što će konkretno preduzeti povodom skrnavljenja ovog kulta, dok je u rješenju kojim se on proglašava nematerijalnim kulturnim dobrom jasno naznačena “potreba izmještanja limene crkve sa vrha Rumije”.

Dok se čeka odgovor Vlade na najnoviji atak Srpske pravoslavne crkve na crnogorsku kulturnu baštinu, reagovao je Crnogorski pokret koji je, piše Pobjeda, juče podnio Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ako Mehmed bude rusio crkve obaracemo i rakete

Hamzija
Gost
Hamzija

Ne zna se oce li ili nece li, vrijeme ce pokazat, ne bi bio prvi put da drzava nesto slaze.

Sara
Gost
Sara

Sara je rodjena Baranka i ne zna kako izgledaju ovce ,bez na slici ,a kamoli da ih cuva.Sorry ,Habib.

Caka
Gost
Caka

Planina je tu vise miliona godina koju jedan albanski a njoj je bila crkva koju su Turci srusili.

Biohazard
Gost
Biohazard

Samo vi zidajte , ako vam drzava dopusti …. bas ce lijepo stojat CRNGORSKA zastava na ovu ‘ kutiju ‘ metalnu ….

Biohazard
Gost
Biohazard

Pusta ih drzava namjerno , da vidi svijet sta oni rade i sta njih zanima jedino …

MarkoKO
Gost
MarkoKO

Mehmed Zenka rusi crkve po CG. One crkve za koje su naši preci prolivali krv stotinama godina.

Kotor
Gost
Kotor

Za limenku niko nije prolivao krv stotinama godina, MarkoKO.

BokeljHN
Gost
BokeljHN

Rozajac sto se potpisuješ sa Kotor?

dali
Gost
dali

e pogledajte ove stručnjake a ne oglašava se ovaj zenga kad se osporava da se liturgija obavi na svaču to ga ne interesuje a ovo u Baru to ga interesuje .Čista provokacija a ako Zenga misli drugačije neka postavi krst pored crkve pa neka omogući tim bezvjernicima da se krste jer ovo je neshvatljivo da se on zalaže za crkvu… Više »

milos
Gost
milos

Samo zidaj Vladiko. Bog ti pomogo.

dirigent
Gost
dirigent

Nema on veze sa bogom, on ti je povezan sa EURIMA i to latiničnim.

jokso
Gost
jokso

…i sa đavolom…

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ovi sto kazu da se ovo nikad nece srusiti su na zalost u pravu. Prosto SPC ima toliko para da im kao drzava ne mozemo nista. Nacerali su ljude (sto je i valjalo uraditi) da prijave 50000 nelegalnih objekata, i neka su. Nacerace i ostale nelegalne objekte da prijavi obican narod kaznenom politikom, i treba tako, ali SPC je izgleda… Više »

Miras 14
Gost
Miras 14

Najbolje bi bilo da Zenka ne reaguje,onako za sebe ja…
😛

Sead
Gost
Sead

Ajmo ljudi da se založimo da se naši vjerski poglavari sastanu i da se dogovore oko gradnje džamije na Rumiji koja bi bila na vrhu pored crkve. Ajmo da se klanjamo i molimo jedni pored drugih, ajmo da poštujemo jedni druge. Ja poštujem pravoslavce vjernike koji su pobožni i koji se mole bogu ali iskreno ne volim komuniste bilo vase… Više »

Djuro Cvorvic
Gost
Djuro Cvorvic

Bravo Seade, svaka cast na komentaru.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Svima je više nego jasno da crkvu na Rumiji niko neće dirati.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Na zalost potpuno si u pravu

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Samo kidisite muslimani i albanci, samo gazi sa vladom ndh

Dejan 23 cm 💔
Gost
Dejan 23 cm 💔

Marinovicka mogu da dolazim kući dva puta godišnje. A uzgred znaš li perfektno italijanski jezik. 👍

Hemicar
Gost
Hemicar

Prava je greota, kad nema drzave, sto se neko pametan nije naso da nekom kisjelinom isprska onu limenku u zadnjih 10 godina i ostavi da je izjede rdja.

Tramp
Gost
Tramp

Kisjelina ti za dorucak rucak i veceru bila kakav si rdjo!

Donji grbalj_st
Gost
Donji grbalj_st

Rdja, rdju ije,

No1
Gost
No1

nek uzmu Muslimani pa Dzamiju jos vecu pored ove nek popere

Baranka
Gost
Baranka

U amanetu Vladimirovom nema pomena o toj naciji. Ta nacija stiže u Bar 1974.

Bar1571
Gost
Bar1571

Slažem se Baranko sa tobom,narednih 307 godina iako su vladali turci(muslimani) sigurno su se radjali četnici. Budi ponosna crnogorka a ne neka tudja u ovoj divnoj državi. Naša Crna Gora,zemlja svih nas.

