Društvo Život poslije

Bivša heroinska zavisnica ulicu i drogu zamijenila fakultetom i sportom

Foto: Facebook

Marija Zogović, prva je djevojka koja je ušla i izašla iz Centra za tretman zavisnica na Kakarickoj gori. Uspjela je da izađe iz paklenog lavirinta i petnaestogodišnju “aktivnu fazu” zamijeni zdravim načinom života. Ovoj hrabroj ženi oporavak je probudio uspavanu ljubav prema planinama, donio “primirje” sa samom sobom, uspješan povratak na Ekonomski fakultet i misiju da spašava mlade živote kroz predavanja na kojima nesebično govori o tamnoj strani svog života, piše Pobjeda.

Vratila si se na pravi put, suočila sa zavisnošću. Reci nam nešto o tom periodu i odluci da odeš na liječenje?

ZOGOVIĆ: Bilo je teško suočiti se sa razlozima zbog kojih sam se drogirala i stvarima koje sam uradila zbog droge. Naročito, gledati se u ogledalu i reći sebi: Marija, tvoj život je jedan veliki promašaj. Nakon toga, uz podršku stručnog tima, laganim koracima krećem ka vratima izlaza iz godina lutanja kroz lavirinte pakla.

Koliko je trajala tvoja “aktivna” faza i koliko dugo si bez poroka?

ZOGOVIĆ: Trajala je punih 15 godina. Juče je bilo tri godine i devet mjeseci kako ne konzumiram nikakve psihoaktivne supstance, uključujući alkohol i cigarete.

Koju poruku bi poslala zavisnicima koji se još nijesu odlučili na liječenje?

ZOGOVIĆ: Da to, sebe radi, učine što prije kako ne bi gubili vrijeme da istinski žive i uživaju u životu. Pritom, ne treba da ih brine što će reći drugi. Oni ionako nijesu hodali u njihovim cipelama. Čak i njihov oprost nije toliko bitan. Važno je oprostiti sebi.

Osim planinarenja, u čemu je razlika između tvog života nekada i danas?

ZOGOVIĆ: Promijenila sam poglede na život, ljude oko sebe i svijet u kome živim. Brinem o tome kako ću se osjećati sjutra zbog onoga što radim danas. Ulicu i drogu zamijenila sam fakultetom i sportom.

Foto: Facebook

Opiši kako sada izgleda tvoj dan?

ZOGOVIĆ: Trebala bi mi cijela strana da nabrojim sve što uradim u toku dana. Nije mi teško da tako funkcionišem. Na taj način stvaram i vrijeme za uživanje, za planinu. Energija mi je takva da me sjedjenje i ležanje umaraju. Grad je divljina, a planina pitomina. Svakome je potreban mir i osluškivanje tišine. Planina to pruža.

Tvoj povratak na fakultet uslijedio je nakon 15 godina. Kako si to doživjela?

ZOGOVIĆ: Iako mi je jasna bila želja da okončam studije (očekujem da će to desiti u januaru naredne godine), priznajem, plašila sam se susreta sa mnogo mlađom generacijom. Međutim, već od prvog dana, zahvaljujući profesoru Veselinu Pavićeviću, nailazila sam na prijatna iznenađenja. Lako sam sklapala poznanstva. Za kratko vrijeme okružila sam se koleginicama i kolegama među kojima sam pronašla one sa kojima danas dijelim veoma bliska, prijateljska osjećanja.

Uskoro će te upoznati i treća generacija brucoša na Ekonomskom fakultetu?

ZOGOVIĆ: U naredni petak, treću godinu zaredom, na časovima sociologije govoriću o tamnoj strani mog života. To mi je omogućio profesor Pavićević, kao priliku da ispunim jedan od ciljeva u mom novom životu da pokušam da spasim makar jedan mladi život, a profesor, kako sam kaže, da ispuni svoju profesionalnu i roditeljsku dužnost. Inače, u međuvremenu, sam na temu prevencije bolesti zavisnosti govorila osnovcima i srednjoškolcima u Kolašinu i Podgorici. Interakcija koju sam ostvarila s njima uvjerila me je da im iskrena ispovijest zavisnice u oporavku znači više od onoga što slušaju i gledaju na televiziji. To je dovoljan razlog da nastavim s onim što sam već nazvala ciljem u mom životu.

