Društvo

Zidanje države obaveza koja traje

Zastava Crne Gore

Potrebno je da u svakom trenutku znamo koliko još treba da strpljivo, uporno i svakodnevno radimo na jačanju kapaciteta naše države. Toga istorijskog 21. maja 2006. godine smo samo potpisali da prihvatamo veliki zadatak koji je pred nama a to je moderna i evropska, ali uvijek svoja i za oponente nedodirljiva Crna Gora, istaknuto je na tribini “Crnogorski identitet” koju su u Kolašinu organizovali JU Centar za kulturu, NVO Rovca i Crnogorski kulturni forum sa Cetinja, piše Pobjeda.

Govoreći na dobro posjećenoj tribini u kolašinskom Domu kulture, profesor i književnik Sreten Zeković je kazao da u analizi crnogorske istorije ima svoju rubriku sa podnaslovom “Nova crna Gora, majska 2006”.

“To je privršavanje povijesnog bića Crne Gore i odgovor na imperijalističke zablude vaskolikog srpstva. Vaskoliko srpstvo je zapravo ideologija obnove Dušanovog carstva. Caristički pokušaj da se ujedini “grdna mješavina”, što bi rekao naš Njegoš. Vidite kako se kao opasnost doživljava zakon o slobodi vjeroispovijesti jer je on odbrana dosadašnjeg čerečenja Crne Gore od strane SPC. Zaustavljena je linija 1918 -1989 YU rat. Reformistički pokret, na čelu sa DPS-om je saopštio “Nikad više 1918” koja je presjekla hiljadugodišnje trajanje Crne Gore. U svemu tome je velika uloga Kolašina odakle su se slale suverenističke poruke kao što se Rovačkom republikom branila Crna Gora. Krajnje je vrijeme da Crna Gora sjaše sa repa “bjelaša” i “đilasovštine””, kazao je Zeković.

Nikola Belada, magistar prava i advokat CPC, naglasio je da se zakon o slobodi vjeroispovijesti trebao donijeti odmah nakon obnavljanja države. On je komentarišući proces pripreme ovoga zakona, podsjetio da je SPC dala primjedbe na 88 strana i da se uglavnom radi o tehničkim primjedbama.

“Mogli smo dovesti najveće međunarodne pravne eksperte da pripremaju zakon o slobodi vjeroispovijesti, ali ga SPC nikad ne bi prihvatila. Jedan od razlogaje i velika materijalna dobit koju imaju. Oni samo za zarade zaposlenima na godišnjem nivou moraju da isplate između 4,5 i 5 miliona eura. Na imovini Crne Gore zarađuju drugi i sa tim otvoreno rade protiv Crne Gore. SPC nije registrovana ni kod jednog državnog organa u Crnoj Gori, nema pravnog subjektiviteta i to je napomenula i Venecijanska komisija. Oni bez pravnog subjektiviteta zaključuju ugovore i zarađuju ogromne pare. Imaju institucionalni zadatak da nestane Crna Gora. Konačno je došao odgovor na to donošenjem ovoga modernog zakona, a vjerujem da će Vlada Crne Gore na njemu istrajati”, naglasio je Belada.

Publicista i književnik Borislav Cimeša je podsjetio na značajne događaje za Crnu Goru koji su u posljednje dvije decenije organizovani u Kolašinu i pomenu aktere tih događaja koji su organizovani u Domu mladih i Gorštaka. On je analizirao i identitet kao fenomen države i naroda.

“Ništa nema van istorije, a identitet se stvara istorijom. Crnogorci su uvijek bili državotvorni narod, imali svoju državu koja se zvala Duklja, pa Zeta, pa Crna Gora. Htjeli smo i uspjeli da budemo narod koji može da se održi i suprotstavi okolnim imperijalnim planovima. Očuvali smo najveću identitetskuvrijednosta to je sloboda. Kada nijeste slobodni ne možete imati identitet. U identitetske temelje je utkano i pravilo Crnojevića da ima nešto jače od mača a to su pero i knjiga. Crnogorce je školovao život i vapaj za slobodom i oni su time stvarali i branili svoj identitet. Crnogorka na pazaru u Kotoru odgovara na pitanje francuskom putopiscu kako je pod Mletačkom republikom, a ona mu odgovara da će duže trajati Crna Gora nego svo mletačko blago. Tako je stvaran i branjen crnogorski identitet”, zaključio je Cimeša.

24

avatar
1000
14
10
0
 
22
plunjasRepublika BokaZoran TorontoStara PodgoricaOprem dobro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Republika Boka
Gost
Republika Boka

Tako je!

Zoran Toronto
Gost
Zoran Toronto

Ako se na lazima zida Crna Gora ili bilo sta drugo ondacemo ozidatje sa sigurnoscu.Prvo svakojeg gradjanina koi kaze NIKAD VISE 1918 treba sudcki procesuirat jer je 1916 Crna Gora ne stala a stabi bilo s Crnom Gorom 1918 da nije usla u sastav SHS prisjedinilabi se Albaniji,jer nikad nikom nije bilo u interes da stvori drzavu od 300 000… Više »

plunjas
Gost
plunjas

e brao ti ga. mi se odbranismo od turaka, dok je srbija robovala svo vrijeme. i na kraju kad pocerasmo turke dodjose srbi da nas “spasavaju”. nemojte nas spasavati vise tako vi svega, samo nas pustite na miru

