Ekonomija

Abazović obećao finansijsku pomoć Regionalnom vodovodu

Foto: Regionalni vodovod

Na radnom sastanku, održanom na poziv premijerau tehničkom mandatu Dritana Abazovića kojem su prisustvovali predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić kao i savjetnici Miladin Radović i Saša Radulović, a u ime Ministarstva ekologije, generalni direktor Direktorata za ekologiju Kemal Grbović, razmatrale su se opcije vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja tokom ljetnje turističke sezone 2023. godine, izazvane ekocidom u koritu Morače.

“Predstavnici Regionalnog vodovoda su premijera Abazovića upoznali sa opcijama i njihovim planovima za pripremu predstojeće ljetnje turističke sezone koji se sastoje od: hitne nabavke kontenjerskih postrojenja za tretman vode za piće; izgradnje dopunskog postrojena za tretman vode za piće na lokalitetu “Malo blato”; izgradnje ustave od prirodnog materijala i modelom obezbjeđivanja nedostajućih količina kroz izgrađen sistem sa Bilećkog jezera”, saopšteno je izRegionalnog vodovoda.

Na sastanku je istaknuto kako je za realizaciju ovih mjera i aktivnosti, koje će obezbijediti uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, neophodan nastavak  aktivnosti nadležnih državnih organa na zabrani bilo kakve eksploatacije materijala u zonama sanitarne  zaštite izvorišta Bolje Sestre.

Abazović je ponovio odlučnost ove Vlade da zaštiti vodoizvorište, kao i nivo nulte tolerancije na nedozvoljene aktivnost u zoni zaštite.

“Istovremeno je čestitao rukovodstvu Regionalnog vodovoda na dosadašnjim naporima. Takođe, obećao je finansijsku i drugu podršku ovom Društvu, u kako je ocijenio, realizaciji realnog plana aktivnosti na obezbjeđenju vode za piće za primorje u narednoj turističkoj sezoni. Na sastanku je istaknuto da na teritoriji Crnogorskog primorja turizam generiše cca 25 odsto nacionalnog BDP-a i da uspješno organizovana sezona nema alternativu u obezbijeđivanju ekonomske održivosti Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Delegacija Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Ministarstva Ekologije obišla je Deponiju DOO Podgorica i posjetila postrojenje za tretman ocijednih voda, prvo takve vrste u Crnoj Gori

Send this to a friend