Ekonomija

Advokati ne plaćaju poreze, zbog duga blokirana 51 kancelarija

Ilustracija

Centralna banka CBCG blokirala je 51 advokatsku kancelariju zbog ukupnog duga od oko 820.000 eura, pokazuje posljednji spisak blokiranih preduzeća Centralne banke.

Najveći dužnik je advokatska kancelarija Aleksandra Đurišića, koja je u blokadi 125 dana zbog duga od 454.364 eura. Slijedi advokatska kancelarija Dragana Đurasovića sa dugom od 78.167 eura, čiji su računi blokirani više od 11 godina. Na listi blokiranih se više od sedam godina nalazi i advokatska kancelarija Jovanke Mijanović, sa dugom od 48.257 eura.

Ranije je na osnovu podataka Poreske uprave objavljeno da je 1. juna 2017. godine 716 advokata dugovalo 6.846.113 eura.

Oko 200 advokata je dugovalo preko 10.000 eura, a 514 ispod tog iznosa. Jedan broj advokata koji duguju porez podnio je zahtjev za reprogram poreskog duga. U takvim slučajevima pomjera se rok za plaćanje poreza bez kamate na 60 rata u kojima porez mora da se plati.

Advokati su, navodi se u dokumentu Akcije za ljudska prava HRA “Advokatura u kontekstu reforme pravosuđa u Crnoj Gori: Poreske obaveze i doprinosi advokata”, obavezni da plaćaju porez na dohodak fizičkih lica i obavezne doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje.

Uz to, oni su i obveznici poreza na dodatu vrijednost ako u toku jedne godine ostvare prihod veći od 18.000 eura.

“Neuredno izmirenje poreza i doprinosa nije propisano kao disciplinski ili etički prestup za advokate Zakonom o advokaturi, Statutom Advokatske komore i Kodeksom profesionalne etike”, piše u dokumentu HRA.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dzoni_boj
Gost
Dzoni_boj

Sto ne izvrsite prinudnu naplatu preko njihove imovine? Ili ih nacerajte da rade gratis za drzavu i gradjane!

Simo
Gost
Simo

Ko je dozvolio da se ovo Đurišiću nakupi dug od skoro pola miliona eura. Pored njega za ovo treba da krivično odgovara i onaj koje dopustio da se stvori ovoliki dug.

Klara
Gost
Klara

Trebalo bi im zabraniti da rade ili da se od tekucih slucajeva uplacuju dugovanja
Najbolje im zabraniti RAD odmah bi se snasli. Sramotno za advokstsku komoru. Gospodin Begovic kao predsjednik komore trebao bi da im uvede i neke sankcije. Da se malo rasciste advokati. A niko od njih nije sirotinja ni stari a pogotovo ovi mladji

Lece
Gost
Lece

Ovo je sramota! Deru ovaj jadni narod+ uzimaju pare od sudskih troskova i ne placaju porez.Drzava mora naci mehanizam da im naplati ovo dugovanje,pa ako ne zna neka vide kako u Usa ili u Eu rade druge drzave. Npr ovaj sto najvise duguje bi morao da bude izbacen iz advokatske komore,to je minimum neki!!!

Lipovo
Gost
Lipovo

Ovako ni Sula Radov nije radio.

NikolinaG
Gost
NikolinaG

Da ih uslove sa oduzimanjem licenci za rad sve bi bilo na vrijeme placeno .

Send this to a friend