Cika miki
Gost
Cika miki

Lijepa li je

Cetri glasa
Gost
Cetri glasa

Ovdje se patriotizam kod većine vlastodržaca mjeri materijalnim dobrima,i kad ukazete na te pojave (bez obzira ,sto si sto posto za državu CG)onda te isti oni proglase za Cetnika,velikosrbina,izdajnika CG ,samo da bi sačuvali svoje pozicije sa kojih mogu da dobijaju stanove,i kredite sa mjesecom ratom od 25 evra,da bi mogli oni i njihove familije da zive kao da su… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Povećati standard gradjana,i onda će biti druga priča, u švacarskoj nikome ne pada na pamet da radi protiv svoje države i ako ima kantone sa različitim jezicima.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Budala koji rade protiv svoje države ima Švajcarska, Japan, Njemačka. Amerika… i to nema veze sa bogatstvom države. Čak je u siromašnim državama takvih najmanje. A kako mi nijesmo bogata država, vi ste neka čudna pojava.

Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

Da bi napravio ozbiljnu državu moraš imati i ozbiljnu vlast i izvršnu i zakonodavnu u vlasti gde je lupež do lupeža normalno je da ne poštuju himnu zastavu uatav i zakone kad ih vlast poštuje samo verbalno a delima – (zlodelima) jok

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Basketaš, kakve veze ima poštovanje zastave, himne, jezika, crkve… sa političarima na vlasti. Svuđe u svijetu demonstranti protiv vlasti nose zastave svoje države. A vi i u sportu navijate protiv Crne Gore. I pozivate se na Nikolu i Njegoša. Samo ste za prezir i žaljenje.

Tomos
Gost
Tomos

Zako je, to je obaveza koja traje i treba… Ali za svako zidanje je važno ko zida i predhodna uskustva, teren na kome se gradi, projekat su u odmodu na to pravi, revizija, izvođenje…mora se povesti računa o svim detaljima. Mislim da ne vodimo dovoljno, već zidamo kako hoćemo… Za to jedni ne ustaju na Himnu, manjine ne priznaju Zastavu… Više »

PEt
Gost
PEt

Skup oriđinala.

Stari
Gost
Stari

Vi zidate drzavu po vama a ne po mjeri gradjanina . U to zidanje drzave je vec uzidano siromastvo , nezaposlenost , bijela kuga , los socijalni status gradjana i nepostovanje istih tih gradjana od strane mnogo institucija , sto sve dovodi do sveobuhvatnog nezadovoljstva gradjana . Prema tome , zidanje drzave treba da pocne postovanjem onih koji su vas… Više »

Aco
Gost
Aco

Naravno, treba postaviti temelje drzave što prije kada vec nismo odmah po osnivanju. Smijesno je da naša pravoslavna crkva nije autokefalna a na primjer Albanska pravoslavna crkva koja je u manjini jeste. Moramo biti nezavisni u svakom pogledu a ne da nam drugi određuju ko će biti novi crkveni vladar poslije Amfilohija..

hohoho
Gost
hohoho

Nije Crna Gora postojala prije vas. Dzaba je Njegos zidao, sad ce to ove intelektualne velicine da isprave.

knn
Gost
knn

Hohoho,mnogi su je zidali, ali nazalost mnogi su je i razgradjivali kao zadnjih sto i vise godina i nazalost isti ti bo da je obezglave da niti je Crna Gora niti da se zove crnogorskim bilo sto sto u njoj postoji.U Boga se nadam da su se ovaj put presli grdno.Zivjela Crna Gora.

cetinje
Gost
cetinje

Sretene Ceno Zekovicu,Boro Cimesa i Nikola Belada, zalud je mi “gradimo”kad je DPS razgradjuje,a sa njima rame uz rame SPC u Crnoj gori i kako vole sebe nazvati “veliko srpske stranke”,a Boga mi i pojedine stranke koje se “kriju”iza Crnorstine( primjer Budve) tandem Pavicevic-Ivancevic.Nijesam siguran da ce ovaj komentar “pustiti”gospoda iz CDM-a,jer sam primijetio da ovo “cetinje” cesto “zasmeta”sto pise… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jučerašnja fotografija dovoljno govori koliko je skup bio ,,posjećen”.

cetinje
Gost
cetinje

Oprem,dobro je da nesto “citas i pratis”a izbrojali one TVOJE na onaj skup od prekjuce “Odupri se”,sto mislis srbendije o tome.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Cetinje, MOJI će biti 21.12.2019. u 9 h, ispred Sabornog hrama u Nikšiću.

knn
Gost
knn

Opreme te tvoje ispred hrama sakupljate po cijelom Balkanu.S obzirom na prostor odakle sve stizete malo vas je

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Knn, budi ozbiljan.

Bnjj
Gost
Bnjj

Zidanje države đe je nezaposlenost 15%arealno i preko25%, đe radnici rade za 200,300e a cijene ka u Eu, đe je pola države pusto i zaraslo u korov, pa kakvo je to onda Zidanje.

C G
Gost
C G

A da probamo da je pravimo boljom, ima li možda ta opcija? Da je ne rušimo. Naša je.

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Ne moze se praviti boljom CG kad je jedan dio ne priznaje. A neka sto je ne priznaje no svu energiju trose da je satru. Taman izguras kamen do vrh planine, kad ono neko ti ga dok odmaras gurne nazad do podnozja. Teska i iscrpna je nasa borba za Crnu Goru, jedinu drzavu koju imamo.

Send this to a friend