Baranka
Gost
Baranka

U mojoj lozi se nisu rađala ni četnici ni turci, no Barani.

Baranka
Gost
Baranka

Prvih 200 godina smo se borili protiv osvajača dokle god smo mogli, uzeli su sve, imanje, zlato….. ma sve redom. Zadnjih 107 do oslobođenja grada i cijele zemlje smo bili svoji slobodari. Oni pasaše dođoše drugi, e onda su moji bili u Barske komite.

Garo
Gost
Garo

Srpska crkva MCP se sprda sa državom Crnom Gorom , sa Zakonom i Ustavom , oni su van svih Zakona , to je država u državi , za njih ne važe Zakoni , oni prkose kako zdravom razumu tako i temeljima države Ustavu i svim Zakonima ! To nije crkva nego baza i izvorište svih anti crnogorskih i antidržavnih aktivnosti… Više »

Milica
Gost
Milica

Sprda vam se prvi Svetozar Marović , visoki funkcioneri dps.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Neka Zenka dozida sinagogu do crkvice jer se potpuno pogubio.

Fileo
Gost
Fileo

Crni Zenka, šta radiš od sebe. Kao musliman, trebao bi da znaš da ni jedan objekat jevreja i hrišćana ne smiješ taći. A tebe pagani navukli, da ti istrčavaš u ime svog naroda i pozivaš na rušenje crkve. Da Albanci znaju šta im praviš sa ovim, sami bi te kaznili…

ND
Gost
ND

Prvo maknite ploču koju su Albanci stavili pred ostacima starog grada Svača,pa onda rešavajte ovu situaciju.

Rapido
Gost
Rapido

Sto se pomamiste sad, Zenka, onaj Djelosaj i td? Nijedan vjerski objakat nije postavljen, odnosno sagradjen legalno. Ako krenemo crkvu da rusimo, onda i sve dzamije bez dozvole. Da se razumijemo, Spc radi svakakve stvari protiv nase Drzave, ali crkvu ne smijete da dirate. Ne zaboravite sta je Amfilohijs rekao – ko crkvu srusio, kuca mu se ugasila! Ne igrajte… Više »

Dk
Gost
Dk

U Crnoj Gori žive većina poltronske i ulizica

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Da posalju ispekciju da vide sto se to tamo radi? Radivse rkva, magarci!!!!

Sara
Gost
Sara

A poperiti dzamiju ispred bolnice starobarske to je u redu ,da imaju bolesnici dje gledati kad oci otvore ,ako ih otvore..ma bjezi bre ,a crkva napravljena Bogu iza nogu u nekom strmopi….u smeta im ..

Habib
Gost
Habib

Saro…Uzmi dvije ovce i idi na Rumiju (pricuvaj ih)… ali molim te vrati obadvije.

Sara
Gost
Sara

Kako kad si ti jednu izgubio, Habibe?

Trol
Gost
Trol

Nije ona Bogu iza nogu no tacno tamo dje ce bos’ oci… jako malo je primjera u svijetu da je nedje postojao bolji skalad i suzivot 3 religije kao u Baru. Svi su postovali isti kult i na isti dan iznosili krst na zborno mjesto. Pored krsta dio “hodocasca” je bio da se iznese i po kamen, koji ce jednoga… Više »

Zeletin
Gost
Zeletin

Ostavi se Zenka mijesanja dje ti nije mjesto,danas vam smeta crkva na Rumiji,juce vam je smetao Njegos i Kis,prekjuce Rusija,nakjuce Amfilohije i Srbija…Sta ce smetati sjutra????Oce li doci red na Crnu Goru i Crnogorce?

Sasa
Gost
Sasa

Male na italijanskom znaci zao..

Zvizdo
Gost
Zvizdo

Cemu neuroza Mehmete. Valjalo bi se prvo ograditi od inicijativa koje pozivaju na rusenje temelja Crne Gore, a potekle su iz muslimanske inteligencije. Da se prvo ogradite od tih sramnih pamfleta kojima se rusi drzava, da se vidi imate li legitimitet da budete dio crnogorske vlasti. Da se odreknete i čerupanja crnogorskih nacionalnih simbola. Da ostavite zastavu na miru, jer… Više »

Miga
Gost
Miga

Źeka źeka!