20

avatar
1000
16
4
0
 
20
MoralnistagafaMicoskejsisPedja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moralnista
Gost
Moralnista

Nikad ne vjeruj narkomanu😉

gafa
Gost
gafa

Jedna od rijetkih koji su pobijedili zlo

Zanimljivo
Gost
Zanimljivo

Zanimljivo je kako bivši zavisnici od cigara, alkohola i droge znaju u dan tačno koliko ima od kad su bačili.

Pedja
Gost
Pedja

Zato su i povratnici u 87 % slucajeva .

petar
Gost
petar

Nesto lijepo da procitam uz kafu.
Sa ovim napornim poduhvatom i radom je pomogla ne samo sebi i svojoj porodici, pomogla je svima koji citaju ovo.
Svaka cast i svako dobro ti zelim!

Ilinois
Gost
Ilinois

BRAVO MARIJA 😗
NE ZNAM TE, ALI TI OD SRCA ČESTITAM !
SAMO NASTAVI TAKO 🤗🤗🤗

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Pobedito to zlo je fenomenalno mladi mogu da nauče od tebe mnogo po mom mišljenju roditelji bi trebali da uče najbitnija je prevencija

Drndada ...
Gost
Drndada ...

Da ne bude ova sad kao 9na iz Pink Pantera na svim medijima …srecno ali nemoj kao ona sad KNJIGE pocet pisati
Sve pisce je prodajjom nadmasila Pink Panterka .Nazalost

Amin
Gost
Amin

Dzbogda uspjeli I krenuli mnogi sa izvlacenjem iz toga zla ali koliko ce uspijeti to zavisi od porodice I okoline u kojoj zive Samo ne poklekni jer nije lako odbiti ” stare drugove “….

Titograd
Gost
Titograd

Bravo Marija, svaka sreća u životu da te prati!!!

Gagi
Gost
Gagi

Lijepo da se “vratila”u normalu,ali bilo je bespotrebno,za sve treba cvrsta rijec i karakter,samo kad se hoce.

veki
Gost
veki

izliječila se i voli da planinari, a kako t rčanje po pijesku i šum talasa djeluju na tebe

Mico
Gost
Mico

Aj druže odigraj tu talijansku ligu na kladionicu i popij dojč kafu da ti život bude ispunjen.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Srecna neradna dugoocekivana nedjela PA brzo I subota da bude
Odoh jarice izvest u setnju
Pozdrav I srecno

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Шта рећи него браво! Више него лако је ући у свијет дроге и вјероватно је већина нас који ово коментаришемо или читамо пробала макар траву. Тешко се ослободит тог порока ономе ко се на ђаола навуче, а још теже то јавно признати. Зато ђевојко браво и не дај да те неко ново животно разочарање врати дрогама.

skejsis
Gost
skejsis

Ja probah travu jutros bljutava a ne mozes je sazvakati.cudim se kravama kako mogu

Nevidio
Gost
Nevidio

Sa velikim simpatijama pratim to sto radis,tvoj zivot I rad su za primjer I postovanje ali da ti nije bilo porodice nebi bilo ni fakulteta ni sporta,zahvali se njima!

Toni
Gost
Toni

Vjerujem da si u pravu, mora da znaš familiju. Vrlo često članovi iste ne prihvataju činjenicu da se neko iz njihovog kruga drogira, već trpaju problem pod tepih. S obzirom na činjenicu da je njena loša faza trajala 15 godina, moguće da je i njenom slučaju bilo tako. Nego, sreća da se izvukla i nadajmo se najboljem u njenom slučaju.

Savo
Gost
Savo

Bravo, želim ti da u budućnosti ostvariš sve svoje želje i snove!

Send this to a friend