Ekonomija

A2A akcije platila 436 miliona, odlazi sa 244 miliona eura

Igor Noveljić (Foto: Portal analitika)

Teza da je isplata dividende iz akumulirane dobiti Elektroprivrede “čašćavanje Italijana”, kako se moglo čuti na skupštini akcionara, je u potpunosti neutemeljena, izjavio je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić u intervjuu Pobjedi.

“U ovom slučaju matematika je jasna italijanska kompanija A2A je kupila akcije 2009. godine u vrijednosti 436 miliona eura. Sa druge strane, put opcija, odnosno izlazak italijanskih partnera je dogovoren za 250 miliona. Njihov ugovoreni ubrzani izlazak iz vlasničke strukture EPCG, čak ako uračunamo i isplatu dividende, neće preći 244 miliona eura. Dakle, radi se o dobro ispregovaranom poslu, a ne nikakvom čašćavanju”, ocijenio je Noveljić.

Podsjetio je da je skupština akcionara EPCG prije dva dana donijela odluku o isplati dividende iz akumulirane dobiti u bruto iznosu od 55 miliona eura.

“Dividenda će biti isplaćena državi, tj. budžetu Crne Gore u neto vrijednosti od 35,3 miliona eura, a A2A 14,3 miliona eura”, naglasio je Noveljić.

Odgovarajući na pitanje da lije trebalo da država isplati partnere iz Italije, a ne EPCG Noveljić je istakao da treba razmisliti šta je alternativa i da li je trebalo da država zaduži građane za ovu isplatu.

“Potpuno je logično da ovu isplatu izvrši EPCG iz svojih sredstava, imajući u vidu i finansijsko stanje i rezultate naše kompanije”, smatra on.

Prema njegovim riječima predviđena isplata neće ugroziti investicioni ciklus jer im dodatni optimizam daju i rezultati u prvoj polovini 2018. godine, u kojoj su zabilježili neto dobit od oko 43 miliona eura.

“Dakle, nema bojazni jer nam sve poslovne performanse govore da ćemo realizovati planirani, ambiciozni investicioni ciklus”, tvrdi on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Niksicanin o a2a čitan svaki dan u italijanske i evropske novine koliko je moćan drma evropom. 👍

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ma bježi bre, ko bre drma. Ne mlati kad nemaš pojma o čemu pričaš. Obični komunalci. Čak im energetika nije ni primarna djelatnost. Probali su kod nas, pukli su, neke su glave tamo polećele i sad idu kući kratki za 100 i kusur miliona.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Mene je očuh sa 2 još partnera htio da kupi banku IBM htio je da parira acu. Ne znam sto ce biti ako se kupi biće i moje ime uz vlasnike. 👍

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Slušaj ovo seljaku oni su ušli 2009 godine sa 436 miliona za tim da su oni godišnje uzimali 25 procenata na tu zaradu do 2018 godine i na kraju im vraćate 244 miliona eura pa koje tu dobio oni naravno. 👍znate li vi koliko je moćan A2A ima para koliko poželiš. 👍

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ne mlati, majke ti mile. Prvo, kolika je bila ta zarada svake godine od koje su uzimali 25%, kad je bilo godina gdje dobit nije isplacivana? I drugo, što bi uzimali 25% kad su imali 44% vlasništva u EPCG? Nemaš pojma o čemu pričaš, zato i nemoj da pričaš.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Hahahahaahahaha kakvo sklapanje para

NHM
Gost
NHM

Koliko li su samo para iznijeli od 2009…

Pljaka
Gost
Pljaka

Kako se ovaj utripovao .. Treba vidjeti to ponasanje, tu glumu, bahatost Parkiranje auta na ulici pored trim staze, tompusi, ovo, ono

Veeees
Gost
Veeees

A zarada u međuvremenu?

Mr.Bad
Gost
Mr.Bad

Mora da je ovo zbog malih akcionara!?

Milika
Gost
Milika

Koje je ovo ispiranje mozga.

Mariminija
Gost
Mariminija

Nemoj se falit mnogo života ti. Dobro je to.

Send this to a friend