Ekonomija

Abazović sa ambasadorom Finske: Želimo osnažiti ekonomsku saradnju između dvije zemlje

Postoji veliki potencijal za unaprjeđivanje saradnje u oblasti energetike između Crne Gore i Finske, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović tokom sastanka sa ambasadorom  Finske u Crnoj Gori, Kimom Lehdevirtom.

Konstatovani su dobri i prijateljski bilateralni odnosi između dvije zemlje, bazirani na principima otvorenosti, uz prostor za napredak u mnogim oblastima.

Razgovarajući o pandemiji COVID-19 i njenom globalnom uticaju, Abazović je ambasadora Finske upoznao sa značajno boljom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori i procesom masovne vakcinacije, gdje su ostvareni izvanredni rezultati u procesu imunizacije građana Crne Gore.

On je iskazao nadu da će Finska, u susret turističkoj sezoni, ukloniti našu državu sa liste visokorizičnih područja, kao što je to nedavno učinila Njemačka.

Lehdevirt i Abazović su razgovarali i o mogućnostima jačanja saradnje u oblasti turizma i ponovnog uspostavljanja čarter avio-linije Helsinki-Tivat, koja bi dodatno doprinijela povećanju broja finskih turista u Crnoj Gori tokom ljetnje turističke sezone.

Potpredsjednik Vlade je naveo da Crna Gora želi osnažiti ekonomsku saradnju, prvenstveno kroz privlačenje investicija iz Finske u Crnu Goru i povećanje robne razmjene.

Govoreći o prirodnim potencijalima zemlje, naglasio je značaj postojeće saradnje u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o mogućnostima unaprjeđivanja saradnje u oblasti obrazivanja i pozdravili dosadašnju uspješnu saradnju Univerziteta Crne Gore i visokoobrazovnih ustanova iz Finske, kroz nekoliko evropskih programa saradnje i razmjene studenata.

Send this to a friend