Rale
Gost
Rale

Odgovorite vi konkretno na devastaciju crnogorskog primorja i Podgorice. Kako ste ekspeditivni da rusite objekat od 10 kvadrata na vrh Rumije. Kome taj objekat tamo smeta. Samo fasizoidnoj mrznji. Eto dosta Rumije pa sve konfesije neka postave po jednu svoju bogomolju. To bi bila i svojevrsna turisticka atrakcija. Mozda bi se tako ozivio taj surovi predio. Dje su vam inspekcije… Više »

Stanko
Gost
Stanko

Ne bih ni ja srusio nijednu bogomolju i ne plasim se muslimana u tom pogledu, samo radi informacije kada je rusena kapela na lovcenu samo su muslimani odbili da je ruse i dobili za to otkaz iz preduzeca a nasi su je srusili bez ikakvog otpora, po onoj staroj boga se ne boje a ljudi se ne stide, tako cuvajmo… Više »

anonimus
Gost
anonimus

Rušenjem crkvi, skrnavljenjem manastira i ostalih vjerskih objekata SPC, rušite i skrnavite ovu zemlju. U pamet se narode. Ne dirajte svetinje!

Oli
Gost
Oli

Trafika nikako ne moze bit svetinja

razocarani
Gost
razocarani

Ma nesto su se Albanci pre ZABRINULI za Rumiju.Neznam dali bi i znali za Crkvu da se pdigla na Bjelasicu ili Sinjajevinu ?
Mi Crnogirski Pravoslavci,treba da se ZABRINO za DEVALVACIJU CRNOGORSKO Skadra.

rajan
Gost
rajan

…i jos nesto, ovo je Crnogorska planina, drzave Crne Gore, Albanska nije i nece biti, koliko Barani polazu prava na Mozuru, toliko i Albanska nacionalna manjina na Rumiju….

Rolly
Gost
Rolly

Zenka, tvoja famelja je podno Rumije stigla prije nekih 50-tak godina. Isto kao i vecina Albanaca koji su izbjegli rezim Envera Hodze. Mada prema spisima jedva da je bilo 30 Albanskih famelja oko Rumije i Rumijskih sela. Tako da to da ste vi autohtoni to mozete macku o rep. I to da ste Iliri i to mozete macku o rep.… Više »

Baranka
Gost
Baranka

Tačno, i pomagali smo ih, hranili. Ali im nikad nismo vjerovali. Vazda su gledali što će ošklapit. Pa stara Barska izreka je bila,, ne daj mi Bože duga, i Albanaca druga,,.Stari su zbori li da su Albanci proterani sa Sicilije jer su bili lupeži.

Rolly
Gost
Rolly

Tako je. Kad su oni u pitanju moramo dvije distinkcije da napravimo: 1) Gheg Albanci odnosno Shqiptaret iliti Sciptare odnosno Siptari i 2) Tosk Albanci odnosno Arbereshe iliti Arbanashi koji su sa podrucja Anatolije naselili Balkan i izmijesali se sa domicilnim stanovnistvom. Gheg Albanci su muslimani, Tosk Albanci su svi redom Katolici. Vrlo bitno jer im jezik nije isti vec… Više »

rajan
Gost
rajan

…konkretno , kratko i jasno, ovo je crkva Crnogorske Mitropolije koja pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, ako mislite da je rusite, rusite je, da vidimo ko ce to narediti i sprovesti, da li je to pametno i mudro…ne zaboravi Zenka to je Crkva i vjera koja je stvarala i sacuvala ovu zemlju, nijesu je stvarali ni Katolici ni Muslimani, vec naprotiv… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Mehmede, nijesi ti Sulejman velichanstveni, ostavi se onoga ssto ti ne pripada.

Habib
Gost
Habib

Sulejman ti je pradjed.

Baranka
Gost
Baranka

Đao ga digao, dovede vas ka sluge i ostavi vas nama.

lipovo
Gost
lipovo

Habib, piši kao što govoriš!

Andro
Gost
Andro

Gradnja te crkve negativno utiče na vjersku populaciju, kako albansku, muslimansku, katoličku, tako i na ostale vjere i nacije u Crnoj Gori. Rumija je planina koja je tu više hiljada godina i pripada svima na jednak način. Aj pa sledece trazite hram da se srusi jer je u gradu koji je tu hiljadama godina i pripada svima jednako. Gradzanski nema… Više »

Srbin
Gost
Srbin

Gradnja te crkve negativno utiče na Pobjedu, cdm, Vijesti i sve propagatore dukljanske ideologije. Sve ove grupacije (čitaj: prva i druga porodica, obje nastale na otimačini i sumnjivoj privatizaciji državne imovine) propagiraju CPC koja prosto nema vjernika u Crnoj Gori jer teško je komuniste prijebačit u CPC, a pravoslavni vjernici već znaju koja im je crkva. Takođe, malo se kome… Više »

Andro
Gost
Andro

Sve si u pravu drug no ja ukazujem koji je ovo apsurd..cus trazit da se srusi obnovljena crkva na rumiji da bi se mir odrzao..sto to znaci, ako se ne srusi crkva na rumiji bice vjerskog rata jel? Prijetnja..

