Ekonomija

Advokati za porez duguju 3,7 miliona eura, Poreska uprava neće tolerisati neplaćanje

Advokati za porez duguju 3,7 miliona eura, saopšteno je CdM-u iz Poreske uprave. Značajno je napomenuti da je ovaj dug smanjen jer je u junu prošle godine 716 advokata dugovalo za poreze 6.846.113 eura.

“Imajući u vidu činjenicu da lica koja obavljaju djelatnost pružanja advokatskih usluga ostvaruju značajne prihode, kao i da je izmjenama odredbi Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica navedena djelatnost izuzeta iz sistema paušalnog oporezivanja, zbog čega advokati plaćaju porez po stvarnom dohotku, to su u Poreskoj upravi intezivirane aktivnosti na povećanju poreske discipline obveznika koju obavljaju advokatsku djelatnost. Tako je prema evidenciji Poreske uprave, ukupan poreski dug obveznika koji obavljaju neku od djelatnosti: pravni poslovi, advokatski poslovi, ostali pravni poslovi tokom prethodne dvije godine značajno smanjen, te isti u ovom trenutku iznosi 3.718.707,52 eura”, tvrde u Poreskoj upravi za CdM.

Kako ističu, važno je napomenuti da su obveznici navedenim djelatnostima u kontinuitetu predmet mjera Poreske uprave, koje podrazumijevaju inspekcijski nadzor i prinudnu naplatu, ali i aktivnosti na podsticanju dobrovoljnog izmirivanja poreskih obaveza, kao što su sastanci sa Advokatskom komorom, Sudskim savjetom i advokatima pojedinačno, preko kojih je poslata jasna poruka da se neizmirivanje poreskih obaveza, bez obzira što se radi o specifičnoj kategoriji poreskih obveznika, neće tolerisati.

U Poreskoj upravi za CdM kažu da su, u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, 283 poreska obveznika započela su izmirivanje poreskog duga u ratama, te se očekuje da će u vremenskom okviru od pet godina i kroz ovaj sistem poreski dug advokata biti dodatno smanjen, posebno imajući u vidu da će sve gore navedene aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu.

Javnost uvijek oštro reaguje na ogroman poreski dug advokata, jer je, svakako, nedopustivo je da se oni koji treba da prvi poštuju zakon i sprovode ga, neodgovorno ponašaju.

Zato i predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za CdM tvrdi da stalno poziva advokate da plaćaju porez.

Ističe da imaju korektnu saradnju sa Poreskom upravom, te da ima česte sastanke direktorom Poreske, pa i sa ministroim pravde Zoranom Pažinom.

“Dogovaramo se i kompromisom rješavamo sve. Ima pojedinačnih slučajeva gdje se desi da bude blokiran račun neke advokatske kancelarije, ali se trudimo da uz jednu vrstu zajedničkih dogovora taj problem riješimo. Vrlo često pozovem advokate da, koliko god da su u mogućnosti, plaćaju te svoje obaveze. Ide to. Vremena su teška. Ima veliki broj advokata. Ima i onih koji imaju manje posla pa u određenom treutku ne mogu da plate svoje dospjele obaveze. Ali, uvijek se to kasnije pokuša nadoknaditi i isplatiti. I sami zvanični podaci pokazuju da su advokati svjesni te obeveze. Dug prema državi je obaveza, to je jedan vid patriotizma, to je jedna vrsta podrške razvoju države u kojoj živimo, a koja nam je dala priliku da radimo”, jasan je Begović.

On je napomenuo da je ovo rukovodstvo Poreske uprave krenulo vrlo aktivno u naplatu poreskog duga pa je zbog takvih akcija došlo do povećanja naplate poreza.

“Ja sam intervenisao i insistirao na tome i apelovao na advokate da plate svoje obaveze. Jer, ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji, jer smo svi u obavezi da to plaćamo, a vjerujem da će to biti još bolje u narednom periodu. Advokati su na meti dobronamjernih i nedobronamjernih. Ali, ide to sve uzlaznom putanjom”, zaključio je Begović u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Moni blefer….koiko je do sad uzeo marovicima.sigurno je sve prijavio

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Adokati da se porez plati
Ili s Pipom na robiju slati

Jadranka Jonska
Gost
Jadranka Jonska

KAKO CE SVETO PLATITI VRHUNSKOG ADVOKATA.ODAKLE IM TOLIKI NOVCI.ZARADILI POSTENO,LAZUCI I KRADUCI PRIVATNU I DRZAVNU IMOVINU.ALI…..COVJEK JE BOLESTAN.MORA DA SE LIJECI.MANJE SETKA PO BG.ZAHLADILO MU JE.

cirili
Gost
cirili

E TESKO NARODU.A STRUJU ISKLJUCE AKO 1.PO NESRECNOM UGOVORU NE PLATIS.U MRAKU SI BATO.KORUMPIRANI ADVOKATI DAVOLJI ADVOKATI DUG NE PLACAJU.E IMA LI IDJE OVOGA BLAMA.

podrumar
Gost
podrumar

Spisak u javnost

Realno
Gost
Realno

Ako promolis nos kod istih to ti je 100 evrica bandu u spuz a imovinu na dobos

didier
Gost
didier

Tendenciozno objavljivanje informacija, to je kao da objavite da neka firma koja duguje 50.000€ i vektra koja duguje 11.950.000€ zajedno duguju 12 miliona eura ili 6 po firmi. Postoji jedna šačica advokata koji se non-stop slikaju za tv, koji uzimaju grdne pare i varaju narod a nikom ništa ne plaćaju, njihov dug za poreze je po nekoliko stotina hiljada a… Više »

Popovic R
Gost
Popovic R

Advokati, novinari i taxisti, najgori ljudi na svijetu

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I Popovici

Neno
Gost
Neno

Za porez 716 advokata koji su privatnici duguje ukupno 3 700 000 sto dodje u prosjeku oko 5 hiljada eura po advokatu. A koliko ono duguje Montenegroerlajnz koji je samo jedna od firmi koje se finansiraju iz drzavne kase? Bese li ono 70 plus par miliona? Advokati su jos super!

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Meni su jutros auto star 21 godinu procijenili 1300 evra,platio prevod 65 evra. Sramno. Siromahu sve mogu naplatiti.

Zoro
Gost
Zoro

Poziva ,kaze,da placaju porez…Hahaha..I ja evo da ih zamolim ako mogu da plate,ako ne,nikom nista.Sramota…

Lipovo
Gost
Lipovo

Ssto se njima ne ,,uvede stechaj”

Bane
Gost
Bane

Sto bi sa Svetom Marovicem poslaste ga da uziva u Srbiju pih gadi mi se koja smo mi olos na BALKANU

Mali budo
Gost
Mali budo

Bjese li ovo onaj sto brani marovica patriotu

Igor M
Gost
Igor M

Najvece tarife.

Send this to a friend