Ekonomija

Abazovićeva molba oborila vrijednost crnogorskih obveznica

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović je molbom da dug Crne Gore prema kineskoj Exim banci za auto put preuzme neka evropska banka jer je Crna Gora u problemu i neće moći da otplaćuje kredit srušio vrijednost crnogorskih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, koje su juče doživjele najveći pad u istoriji. On je 17. marta zatražio od Evropske unije pomoć kako bi Crna Gora vratila kredit koji je uzela od kineske Exim banke za izgradnju prioritetnog dijela dionice auto puta Bar – Boljari.

On je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) kazao je da je veliki problem dug prema Kini.

<<<Crna Gora i zvanično pisala Briselu zbog kineskog duga, EU sprema odgovor<<<

“Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, i da se sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je tada Abazović.

Odgovorio je Brisel, jasnom porukom da oni ne preuzimaju kredite trećih strana. Crna Gora se našla u problemu, rate za kredit stižu na naplatu a država nema novca da ih servisira. Nepromišljenost Abazovića uzdrmao je finansijsko tržište što je dovelo do pada vrijednosti obveznica.

Abazović je preksinoć u izjavi za BBC odgovarajući na pitanje može li se destiti da Crna Gora ostane bez teritorije ukoliko ne ispoštuje ugovor sa Kinezima odgovorio: “Teoretski da, ali da se nada da se to neće desiti”.

“To bi bio veliki problem za nas ako ne bi mogli da vraćamo kredit. Dali smo garanciju sa našom zemljom. Naša prethodna Vlada se ponijela neogovorno, i potpisala ugovor da ako mi ne možemo da otplaćujemo kredit  Kinezi mogu da se naplate našom teritorijom .To teoretski znači da se kineska banka može tako naplatiti, ali se nadamo da se to neće desiti”, rekao je Abazović.

O kakvom se problemu radi jasno je kazao danas direktor sektora za finansijska tržišta u Hipotekarnoj banci Gojko Maksimović.

<<<Maksimović: Vlada mora smiriti investitore na međunarodnom finansijskom tržištu<<<

Poručio je da Vlada Crne Gore mora da smiri investitore na međunarodnom finansijskom tržištu, te da trenutno vlada velika rasprodaja crnogorskih euroobveznica, nastala usljed nepreciznih interpretacija o dugovanju prema Exim banci.

On je upozorio da predstavnici Vlade moraju da znaju težinu koje izgovorene riječi imaju kod investitora i kakve posljedice ostavljaju na međunarodnom tržištu. Ukazao je i da su međunarodne crnogorske obveznice juče doživjele najveći dnevni pad vrijednosti u istoriji.

Da Vlada kriva za kolaps obveznica poručio je čovjek iz vladajuće strukture, predsjednik Pokreta za promjene I jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

<<<Medojević: Pogrešna odluka Vlade srušila obveznice države<<<

“Pogrešna odluka Vlade srušila je euroobveznice države. Sve je počelo “pametnom” idejom Vlade da u Briselu traži da Evropska unija otplati kineski kredit”, dodao je Medojević na Twitteru.

I dok stručnjaci ali i političari upozoravaju da se dešava finansijski kolaps, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, koji je i odgovoran za posao emitivanja obveznica, lagodno kaže da je sve pod kontrolom. On je za Nova.rs istakao da nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer država može da finansira svoja dugovanja.

“Zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i programskom budžetu koji će rezultirati fiskalnim deficitom od Mastrihtskih tri odsto, Crna Gora je na putu potpunog finansijskog ozdravljenja”, kazao je on.

Spajić je prije samo nekoliko dana saopštio da je prolongiran rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve dionice auto-puta, koji je isticao 14. aprila. Naveo je da se radi o još jednom dokazu da je emisija obveznica u decembru prošle godie omogućila bolju pregovaračku poziciju sa EXIM bankom.