Srbin
Gost
Srbin

Praštaj Andro, pogrešno sam razumio. Pozdrav.

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

Vrijeme je da pravoslavni narod zrelo i konkretno odgovori na ove ministre sto konkretno islamizuju Crnu Goru i satiru trag pravoslavlju. Dje je Kosovka Djevojka ?

Peruta
Gost
Peruta

Zenka nemoj se nervirati. Crkva je sveto mjesto i ostaće tamo gdje je bila po narodnom predanju.

Dusan
Gost
Dusan

Mehmede ajde konkretno pali odavde,vi niste imali pravi govora do prije 10 godina,a sad se mjesate u nase stvari.Budemo li vam mi odgovarali opet cete bjezati preko onih brda u Tuzi kao kad ste vidjeli 7 bataljon..

Bistrooki
Gost
Bistrooki

Je li ovo onaj objekat sto je vojsks SRJ popela na Rukuju a CG policija obezbjedjenje dala koloni.

Jimdo
Gost
Jimdo

Bolje šuti i da si u pravu sviće na tebe sad skočiti ti ovako ti onako ! Crkvu treba uklonit rimuje .

CP Cetinje
Gost
CP Cetinje

Mi kao Crnogorski Pokret apsolutno podrzavamo Zenku u namjeri da srusi pravoslavnu crkvu.

Dusan
Gost
Dusan

Mislis kao fasisticki odred?Jer su to samo fasisti i komunisti radili,nijedan drugi pokret..

Sead
Gost
Sead

Gospodine kako se vi kao pravoslavac zalažete za rusenje pravoslavne crkve, bez obzira na vas odnos prema SPC. To je isto kao da se ja zalažem za rusenje džamije jer pripada drugoj islamskoj opciji-Zukurliću.

Williams
Gost
Williams

Kuća ti se tako srušila da bog da

Sead
Gost
Sead

Ja kao Musliman nikada ne bih bio spreman da rusim crkvu pa i ako je nelegalno sagrađena. Nije trebalo dozvoliti da se gradi a kada je već sagrađena ne treba je dirati. Moj pokojni otac mi je uvijek govorio da ne radis ono sto ne bi volio da drugi radi tebi.Tesko ce se naci ljudi koji ce rusiti bogomolju.To su… Više »

Crmničanin
Gost
Crmničanin

Casno i posteno… Da je vise takvih u sa jedne i sa druge strane,ljepsi bi nam zivot svima bio… Pa da sa i napravi dzamija,ako treba i katolicka crkva,ako ce to da nas zbilizi..

Srbin
Gost
Srbin

Odlično napisano Seade. Veliki pozdrav.

Djuro Cvorvic
Gost
Djuro Cvorvic

Bravo Seade,majstore.

Kancelar
Gost
Kancelar

Crkvu ne treba rusiti. Izgradjena je i tacka. Najveci broj vjernika u Crnoj Gori pripada toj crkvi bez obzira da li se izjasnjavaju kao Srbi ili Crnogorci. Albanci, muhamedanske i katolicke vjeroispovijesti nemaju pravo da traze rusenje crkve. Tuzan je ministar koji se upleo u ovu pricu. Uostalom, nijesu svi gradjani Crne Gore vjernici, ima medju njima i ateista. Oni… Više »

Goxy
Gost
Goxy

Je li ovo onaj ministar sto je na sajtu svog ministarstva, na engkeskom, objavio da se zove “Mehmed Female” umjesto “Mehmed Zenka”? E moj ministre, takva Vam je svaka rabota.

anonim
Gost
anonim

Sta to ima veze sa ovom temom?
I ako jeste tako,sta ako neko drugi koristi facebook ministarsva ,mozda (a vjerovatno) i jeste neko placen za to?
Komentar bez ikakvoh znacaja.

Goxy
Gost
Goxy

Prvo, nije FB nalog koriscen vec zvanicni sajt Ministarstva. Drugo, nije tema, ali dosta govori o sposobnosti ministra da rjesava probleme, i trece, odmorite malo, jutros na zoru…

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

Zaposlene manjine u ministarstvu zenkinom u akciji.. kuku ovo je nervno odeljenje. Dule vidis li ko su ti ministri

anonim
Gost
anonim

Da znate ministra licno ne bi ovako govorili.Nisam albanac (ako mislis).Upoznaj ga pa onda cemo pricati…On je objasnio da ta crkva predstavlja mrznju prema nacijama i vjerama.Prije te crkve na Rumiji ,ljudi u toj okolini bili su u veoma dobrim odnosima.A od kad se SPC vise bavi politikom nego vjerom,tad postaje mrznja izmedju nacija i vjera…Pozz kolega

Send this to a friend