Ekonomija

Addiko jedina banka u Crnoj Gori sa statusom Poslodavca Partnera

Addiko AD Podgorica dobitnik je certifikata Poslodavac Partner, prestižnog priznanja za visoke standarde upravljanja ljudskim resursima koje dodjeljuje konsultantska kuća SELECTIO. Tokom prethodnog perioda Addiko banka je napravila značajan iskorak u upravljanju ljudskim resursima postavljanjem nove HR strategije, što je rezulturalo visokim procentom indeksa zadovoljstva zaposlenih od 75,8 odsto i pozicioniranjem banke kao veoma poželjnog poslodavca.

“Postupak certifikacije do sada je prošlo više od 100 kompanija na 10 evropskih tržišta. Kako bi stekli status „Poslodavca Partnera“, kompanije prolaze kroz nezavisno ocjenjivanje razvijenosti praksa upravljanja zaposlenima u pet glavnih područja – strategija, regrutacija i selekcija, upravljanje radnim učinkom, usavršavanje i razvoj i odnos prema zaposlenima, pri čemu samo organizacije koje ostvare najmanje 75 odsto od ukupno mogućih bodova, ali i najmanje 70 odsto bodova u svakom od ocjenjivanih područja postaju nosioci certifikata „Poslodavac Partner'”, objašnjavaju iz Addiko banke.

Tim za certifikaciju je pohvalio Addiko banku za kvalitetno vođenje procesa regrutacije i selekcije i transparentan sistem nagrađivanja zaposlenih, kao i dobru pozicioniranost funkcije ljudskih resursa koja učestvuje u strateškom planiranju Banke i poslovnom odlučivanju. Addiko banka se istakla i brojnim inicijativama za osiguranje dobrobiti zaposlenih, njihovom razvoju i edukaciji.

“Certifikat „Poslodavac Partner“ doživljavamo kao potvrdu napretka koji smo ostvarili i visokog nivoa posvećenosti razvoju najboljih HR praksi, jer to je neizostavan dio razvoja poslovanja i korporativne kulture Addiko banke. Ponosan sam što imamo imidž poželjnog poslodavca i što smo stvorili okruženje u kome raste zadovoljstvo zaposlenih, a njihov angažman i radni učinak dolaze do izražaja i imaju pozitivni uticaj na naše poslovne rezultate. Zadovoljstvo je veće kada drugi prepoznaju trud i uspjehe koje ostvarujemo, ali nam još više znače pozitivne reakcije naših zaposlenih. Njihovo zadovoljstvo nam je veoma važno, a priznanje stručnjaka koje smo dobili dodatno pokazuje da je Addiko banka odlično mjesto za rad i daje nam podsticaj da budemo još bolji”,  izjavio je Christoph Shoen, glavni izvršni direktor.

Kao uzoran i poželjan poslodavac, organizacija kontinuirano podstiče zdrav život zaposlenih, subvencionirajući razne sportske aktivnosti i pružajući dodatno zdravstveno osiguranje. Takođe, veliku važnost Banka pridaje podsticanju balansa privatnog i poslovnog života zaposlenih, pa tako roditelji imaju pravo na slobodan dan za polazak djeteta u prvi razred škole, a jednom godišnje se organizuje i Porodičan dan, dan kada zaposleni i djeca imaju zajedničke aktivnosti, bilo da je to posjeta djece Banci ili neka druga aktivnost u kojoj učestvuju i djeca i njihovi roditelji.

“Zaista smo ponosni na ostvarene rezultate. Realizovali smo veliki broj dana internih i eksternih edukacija na kojima veliku pažnju posvećujemo razvoju kompetencija, upravljačkih vještina i stručnih znanja. Možemo se pohvaliti brojnim programima i aktivnostima usmjerenim ka zaposlenima, a u cilju postizanja njihovog zadovoljstva i dobrobiti. Trudimo se da slušamo i čujemo što nam zaposleni daju kao povratnu informaciju i da na osnovu toga unapređujemo naše procese i podižemo standarde”, istakla je Jelena Đuranović, direktorica ekspertske funkcije za upravljanje ljudskim resursima.

Kako je navela, ovaj certifikat je dokaz da primjenjuju veoma visoke standarde procesa u ovoj banci, ali i odraz  inovativnosti, posvećenosti i kulture.

“Sve to ne bi bilo moguće bez predanog rada i podrške svih organizacionih djelova. Naš uspjeh je direktna posljedica stručnosti, angažovanosti i predanosti svakog pojedinca i potvrda da imamo sjajan tim ljudi koji zaista rade
odličan posao!”, napomenula je ona.

Addiko banka je prepoznata i kao društveno odgovorna kompanija, koja u okviru svojih aktivnosti na dobrobit zajednice ima i uspješno razvijen program korporativnog volontiranja „Addiko cares“.

Okupljeni oko volonterskog kluba, Addiko zaposleni dio radnih sati posvećuju volonterskim aktivnostima poput čitanja knjiga djeci, sakupljanja igračaka i školskog pribora, doniranja računara i paketa pomoći za najugroženije porodice, organizovanja humanitarnog Božićnog marketa i sl.

Send this to a friend