“Ovim smo izbjegli veliki trošak iz budžeta ili novo zaduženje, od oko 128 miliona eura. Ispravili smo još jednu grešku bivše vlasti, koja je 2019. godine produžila rok za izgradnju autoputa, ali nije rok za povlačenje sredstava iz ugovora o kreditu”, naveo je Spajić na Twitteru.

No, greška jasno nije ispravljena, što pokazuju dešavanja na finansijskom tržištu.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Možda ga je neko nagovorio da traži pomoć od Eu za vraćanje kredita kod kineske banke. Sve što rade do sada je na štetu ove države.

Istina
Gost
Istina

Unistili ste i nas i vas zasjeli ste tamo dze neznate nista i nemate znanje da obraza ima te ostavka svih.

Nedo
Gost
Nedo

A gdje su onih 750 miliona što ste se zadužili?

Ja ❤🇲🇪
Gost
Ja ❤🇲🇪

A kakve si ti to greske ispravio,samo ste doprinijeli da drzava potone skroz,mozes da okrivljujes koga hoces znamo svi da je ova vlada nesposobna za bilo sta

Hm...
Gost
Hm...

Ako dobro razumijem, Kina ne daa zadnjih 128 miliona, da možemo završiti put, dok ne počnemo vraćati pare koje su nam do sada dali.

Kiiiik
Gost
Kiiiik

Kako je do sad bivsa vlast placala a vi sad nemate para.

Jovo
Gost
Jovo

Nije plaćala. Bio je grejs period koji je istekao upravo.

Bojan
Gost
Bojan

Ko je plaćao, znaš li o čemu pričaš?

Eto tako
Gost
Eto tako

Nista mu ne vjerujem

Tahiti
Gost
Tahiti

Sledi novo zaduzemje

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Uzas!

Dusan
Gost
Dusan

Kako je to moguce kad je covijek ekspert.

milisav
Gost
milisav

I Drzava nam zavrsi na sms poruke zajedno sa djecom!

CG🇲🇪proljeće🌼
Gost
CG🇲🇪proljeće🌼

Dritan prosi po Evropi za 120 miliona ratu zbog koje su i digli ovoliki novi kredit od skoro milijardu. Digli ga, da bi vratili ratu (pricao Krivokapic cini mi se odma prvih dana kako ce se morat zaduzit zbog toga), i sad prose.

Tash
Gost
Tash

Jezivo. Kapiram da momak razumije malo engleski ali ne dovoljno da bi razumio pitanja. Izgovor jeza.

Persida
Gost
Persida

ada to je strucnjak samo takav, cudi me to od njega

Gruna
Gost
Gruna

Ova greška ima potencijal da nas košta više nego sve afere i visoka korupcija od obnove nezavisnosti. Kakav brat.

Tivat
Gost
Tivat

Znsči oborila ih je molba a ne dug od preko 4.000.000.000€

Ma da
Gost
Ma da

Da. MOLBA! Dobro si pročitao. Ozbiljni političari se tako ne ponašaju ni pod RAZNO. Sada znamo i zašto…

DejoDejo
Gost
DejoDejo

Sto bismo mi bez tebe.Da te nema,trebalo bi te izmisliti.Dotucite nas eksperti i ovako nemamo vise ni za hljeb!

cccc
Gost
cccc

Ovaj covjek toliko misljenje o sebi ima da kad lupa misli da je pametno

Milica Racic
Gost
Milica Racic

Koji blam. Indijanski engleski, sramote ove. Zasto nije imao prevodioca nego nas bruka ovako

amo
Gost
amo

Zbog ovoga pada vlada i direkt u zatvor jer rade protiv države,sramota.

Djuradj
Gost
Djuradj

Kakav M.ntol !

Barka
Gost
Barka

Ima li neko da stane na kraj ovom Abazovicu?! On je umislio da je mesija, najpametniji…a budala vece kategorije… Jeste da ce vlada ubrzo pasti, ali i dotle ovaj moze ucinjeti veliku stetu..

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Moljenje da se pomogne u otplati duga znači da je dužnik insolvetan ili očekuje da to bude i tržište kapitala reaguje.Drugo je pitanje dali je to namjerno napravio da uništi ekonomiju Crne Gore ili iz neznanja.Ako je namjerno sve je razumljivo da trojna,troprsta koalicija od svog osnivanja ima zadatak da uništi Crnu Goru da bi je kao nesposobnu državu pripojili… Više »

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Konstantno nanose nepopravljivu štetu za državu! Odgovaraće vrlo brzo za to.

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

Sve je dps kriv ne volim mila pa to je čudo jesen mu kuca na vrata od 1989 godine pih. Pih pih

Makedonac
Gost
Makedonac

Oce li ta ostavka reljaksirano ?

delboj
Gost
delboj

Bice Dritan stetniji za Crnu Goru svojom nepamecu nego svi i sve zadnjih 30 godina.

Gagi
Gost
Gagi

Koliko li je Barona Minhauzena u apostolskoj vladi Crne Gore,zastidje i kod svojih najbližih.

Đakon
Gost
Đakon

Ima li neko da objasni Dritanu da ne govori jezik dobro!!!!! Toliko je loše razumio pitanja da mi je muka u stomaku. Važnije mu je da pljuje po bivšoj vladi nego što nanosi OGROMNU ŠTETU na šoj zemlji. Svojom arogancijom, i slušaj Dritane, i to što POJMA nemaš što su te pitali, si takav faul napravio. Čovječe ne možeš ti… Više »

CG🇲🇪proljeće🌼
Gost
CG🇲🇪proljeće🌼

Evo moze! Sprdnja!

HR8
Gost
HR8

Ovi ce srusiti sve sto se moze srusiti

M.M.Popovic
Gost
M.M.Popovic

Spajic je istog mentalnog sklopa kao Tramp! Prvi je rekao da je uradio najbolji budžet u istoriji, a drugi je rekao da će uskoro biti vakcina za Covid 19, koja je prelijepa!!! 😂😂😂

****
Gost
****

Komendija !
Dobro je ponekad ne poznavati engleski jezik, sa tim bi se coek mogao izvući ….
a ovako….

Igor
Gost
Igor

Meni je zaista mučno sve ovo da čitam i gledam. Prije svega, znam da se vlast promijenila u najgorem trenutku, kad je pandemija korona virusa, proslogodisnji prihodi od turizma gotovo da ne postoje, polarizovano drustvo, tijesna parlamentarna vecina sastavljena od nespojivih, skup novac, ogromna nezaposlenost… Ali ovo je sve vec tragično. Ako potpredsjednik nema znanja iz određene oblasti, ima savjetnike… Više »

Sasa
Gost
Sasa

Da ima ista ljucko podnio bi ostavku.

Sasa
Gost
Sasa

Kakav je ovo djilkos,vecu je stetu napravio od svih politicara koji su bili na sceni u zadnjih pedeset godina,mislim na one koji su vukli pogresne poteze.

Djole
Gost
Djole

QQ nama sa tobom i tvojim ekspertima

Mirko M
Gost
Mirko M

Za ovo se u Americi odgovara!

Eh-Ah
Gost
Eh-Ah

Ovaj čovjek je pravi šarlatan.
Njemu politika služi za predstavu.
Građani CG će platiti ove njegove nepromišljene ispade.

King Henry
Gost
King Henry

Ekspertski

milisav
Gost
milisav

Odakle DPS u ideja da se zaduzi nasom teritorijom?

Dno dna
Gost
Dno dna

Da je Dps ostao na vlasti imao bi 1001 rješenje za ovaj problem.Dobro im je Milo rekao NEZNALICE

Valentina Burić
Gost
Valentina Burić

Au…

rimtutituki
Gost
rimtutituki

Od ovih bezveznjaka neće nikada više biti u CG jačih štetočina.

Send this to a friend